Nové desky pro 14. týden

31.03.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Žádná velká pomlázka hudební fanoušky příští týden nečeká. Na Velikonoce si vzali hudebníci malou pauzu, a tak situaci zachraňuje alespoň šanson v podání Carly Bruni, živáky Joea Bonamassy a Ringo Starra a jeho All-Star Bandu a pak tvrďáci The Crescent, Killswitch Engage nebo rockeři DGM. Tipem týdne je japonský zpěvák Illion.
Pokud se v pondělí 1. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Carla Bruni - Little French Songs (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: šanson / pop

Carla Bruni - Little French Songs
Někdejší první dáma Francie Carla Bruni vydává své čtvrté album nazvané "Little French Songs". Jeho název sice svádí k předpokladu, že půjde o druhou anglicky zpívanou nahrávku, nicméně opak je pravdou. Anglická je pouze jediná písnička, která dala titulu jméno, ovšem zbylých deset skladeb je zpívaných francouzsky. Carla Bruni si celou desku sama napsala a z jedenácti songů vybrala jako první singl "Chez Keith et Anita", který je poskládaný ze vzpomínek na vztah kytaristy Rolling Stones Keitha Richardse s italskou herečkou Anitou Pallenberg. Videoklip k ní uvidíte na zpěvaččině kanálu na YouTube.com, stejně jako další ochutnávku "Mon Raymond".


Ringo Starr - Ringo At The Ryman (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / klasický rock

Ringo Starr - Ringo At The Ryman
Ringo Starr a jeho All-Star Band strávili část loňského roku na americkém turné. Během něho se 7. července zastavili v Ryman Auditoriu v Nashvillu, kde pořídili záznam koncertu, který nyní vychází na DVD pod názvem "Ringo At The Ryman". Složení All-Star Bandu bylo v roce 2012 opravdu hvězdné. Zářil v něm například Steve Lukather z Toto, Todd Rundgren z Utopie, klávesista Santany a Journey Gregg Rolie, basák Richard Page, saxofonista Mark Rivera nebo třeba člen Eagles Joe Walsh. Tomu pak odpovídalo i hudební složení. Vedle hitů Ringa nebo jeho The Beatles zazněly například i "Rosanna", "Black Magic Woman", "Rocky Mountain Way", "Broken Wings" nebo "Love Is The Answer". Malou ochutnávku z tohoto DVD servíruje Ringo Starr v podobě traileru na YouTube.com.


Tip týdne

Illion - Ubu (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / alternativní pop

Illion - Ubu
Pod názvem projektu Illion se skrývá v podstatě jeden jediný člověk, a sice někdejší zpěvák rockové formace Radwimps Yojiro Noda. Jak už jeho jméno naznačuje, pochází z Japonska a to se podepsalo i na jeho debutu "Ubu". Nese se v duchu alternativní směsice rocku, popu a folku a obsahuje hned čtrnáct písniček - deset anglicky zpívaných a čtyři v japonštině. Yojiro Noda je pochopitelně výhradním autorem celého počinu, nahrával ho s japonskými muzikanty a pouze finální mix a mastering mají na svědomí dva Američané - Ted Jensen, který má prsty v debutu Norah Jones, a Dave Sardy, úzce spjatý s Oasis a Wolfmother. Prvním singlem z desky se stala japonsky zpívaná písnička "Mohoroba", jejíž videoklip uvidíte na YouTube.com profilu zpěváka. Zbylé skladby si pak můžete poslechnout alespoň v krátkých ukázkách na iTunes.


The Crescent - Risti (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: black metal

The Crescent - Risti
The Crescent skrývají pod svým názvem finskou blackmetalovou formaci, původně známou jako Enochian Crescent. Pokud si potrpíte na epické a grandiózní skladby právě z temného blackmetalového žánru ve stylu Behemoth, tato formace vás mile potěší. A pro ty z vás, kteří tomuto žánru tak úplně neholdují, má také něco navíc: melodické pasáže, které byste čekali spíše na folkmetalových deskách. Ostatně posuďte sami - navštivte Myspace.com profil kapely a poslechněte si kousky jako "Vespeer", "Lilitu" nebo "Sielunsyoja".


Joe Bonamassa - An Acoustic Evening At The Vienna Opera House (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues / blues rock / jazz

Joe Bonamassa - An Acoustic Evening At The Vienna Opera House
Bluesman Joe Bonamassa je vskutku neúnavný. Jeho první letošní titul, na kterém nám přináší další porci svého blues rocku a tentokrát i s přesahem do jazzu a world music, nese název "An Acoustic Evening At The Vienna Opera House". Ten dostatečně napovídá, že se tentokrát jedná o záznam akustického koncertu z vídeňské opery, v jehož rámci Bonamassa odehrál přes dvacet skladeb. Pokud byste čekali, že uslyšíte jen některé, pak vás můžeme ujistit o opaku. Ačkoli titul vychází hned ve čtyřech podobách - na 2CD, jako double vinyl, DVD a na Blu-Ray - vždy je záznam kompletní. Malou ukázku v podobě písničky "Slow Train", trailer a následné povídání o tomto speciálním koncertu vám Joe Bonamassa nabízí ve speciální sekci svého webu.


DGM - Monumentum (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / metal

DGM - Monumentum
Jsou kapely, jejichž jméno znají hudební fanoušci široko daleko, aniž by bylo zárukou kvality. O dost víc je ale těch, kteří o proslavení bojují celou svou kariéru a mnohdy se jim to nakonec ani nepovede. Doufejme, že tohle ale nebude případ DGM, italská progresivní rockové formace, která vydává již desátou studiovku "Monumentum". Na ni pánové umístili jedenáct studiových kousků, a to včetně "Chaos", kde si zahostoval Jorn Viggo Lofstad. Pětice muzikantů připravila i klip k první ochutnávce, singlu "Reason". Najdete ho na stránkách YouTube.com.


Ondřej Soukup - Čtyřlístek ve službách krále (soundtrack) (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Čtyřlístek ve službách krále
Zhruba před měsícem se po menším zpoždění dostalo do kin první filmové zpracování legendárního "Čtyřlístku". Pod názvem "Čtyřlístek ve službách krále" se vydává animovaná čtveřice do minulosti, kde prožívá pozoruhodné dobrodružství. Součástí filmu je pochopitelně i hudba, která nyní vyjde na stejnojmenném soundtracku. Má ji na svědomí Ondřej Soukup a Český národní symfonický orchestr pod taktovkou Martina Blažka. Součástí filmu je i jedna písnička, k níž text napsala na přání režiséra Michala Žabky Gábina Osvaldová, a nazpívali ji herci, kteří hlavní postavičky namluvili, tedy Ivan Trojan (Myšpulín), Bohdan Tůma (Bobík), Ondřej Brzobohatý (Pinďa) a Tereza Bebarová (Fifinka). Na stránkách filmu naleznete malou ukázku.


Killswitch Engage - Disarm The Descent (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: metalcore

Killswitch Engage
Americká metalcoreová formace Killswitch Engage si s další nahrávku dala opět trochu načas. Po dlouhých čtyřech letech vydává novinkovou, v pořadí šestou studiovou desku "Disarm The Descent". U kolébky jí při tom stál producent Adam Dutkiewicz, který v kapele současně působí jako doprovodný zpěvák, a mix obstaral Andy Sneap. Nahrávka je navíc první deskou, na které se od roku 2002 opět podílel zpěvák Jesse Leach. Ten se ke kapele opět přidal v loňském roce, kdy se ostatní muzikanti rozloučili s Howardem Jonesem. Jak jim to zase hraje, dali muzikanti znát už na prvním singlu "In Due Time", o kterém psal Marek Odehnal a ohodnotil ho velmi průměrně. Co na něj říkáte vy?


Fleret - Umělci na šňůře (distribuce Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk-rock

Fleret - Umělci na šňůře
Vizovická kapela Fleret letos slaví třicet let na hudební scéně, a tak není divu, že se rozhodla toto období zrekapitulovat. Kompilace dostala název "Umělci na šňůře" a obsahuje třiadvacet písniček, které Fleret točili v lednu v ostravském studiu Českého rozhlasu naživo. Tři z nich - "Na trhu", "Hřbitovy ptáků" a "Hospoda u Davida" - jsou bonusové skladby, natočené před dvaceti sedmi lety ještě v sestavě Hrachový, Jurásek, Barnáš, Kačes, Chrastina, Šedivý. Některé z těchto hitu nahrálo uskupení na svůj web.


Dále vychází:

Alan Curtis - Rossi Lotti Madrigals (EMI)
Andrew Parrott - Bach Orchestral Suites (EMI)
Avantasia - The Mystery Of Time (Earbook) (Mystic Production)
Black Crucifixion - Coronation Of King Darkness (Mystic Production)
Blood Tsunami - For Faen (Mystic Production)
Bob Van Asperen - Handel Organ Concertos (EMI)
Britten - Chamber&Instrumental Works/Ltd (EMI)
Deicide - The Complete Roadrunner Collection 1990-2001 (Supraphon/Warner Music)
Eagles - The Studio Albums 1972-1979 (Supraphon/Warner Music)
Fear Factory - The Complete Roadrunner Collection 1992-2001 (Supraphon/Warner Music)
In Vain - Aenigma (Mystic Production)
King Diamond - The Complete Roadrunner Collection 1986-1990 (Supraphon/Warner Music)
Libor Pešek - Suk Ripening, Praga, Epilogu (EMI)
Life Of Agony - The Complete Roadrunner Collection 1993-2000 (Supraphon/Warner Music)
Michael Gr. Schenker - Walk The Stage (EMI)
Mike Brant - Laisse Moi Chanter (EMI)
Obituary - The Complete Roadrunner Collection 1989-2005 (Supraphon/Warner Music)
Odd Dimension - The Last Embrace To Humanity (Mystic Production)
Omega Experiment - The Omega Experiment (Mystic Production)
One Morning Left - Our Scenaration (Mystic Production)
Renaud Capucon - Le Violon Roi (EMI)
Různí - Robin Des Bois Comedie Musical (EMI)
Sepultura - The Complete Max Cavalera Collection 1987-1996 (Supraphon/Warner Music)
Sir Roger Norrington - Brahms Mozart (EMI)
Six Reason To Kill - We Are Ghosts (Mystic Production)
Stonelake - Monolith (Mystic Production)
Type O Negative - The Complete Roadrunner Collection 1991-2003 (Supraphon/Warner Music)
Wardruna - Yggdrasil (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY