Nejprodávanější album měla loni Adele, singl Carly Rae Jepsen

27.02.2013 07:56 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Adele
© PA
Už v listopadu roku 2010 jsme vás informovali, že Adele má hotovou novou desku "21". Na konci února 2013 se o tomto albu stále mluví - i to je důkaz, jak obrovských úspěchů s ním ostrovní zpěvačka zaznamenala. Ten nejnovější je opět z kategorie fenomenálních rekordů - druhý rok za sebou byla Jednadvacítka nejprodávanější nahrávkou světa. Z regálů a online obchodů zmizelo dalších 8,3 milionů kopií desky. Údaje poskytla společnost IFPI.

Obrovsky se dařilo i mladíkům z One Direction, kteří v uplynulém roce dokázali udat dohromady téměř devět milionů svých nahrávek. Skvěle se umístila i popová deska "Red" kdysi country interpretky Taylor Swift. Do pětky se vešla i Lana Del Rey s debutem "Born To Die".

Mezi singly jednoznačně zvítězila kanadská hvězdička Carly Rae Jepsen a její song "Call Me Maybe", pořídilo si ho neuvěřitelných 12,5 milionů posluchačů. V těsném závěsu za ním se umístil Gotye s Kimbrou, jejichž hit "Somebody That I Used To Know" dobyl nejednu hitparádu. Ani fenomén Psy a jeho koňský singl "Gangnam Style" nepřišel zkrátka - třetí místo s téměř deseti miliony prodaných singlů je pro (do loňska) neznámého jihokorejského rappera jistě životní úspěch.

Kromě dat o nejvýdělečnějších hudebních počinech loňského roku poskytla IFPI i statistiky související s jejich nákupem. 70 % výdělků z digitálních prodejů tvoří nákup hudby online, zatímco zbylých 30 % mají na svědomí předplatitelské hudební služby (např. Spotify), VEVO a prodej vyzváněcími melodiemi. Potěšitelný je jistě i fakt, že poprvé od roku 1999 zaznamenal hudební průmysl růst - konkrétně o 0,3 %. Příjmy v tomto odvětví činily loni 16,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 320 miliard korun.

IFPI přesto upozorňuje, že pirátství zůstává největším problémem hudebního průmyslu. Podle odhadů této organizace celá třetina všech uživatelů internetu využívá nelegálního přístupu k hudbě.

Nejprodávanější alba za rok 2012:

1. Adele - 21 (8,3 milionů kopií)
2. Taylor Swift - Red (5,2 milionů kopií)
3. One Direction - Up All Night (4,5 milionů kopií)
4. One Direction - Take Me Home (4,4 milionů kopií)
5. Lana Del Rey - Born To Die (4,4 milionů kopií)

Nejprodávanější singly za rok 2012:

1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe (12,5 milionů kopií)
2. Gotye - Somebody That I Used To Know (11,8 milionů kopií)
3. Psy - Gangnam Style (9,7 milionů kopií)
4. fun. - We Are Young (9,6 milionů kopií)
5. Maroon 5 - Payphone (9,1 milionů kopií)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY