Slyšeno v předstihu: Phoenix - Bankrupt!

05.03.2013 08:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Phoenix - Bankrupt!
© facebook interpreta
Recenze na (zatím ještě pořád) poslední album "Wolfgang Amadeus Phoenix" končila slovy: "Phoenix nahráli svoji nejlepší desku. Desku, kterou by si přála nahrát každá indiepopová parta ve vesmíru." Svatá pravda, nutno říct teď, po těch skoro čtyřech letech. Kdyby to tehdá Phoenix zabalili, nikdo by se na ně vlastně ani nemohl zlobit. Svého vrcholu dosáhli, ta deska prostě nestíhá stárnout a nepřestává bavit. Tohle trumfnout bude chtít fakt koule, napadlo určitě nejednoho fanouška.

Parta z Versailles se ale rozhodla, že ty koule má a že do toho půjde. "Překonat 'WAP' bude velmi těžké, ale mohla by to být výzva," zaznělo z vydavatelství kapely a šlo se na věc. V dubnu roku 2011 se pánové zavřeli do studia a po dvou letech se pochlubí výsledkem - nahrávkou "Bankrupt!", kterou by se rádi odklonili od popového zvuku, který jim tehdy v roce 2009 zajistil toliko úspěchů. Od konce února už se jedna její verze povaluje na síti, a tak se dají už vesele dělat (předčasné?) závěry.

Phoenix
© Phoenix
Proč ten nádech skepse? Protože tahle jedna verze dost možná ("doufejme", chce se dodat) může být ještě ne úplně hotovým, nedomíchaným a nedomasterovaným stadiem. Alespoň tak zní. Bicí by zasloužily víc dynamiky, nástroje víc prostoru... Ale možná je to jen ten odklon od popového zvuku...

Jinak ale můžeme zůstat v klidu - tihle Francouzi mají pořád rádi písničky, milují svoje bombastické aranže ("Burgeois"), melancholické melodie ("Bankrupt") i ty kulaté klávesy ("Chlorophorm"), i když k nim zhusta přidávají Orientem načichlé zvuky ("Entertainment", "Trying To Be Cool"). Nechybějí ani trademarková zběsilá tempa ("Don't"), i když jich je podstatně míň, takže celé album působí volněji, pohodičkověji.

A ta uvolněnost a pohodičkovost možná nakonec zaviní to, že "Bankrupt!" nebude přijaté tak skvěle jako "Wolfgang Amadeus Phoenix". Není tak nacpané hity a vypadá to, že nebude deskou na první poslech. Na konečné rozhřešení si ale ještě budeme muset pár týdnů počkat, třeba na písních Phoenix ještě dopilovávají detaily, a může tak přijít ještě nějaké to překvapení. No, anebo ne, a pak to bude trochu škoda.

Album "Bankrupt!" Phoenix vyjde 22. dubna a bude obsahovat těchto deset stop: Entertainment, The Real Thing, S.O.S. In Bel Air, Trying To Be Cool, Bankrupt!, Drakkar Noir, Chloroform, Don't, Bourgeois, Oblique City.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY