Ozvěny z minulosti

06.03.2013 09:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po mnoha odkladech to konečně vyšlo. Řeč je o doplňku "Lost Sirens", který definitivně uzavírá éru "Waiting For The Sirens' Call", povedené desky New Order. "Lost Sirens" nese punc jejich rozpoznatelných zvukových charakteristik. Možná mělo vyjít spíše jako bonus k zmíněné řadovce, pozornost si však zaslouží.
7/10

New Order - Lost Sirens

Skladby: I'll Stay With You, Sugarcane, Recoil, Californian Grass, Hellbent, Shake It Up, I've Got A Feeling, I Told You So (Crazy World Mix)
Vydáno: 14.01.2013
Celkový čas: 38:28
Vydavatel: Warner Music
Poslední roky to byly spíše tahanice, dohadování se o právech a roztržky mezi dvojicí Bernard Sumner a Peter Hook. Druhý jmenovaný záhy opustil palubu New Order, je otázkou, jak jeho nezaměnitelná hra na baskytaru bude/nebude chybět, ale to vše pořádně ukáže až čas. Díky těmto rozepřím se několikrát oddálilo vydání dovětku k "Waiting For The Sirens' Call", to dostalo název "Lost Sirens". Jeho náplní jsou tracky z periody produkce zmíněné desky a měly původně vyjít v těsném závěsu, ale kvůli rozpadu kapely k tomu jaksi nedošlo.

Na tomto minialbu jsou k mání hned dvě dříve poznané skladby. První z nich je "Hellbent" v nepozměněné podobě, která našla své místo i na předloňské retrospektivě "Total: From Joy Division To New Order". Naopak "I Told You So" má přímou spojnici na "Waiting For The Sirens' Call", ta je však mimo původní reggae variaci a klade důraz na původní zvuk New Order v ubraném tempu s výraznějšími kytarami a elektrosyntetikou (jedná se o poupravenou alternativní verzi z vinylového singlu). Zbývající šestice voní jakousi novotou ze šuplíků minulosti.

"I'll Stay With You" se nese v přesném duchu "Waiting For The Sirens' Call" a na původní album by asi nejlépe zapadla, "Shake It Up" v sobě kupí nemálo odkazů na dřívější tvorbu, je ale paradoxně nejslabším článkem. "Recoil" je oblíbeným (v posledních letech) výletem do jiných hudebních krajin: tentokráte trocha latino šmrncu s výraznou klavírní linkou - vše pohromadě zaujme hned na první poslech. "Sugarcane" a "Californian Grass" jsou sázka na jistotu a nelze si nevšimnout, že nejenom zde se zjevují skryté linie melodických zjemnění v duchu komponování Pet Shop Boys, s nimiž Sumner taktéž kdysi spolupracoval. Hymnická "I've Got A Feeling" by bez sebemenších komplikací ladila na stařičké "Raise The Pressure" jako paralela na Bernardovu bokovku Electronic (i bez Johnnyho Marra).

New Order se nyní nacházejí v mezifázi, chystají se opět koncertovat (v pozměněné sestavě) a s "Lost Sirens" uzavřeli jednu etapu fungování. Je otázkou, zda se ještě někdy vůbec dočkáme nového materiálu (náznaky tady jsou), pokud však na něj nedojde, bude to příjemná a pro fanoušky čitelná koncovka jedné legendy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY