Úžasná Madonna živě na DVD

19.12.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Spousta fanoušků se vůbec nedostala na letošní koncerty Madonny na turné "Drowned World Tour 2001". Pro ty pod stejným názvem právě vychází dévédéčko, na kterém najdete naprosto skvělý a jedinečný koncert, ale bohužel už téměř nic jiného. Samotný koncert ale za to určitě stojí, protože nic lepšího jste možná ještě neviděli.
8/10

Madonna - Drowned World Tour 2001

Celkový čas: cca 105 minut
Nové DVD Madonny mě nadchlo a naštvalo zároveň. Patří totiž do přihrádky těch dévédéček, které sázejí na skutečnost, že od daného interpreta si ho fandové stejně koupí, takže proč na něj dávat jakékoli relevantní bonusové materiály. Ovšem základem tohoto nosiče je koncert. A ten je prostě úžasný.

V polovině tohoto roku objela Madonna několik velkých měst po celém světě se svou show "Drowned World Tour 2001" a získat na jakýkoli koncert vstupenku bylo téměř nemožné, pokud jste před prodejními místy nestáli několik hodin předem. I proto je recenzované DVD zajímavým hudebním dokumentem pro všechny, kdo se na koncert nedostali z důvodu nedostatku lístků či (jako my) proto, že se v jejich zemi žádný koncert ani nekonal. Naživo jsem Madonnu bohužel neviděl, ale po shlédnutí záznamu jsem vyloženě toužil být na nějakém z koncertů i ve skutečnosti. Bez jakýchkoli nadnesení totiž zaznamenaný koncert považuji za maximálně dotažený po všech stránkách, od světel, výtečné dramaturgie, kdy zpěvačka téměř vynechala své velké hity z minulosti a soustředila se převážně na materiál z posledních dvou "comebackových" desek "Ray Of Light" a "Music", přes skvělou živou kapelu po pódiovou show a vůbec vše, co se na koncertě objevuje.

Do skvělé atmosféry vás uvede hned intro a úvodní "Drowned World / Substitute For Love", kdy je celé pódium laděno do modra. Nádhera. Během následujících skladeb divákům Madonna nedá oddechu, nejen že se na pódiu stále něco děje, ale i přístup k jednotlivým písničkám skýtá spoustu překvapení. Jeden z vrcholů přijde hned se třetí skladbou "Candy Perfume Girl", kdy se poprvé představí jako kytaristka a u konce se rozjede nečekaná rocková smršť. Nádherná je také "I Deserve It", ve které si Madonna pro změnu vzala do ruky kytaru akustickou a celou dobu jen sedí, hraje a zpívá, což mimochodem následuje po té nejšílenější pódiové show, jakou jsem kdy viděl, v trojici "Mer Girl Part I / Sky Fits Heaven / Mer Girl Part II", kde zpěvačka i tanečníci na lanech létají vzduchem a podobně. Co bych od ní ale asi vůbec nečekal, je písnička "The Funny Song", kterou věnovala svému otci, který byl na koncertě přítomen a jejíž melodie i text je vskutku "funny", ale v tom nejčernějším slova smyslu. "What It Feels Like For A Girl" si zase v klidu odzpívá španělsky jako "Lo Que Siente La Mujer", nejvíce mě ovšem dostala podoba starého hitu "La Isla Bonita", který od doby, kdy ho do češtiny předělala naše Ilona Csáková, upřímně nesnáším. Ovšem Madonna je prostě skvělá - místo klasické verze se na pódiu opět představila opět s akustickou kytarou a udělala z něho sedmiminutovou unplugged jízdu, do které se vešlo i taneční sólo. Téměř na závěr potěšila publikum i hitem "Holiday" a úplně nakonec zazněla "Music". Sakra, fakt bych tam chtěl být, protože celý koncert je naprosto úžasný i z dévédéčka, naživo to muselo být... asi božské.

A proto mě tak štve, že k tak úžasnému koncertu není na DVD přibaleno už vůbec nic. Trojice zvuku (Stereo, Dolby Digital i DTS 5.1.) i titulky jsou dnes už samozřejmostí a zbytečná fotogalerie to nevytrhne. A přitom nějaký dokument ze zákulisí by se u tak obrovské show vyloženě hodil.

Pokud jste fanoušky Madonny a je jedno, zda jste koncert viděli naživo či ne, tohle dévédéčko vás vyloženě uchvátí, a stejně tak i pokud vám Madonna pouze "nevadí". Koncert a jeho obrazové i zvukové zachycení je jedinečné, vadou na kráse je nulová vybavenost po stránce bonusů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY