Biffy Clyro, nová rocková legenda?

06.03.2013 13:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Skotská skupina s prazvláštním názvem Biffy Clyro letos přišla po rekordní tříleté pauze s novinkou. Po veleúspěšné desce "Only Revolution", po které se stali takřka přes noc světovou kapelou, přicházejí na "Opposites" hned se dvěma disky, které dle slov frontmana reflektují jejich pocity z uplynulých tří let.
9/10

Biffy Clyro - Opposites

Skladby: CD1: Stingin' Belle, Sounds Like Balloons, Biblical, The Joke's On Us, Black Chandelier, A Girl And His Cat, Opposite, The Fog, Little Hospitals, The Thaw, The Sand At The Core Of Our Bones (iTunes bonus) / CD2: Different People, Modern Magic Formula, Spanish Radio, Victory Over The Sun, Pocket, Trumpet Or Tap, Skylight, Accident Without Emergency, Woo Woo, Picture A Knife Fight, The Land At The End Of Our Toes (iTunes bonus)
Vydáno: 28.1.2013
Celkový čas: 82:00
Vydavatel: Warner Music
Novinka "Opposites" to nemá lehké. Poslední alba Biffy Clyro "Puzzle" a především "Only Revolution" měla ohromný úspěch a svou kvalitou předčila mnohé, do té doby populárnější kolegy z branže. Bohužel ani tito tři sympaťáci se nevyhnuli neduhům spojených z nabytou slávou. Bicman Ben Johnston propadl alkoholu a zpěvák Simon Neil upadl do depresí, které ještě prohloubila tragická událost - potrat jeho ženy. Právě všechny negativní události jsou vtisknuty do textů i hudby novinkového dvojalba, ovšem každý z disků je přece jen trochu odlišný.

Pár slov k historii

Biffy Clyro pocházejí z Kilmarnocku ve Skotsku a jejich vznik se datuje k roku 1995. Jejich podivný název je původně odvozen od anglického písničkáře Cliffa Richarda, kterého Ben Johnston a Simon Neil v mládí poslouchali. Než si toto jméno zapamatovaly davy fanoušků po celém světě, uběhla dlouhá doba. Poprvé se na oči širší veřejnosti dostali až svým čtvrtým albem "Puzzle". Za umělecký vrchol je pak považována následující deska "Only Revolution", kterou mnoho hudebních médií označilo za jednu z nejzásadnějších ostrovních nahrávek posledních let.

První disk "The Sand At The Core Of Our Bones" je o něco temnější a vážnější než jeho druhý protějšek. V textech je patrná melancholie a v hudbě zase určitá agrese. Hned v úvodní "Stingin' Belle" s explodující kytarovou smrští, která zatlačí posluchače do křesla pěkně hluboko, je tato až netypická poloha překvapivá. Ti, co přece jen mají rádi jemnější polohu kapely, si také přijdou na své. Čekají je četné silné melodie, chytlavé (ne povrchní) refrény a zasněná poetika. Přesně tak, jak nám to umí přednést snad jen tito ostrovní umělci. Balada "Opposite" je pak jedna z nejkrásnějších, jakou kdy trio nahrálo, a dlouho, předlouho, vám utkví pevně v hlavě. Na prvním disku však není jediné slabé místo a o každé stopě by se dalo napsat něco pozitivního s množstvím všemožných komplimentů.

Druhý disk "The Land At The End Of Our Toes" je možná ještě hitovější než první, a nehrozí tak, že by se stavěl na pozici odstrčené dvojky. Například "Modern Magic Formula" je prvotřídní rocková pecka, která na žádném koncertě nebude jistě chybět. Opět se tu setkáme se širokým spektrem písní, od dravých skladeb ("Woo Woo", "Picture A Knife Fight") až po klidné balady ("Pocket", "Trumpet Or Tap"). "The Land At The End Of Our Toes" působí optimističtěji, triviálně řečeno veseleji. V člověku to vytváří až pocity naděje z lepších zítřků. Krásně to vyznívá v závěrečném instrumentálním outru, které je právě od prvního zadumaného značně odlišné.

Různé edice desky

Album "Opposites" je kromě recenzované iTunes verze, která obsahuje dvacet skladeb plus dva instrumentální bonusy, k dostání také v dvoudiskovém vydání s bonusovým DVD, které obsahuje dokument o natáčení alba. Také je ovšem dostupné jako ochuzená jednodisková verze, na níž naleznete pouze čtrnáct skladeb. "Opposites" je však natolik vyrovnaná nahrávka, že každá píseň, která vám unikne, přinese značnou škodu. Někdy se prostě trochu investovat vyplatí.

Není co dodat. Biffy Clyro navázali tam, kde skončili. Natočili hned dvě výborná alba naráz, a všem tak vzkázali, že si úspěch a slávu zaslouží víc než kdo jiný. A pokud vysokou laťku udrží i nadále, není pochyb, že se zrodila nová rocková legenda. "Opposites" zahájilo rockový rok 2013 velkolepě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY