Nové desky pro 15. týden

07.04.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po krátkém velikonočním útlumu se hudební trh opět nadechuje svěžím přídělem a několika návraty. Ty má na svědomí Sarah Brightman, švédské elektronické duo The Knife a američtí Paramore. S druhou deskou se bude snažit bodovat James Blake, s duety Paul Anka a v tipu týdne vám představíme nováčka Willyho Moona. Metalisté jistě ocení Device, nový projekt Davida Draimana.
Pokud se v pondělí 8. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Sarah Brightman - Dreamchaser (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: klasický crossover

Sarah Brightman - Dreamchaser
Britská muzikálová herečka a zpěvačka Sarah Brightman, která už dlouhou dobu překračuje hranice divadelní scény, se od alba "Symphony" odmlčela na bezmála pět let. Nyní ale vydává nové album "Dreamchaser", které by jí mělo opět vrátit na světová pódia. Jak bývá u ní zvykem, poskládala nahrávku jednak ze skladeb vážné hudby, z původní tvorby a dále z coververzí více, či méně známých písní. Do první skupiny spadá například "A Song Of India" Rimskyho Korsakova, nebo Goreckiho "Lento E Largo" a do druhé například singl "Angel", jehož videoklip jsme vám před časem představili. I třetí skupina je poměrně početná a najdete v ní například "One Day Like This" od Elbow, "Glosoli" Sigur Rós, "Breathe Me" Sii, nebo "Venus And Mars" Paula McCartneyho a jeho Wings. První jmenovanou už zpěvačka propaguje prostřednictvím YouTube.com. Dodejme jen, že "Dreamchaser" je prvním albem, kde Sarah Brightman spolupracuje s Mikem Hedgesem, producentem, který má na svědomí alba U2, Manic Street Preachers nebo Lene Marlin.


Tip týdne

Willy Moon - Here's Willy Moon (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / rock and roll / noise pop

Willy Moon - Here's Willy Moon
Jedním z prvních nováčků, který by vám rozhodně neměl letos uniknout, je třiadvacetiletý Novozélanďan trvale usazený v Londýně Willy Moon. Vypadá sice jako kříženec Buddy Hollyho a Justina Biebera, ale vězte, že má velmi blízko pouze k prvnímu jmenovanému. Čerpá totiž z rokenrolu padesátých a šedesátých let, který si ale velmi neotřelým a leckdy poměrně progresivním způsobem upravuje, přičemž většinu svých tracků si nahrává a produkuje sám. Svému debutu dal název "Here's Willy Moon" a celkem na něj zařadil dvanáct písniček. Jeho vydavatelství o něm tvrdí: "Je energický jak Cab Calloway, stručný jako The Ramones a má styl jak z noir filmů". Že je na tom ledacos pravdy, se můžete přesvědčit na jeho VEVO profilu. Pokud vás tento zpěvák zaujme, můžete otestovat díky sampleru na YouTube.com desku celou.


The Knife - Shaking The Habitual (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika / alternativní hudba / experimentální hudba

The Knife - Shaking The Habitual
Švédské elektronické duo Karin Dreijer Andersson - Olof Dreijer, tedy The Knife, se odmlčelo s řadovými deskami na poměrně dlouhých sedm let. Toto období vyplnili vedlejšími i sólovými projekty, nicméně nyní se vrací s čtvrtým řadovým albem "Shaking The Habitual", na němž opět předvádí svůj těžko popsatelný pohled na progresivní, respektive experimentální elektronickou hudbu. Album má dnes jen těžko pochopitelných devadesát šest minut, které se skrývají pod třinácti skladbami a dvěma CD. Jsou plné zvukových experimentů s vlivy temného ambientu, world music, synthpopu a tech house. Koneckonců posuďte sami - na webu The Knife je již celá nahrávka ke slyšení.


Device - Device (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal / hard rock

Device - Device
Metalisté, těšte se! Pamatuje si ještě na Davida Draimana, frontmana Disturbed, kteří si nyní dávají pauzu? Tak právě od tohoto chlápka a od bývalého kytaristy kapely Filter Genoa Lenordoa je eponymní novinka formace Device. Z rádií můžete už znát pilotní singl "Vilify", který vám už ve svém článku představil náš kolega Marek Odehnal. Kromě této skladby obsahuje deska dalších devět kousků plných hvězdných jmen. Jmenujme třeba Lzzy Hale, která si zapěla v předělávce "Close My Eyes Forever" (původně od Lity Ford a Ozzy Osbourna), nebo taky Serje Tankiana, kytaristu Toma Morella nebo Glenna Hughese. Toho uslyšíte v kousku "Out Of Line". Pro další ukázky z alba navštivte web 97rockonline.com


James Blake - Overgrown (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / dubstep / trip-hop

James Blake - Overgrown
Londýnský skladatel a producent elektronické dubstepové hudby James Blake vzbudil zájem odborné veřejnosti natolik, že jej nominovala do výběru největších talentů pro rok 2011 rádia BBC, časopis Clash jej nazval korunním princem tiché revoluce a jeho debut byl nominován na prestižní Mercury Prize. Není divu, že jeho druhé album "Overgrown" patří především na ostrovech mezi velmi očekávané. Na desce začal pracovat poté, co strávil nějaký čas s Kanye Westem a Justinem Vernonem. Nakonec ale při komponování a koncepci alba spolupracoval s Björk, Drakem a Bon Iver. Spolu s Blakem desku produkoval a jednu písničku napsal Brian Eno a svým dílem přispěl i RZA. James Blake i na tentokrát útočí zvukově barevnou elektronickou hudbu ve spojení se svým soulovým hlasem i nápaditými samply. Prvním singlem se stala skladba "Retrograde", k níž uvidíte klip na YouTube.com.


Morrissey - Kill Uncle (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Morrissey - Kill Uncle
Fanoušky zpěváka Morrissey, kteří se chystali na některý z jeho zrušených koncertů (kvůli zdravotním komplikacím), se mohou těšit alespoň na novou edici jedné z jeho prvních nahrávek "Kill Uncle". Ta vychází společně s novou verzí singlu "The Last of the Famous International Playboys", jenž vyšel původně v roce 1989 - tedy o dva roky dříve, než zmíněná deska. Řadovka dostala kromě vyčištěného zvuku také nový přebal a pár raritních fotek navíc. Kromě standardního tracklist na váš čekají také bonusy v podobě "Pashernate Love", předělávky Hermana Hermitse "East West" a studiového živáku "There's a Place in Hell for Me and My Friends". Deska bude k dostání ve dvou mutacích - na CD a LP. Na závěr dodejme pár slov k singlu "The Last of the Famous International Playboys": Vychází celkem ve třech verzích a každá z nich je obohacena o živé záznamy písní, pořízených před dvěma lety ve vysílání BBC.


Paul Anka - Duets (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: tradiční pop

Paul Anka - Duets
U příležitosti pětapadesátého výročí hudební kariéry vydává zpěvák a skladatel Paul Anka nové album duetů. Na kolekci jednoduše nazvané "Duets" najdete celkem čtrnáct skladeb posklánadých jednak z nově nahraných, z přezpívaných a přearanžovaných duetů nebo skladeb, které se objevily již v roce 1998 na albu "A Body Of Work". Vedle autora hitů jako "Diana", "My Way", nebo "She's A Lady" se tak blýskne Michael Bublé, Dolly Parton, Gloria Estefan, Celine Dion, Willie Nelson, Chris Botti, Tom Jones, Frank Sinatra, Leon Russell i sám Michael Jackson, s nímž složil jeden jeho posmrtný hit "This Is It". Jak zní právě tato písnička i všechny další, můžete poslouchat prostřednictvím ukázek v internetovém obchodě Amazon.com .


Paramore - Paramore (Supraphon/Warner Music) + vinyl
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Paramore - Paramore
Skalní fandové Paramore se při dlouhém čekání na novou desku museli dát na modlení. A vyšlo to! Sice to trvalo skoro čtyři roky, ale co je hlavní - "Paramore" si to míří na pulty. Vydání nástupce úspěšné nahrávky "Brand New Eyes" ale předcházely silné porodní bolesti (odchod dvou zakládajících členů), a proto je novinka tak nějak ve znamení startu nové éry. Produkci sedmnácti písní dostal na starost Justin Meldal-Johnsen. Tento americký hudebník a baskytarista je nejlépe známý díky své spolupráci s Beckem, kterému pomohl získat ocenění Grammy. Sám pak fungoval i jako koncertní baskytarista Nine Inch Nails. S Paramore se mu to ale povedlo: Dosavadní recenze nemluví o desce jinak než pochvalně. Vy si ale udělejte názor sami a celou nahrávku si poslechněte.


Tyga - Hotel California (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop

Tyga - Hotel California
Ačkoli by se mohlo zdát, že "Hotel California" rappera s vietnamskými a jamajskými kořeny, který si říká Tyga, bude mít společného s letitým hitem The Eagles, není tomu tak. Pouze název je stejný, jinak se ale název odkazuje především na jeho rodný stát. Patnáct nových věcí se nese v hip hopovém zvuku s vlivy západopobřežního rapu devadesátých let s přispěním řady samplů a několika hostů. Mezi ně se zařadil například Chris Brown, Lil Wayne, Rick Ross, Jadakiss, Future, Wiz Khalifa, Game, 2 Chainz a posmrtně, díky zmíněným samplům, i Tupac Shakur. V roli producentů se pak ocitli například Ronald "Slim" Williams, Bryan "Birdman" Williams, Lil C, nebo Rico Love. Několik písniček skladeb z desky už Tyga nahrál na svůj YouTube.com kanál.


Drowning Pool - Resilience (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Drowning Pool - Resilience
I když jsou Drowning Pool a výše zmínění Disturbed v mnohém příbuzné kapely, v zásadní otázce se rozchází - a to sice v té personální: Totiž Drowning Pool dokázali už za svou kariéru vystřídat čtyři zpěváky. S tím posledním natočili desku "Resilience". Jak to Jasenovi Moreno za mikrofonem americké metalové formace sluší, jste mohli otestovat už z ochutnávky "In Memory Of...", která odkazuje na smrt prvního zpěváka Davea Williamse. Do éteru se také dostal pilotní singl "Saturday Night" a neunikl hledáčku našeho kolegy Marka Odehnala. Ten ho ohodnotil lehce nadprůměrně s tím, že "se nese v klasických intencích dřívějších videí, tedy spousta divokých slečen a siláckých póz, tentokráte s tématickou sobotní noční párty." Váš názor si rádi přečteme v komentářích!


Štveráček Quartet & Fečo Family - Jazz na Hradě (Multisonic)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Štveráček Quartet & Fečo Family - Jazz na Hradě
12. prosince minulého roku se uskutečnil osmdesátý osmý koncert cyklu Jazz na Hradě. V rámci něj vystoupil tenor saxofonista Ondřej Štveráček, kde se k němu dále připojil Ondrej Krajňák na klavír, Josef Fečo na kontrabas, Martin Šulc na bicí a coby zpěvačka Erika Fečová. Jak už je v poslední době zvykem z tohoto koncertu vznikl i záznam, který vychází nyní na CD. Nahrávka je v pořadí třiašedesátým vydaným titulem edice Jazz na Hradě, a abyste nekupovali případně zajíce v pytli, můžete zhlédnout přímo celý koncert v podobě videa na stránkách společnosti Pozitiv.


Volbeat - Outlaw Gentlemen And Shady (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy rock

Volbeat - Outlaw Gentlemen & Shady Ladies
Volbeat si za pár let stihli vybudovat pevné postavené na hudební scéně. Se svým Elvisovským metalem si získali početnou fanouškovskou základnu i u nás a našinci jistě ocení novinku "Outlaw Gentlemen & Shady Ladies", na které se poprvé podíli i nový kytarista Rob Caggiano. Se čtrnáctkou skladeb pomohl po produkční stránce právě on a Jacob Hansen. V písních uslyšíte také dva hosty: Kinga Diamonda v "Room 24" a Sarah Blackwood v kousku "The Lonesome Rider". Ukázky všech písní najdete na webu .


Dále vychází:

Benea Reach - Possession (Mystic Production)
Blind Melon - Blind Melon+Sippin Time (Universal)
Cannibal Corpse - Dead Human Collection (Mystic Production)
Electronic - Electronic/Special Edition (EMI)
Frank Zappa - Finer Moments (vinyl) (Universal)
Ghost B.C. - Infestissumam (Universal)
Morrissey - Last Of Famous Internati/Ltd (singl) (EMI)
Morrissey - Last Of The Famous Inter/Ltd (singl) (EMI)
Richard Pachman & Kamila MoučKová - Samota není osamění (?eský rozhlas)
Russkaja - Energia! (Mystic Production)
Různí - Taneční liga 148 (Universal)
Stone Sour - House Of Gold & Bones Part 2 (Supraphon/Warner Music)
Suicidal Tendencies - 13 (Mystic Production)
The Pogues - 30:30 The Essential Collection (Supraphon/Warner Music)
Thou Shalt Suffer - Into The Woods Of Belial (Mystic Production)
Thy Art Is Murder - Hate (Mystic Production)
Toxic Holocaust - From The Ashes Of Nuclear Destruction (Mystic Production)
Václav Vydra - Má pouť životem a uměním (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY