Five - sbohem a šáteček

17.12.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britská pětice Five patřila v ranku chlapeckých kapel mezi ty jednoznačně nejlepší. Snad i proto se to po třech řadových deskách rozhodli zabalit a jako rozloučení vydali "Greatest Hits". Na desce samozřejmě najdete jejich hity, pár dalších skladeb i desetiminutový megamix. Vzhledem k tomu, kolik stihli nahrát výborných skladeb, je škoda, že už svým většinou výrazně nudnějším kolegům nebudou dělat konkurenci.
7/10

Five - Greatest Hits

Celkový čas: 70:31
Vydavatel: BMG
Chlapecké kapely mi povětšinou lezou na nervy asi jako všem ostatním hudebním posluchačům, ale právě britské Five jsem měl opravdu rád. Jako jedni z mála se totiž podíleli na svém repertoáru, ale hlavně měli spoustu vskutku skvělých písniček a mezi ostatními sladkými kapelami byli jednoznačně nejlepší, hlavně proto, že minimálně tři z nich byli skutečně talentovaní a navíc měli i, což je v této oblasti hudby naprostá výjimka, opravdové charisma. Ale jak už to tak bývá, právě ti nejlepší ví přesně, kdy mají odejít. Po šňůře hitů a třech albech, z nichž to poslední - "Kingsize" - vyšlo teprve v srpnu tohoto roku, se rozhodli svou společnou kariéru ukončit. Jejich firma samozřejmě hned přispěchala s tímto výběrem největších hitů, který většině fanoušků nic nového nepřinese, ale pro ostatní posluchače může posloužit jako průřez tím nejlepším, co Five za několik let své kariéry nahráli.

Five se od svých kolegů lišili hlavně tím, že jejich největší hity netvořily balady, ale pořádně šlapající kousky, ve kterých se i hodně rapovalo. Mezi ty nejlepší představitele patří hitovky "Keep On Movin'", rocková "Everybody Get Up", "Rock The Party" nebo "Got The Feelin'". Do tanečního ranku zase zabrousila "Let's Dance", hodně povedená je i společná předělávka "We Will Rock You" se dvěma členy Queen. Ale i balady měli Five docela dobré, "Closer To Me" nebo "Until The Time Is Through" patří mezi ty nejlepší. Stejně tak ale na výběru najdete i písničky, které mezi kdovíjaké klenoty nepatří a zcela logicky se objevují spíše v druhé části nahrávky, taková unylá "When I Remember When" nebo "Inspector Gadget" jsou nudou, jaká se jen tak nenajde. Škoda jich.

Vzhledem k tomu, že poslední řadová deska vyšla asi tak tři měsíce před tímto výběrem, neobsahuje žádné nevydané skladby nebo nějaké skutečné bonusy. Přesto by se mezi ně daly zařadit remix "Keep On Movin'", který byl pořízen pro fotbalový šampionát, vyšel jako béčko jednoho singlu a obsahuje nejen sborový zpěv refrénu, ale hlavně spoustu vzrušených vět fotbalových komentátorů. Docela dobrá sranda. Závěrečný desetiminutový megamix jen rekapituluje jejich největší hity v jednom celku.

"Greatest Hits" od Five je sice výběr poněkud uspěchaný, ale i tak je na něm několik výborných písniček, hodně těch dobrých a jen málo nepovedených. Škoda, že Five skončili, protože byli jednou z nejvýraznějších a nejzajímavějších chlapeckých kapel. Alespoň na ně ale zůstanou jen dobré vzpomínky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY