Zemřel zpěvák skupiny Citron Stanislav Hranický

08.04.2013 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Stanislav Hranický
© archiv kapely
Tuzemská rocková scéna utrpěla velkou ztrátu. 7. dubna skonal po dlouhé a těžké nemoci ve věku dvaašedesáti let let zpěvák kapely Citron Stanislav Hranický. Prostřednictvím prohlášení na webových stránkách kapely o tom informovali zbylí členové.

"S hlubokým zármutkem v našich srdcích oznamujeme všem fanouškům rockové hudby, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci náš nejlepší kamarád a zpěvák Standa Hranický. Se Standou jsme prožili nádherných třicet let a bude nám velice chybět! V našich vzpomínkách však zůstane navždy jako ten největší kamarád s pravým ocelovým srdcem. Stando, nikdy na Tebe nezapomeneme a věříme, že už teď v rockovém nebi válíš s Jindrou Kvitou Citroňácký bigbít. Vzpomínejte prosím na Standu s námi jako na legendu českého bigbítu a především jako na skvělého člověka a umělce. Děkujeme. Radim, Vašek, Jarda a Jirka"

Ostravský zpěvák začínal s beatovým zpěvem podobně jako Věra Špinarová čí Marie Rottrová s kapelou Majestic. Po hostování v kapele Iva Pavlíka začala nejslavnější část jeho hudební kariéry. V roce 1982 ho přijal Radim Pařízek do tehdy notně rozhádané formace s názvem Citron. S ní pak Hranický strávil třicet let. Zvláště osmdesátá léta, spjatá s boomem heavy metalu jak ve světě, tak i u nás, znamenala pro kapelu mnoho. V letech 1984 a 1985 formace nahrála album "Plni energie", které patří k nejúspěšnějším deskám historie české populární hudby vůbec. Prodalo se ho na šest set tisíc kusů. Právě tehdy potkala Hranického velká nepříjemnost, kdy si komplikovaně zlomil nohu, a proto se musela kapela poohlédnout po záskoku a za mikrofon na přechodnou dobu vybrala tehdejšího zpěváka Vitacitu Ladislava Křížka.

Hranický pak natočil s Citronem ještě dvě alba a jedno DVD. S kapelou získal ve druhé polovině osmdesátých let stříbrného a bronzového slavíka a i v posledních letech se Citron stabilně umisťoval v první desítce. Zahrál si na jednom pódiu s takovými velikány jako byli Judas Priest, Scorpions, Helloween či Uriah Heep. Posledním albem, na kterém zní jeho hlas, je opus s názvem "Bigbítový pánbů" z roku 2010. Po Jindřichu Kvitovi (zemřel v roce 1997) je to druhý člen souboru, který předčasně zemřel po boji se zákeřnou chorobou. Turné, které kapela má absolvovat na počest výročí pětadvaceti let od vydání alba "Radegast", tak bude mít nečekaně smutný podtext.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY