Druhý ročník Apolla opanoval Boris Carloff

07.02.2013 12:56 - Václav Trávníček a Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Druhý ročník ceny hudebních kritiků Apollo ve středu večer poznal svého vítěze. Ze sedmi nominovaných se porota rozhodla pro desku "The Escapist" Borise Carloffa. "Z ceny mám velkou radost. Vůbec jsem to nečekal, favorizoval jsem totiž Umakart," usmíval se Carloff, jenž chce letos točit další album.

Ceny české hudební kritiky Apollo 2012

vystoupili: Boris Carloff, Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart, Zrní
místo: SaSaZu, Praha
datum: 6. února 2013
Fotogalerie

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Rozhodování o vítězi bylo velmi živelné. Úzká desetičlenná porota se nakonec rozhodla pro desku "The Escapist" Borise Carloffa. V průběhu večera, který tentokrát proběhl v pražském klubu SaSaZu, vystoupilo živě všech sedm interpretů, jejichž alba, vydaná v rozmezí listopadu 2011 až listopadu 2012, byla na cenu nominována. Kromě Carloffa to byli Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart a Zrní. Celé udílení ceny moderoval rapper James Cole, živě ho přenášel iDnes.cz.

Vítěz si odnesl kromě šedesáti tisíc korun od organizace OSA i sošku Apollo z dílny výtvarníka Maxima Velčovského a poukaz na inzerci v hodnotě 50 tisíc na našem serveru. "Chtěl bych popřát českým kapelám, aby dělaly svoji vlastní muziku a nepokoušely se o kopie. Když budou dělat kopie, budou jenom lokální český sračky," řekl Carloff při přebírání ceny.

Po skončení oficiální části programu se rozpovídal více. "Z ceny mám velkou radost. Vůbec jsem to nečekal, favorizoval jsem totiž Umakart," usmíval se rodák z Brna, který vyrostl v Hranicích na Moravě. "Sošku si postavím do studia vedle monitoru," plánoval. "Je trochu legrační, že jsem vydal album až teď, ale je to i tím, že jsem se předtím dost věnoval produkování. Takže jsem rád, že se album někomu líbí," uvedl Carloff s tím, že v tomto roce by chtěl kromě zahraničních koncertů začít s přípravami nové studiové nahrávky.

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Stejně jako loni i letos slavnostní večer šlapal. Organizátoři ale tentokrát nemuseli hasit žádné závažnější problémy. "Navíc přišlo dostatek platících lidí, takže jsme se v rozpočtu dostali na nulu. To znamená, že bude i příští ročník," poznamenal Tomáš Tenkrát. "Myslím, že se nám i letos podařilo naplnit filosofii cen. Nominace byly napříč žánry. Vedle Charlie Straight, kteří se dají považovat za popový mainstream, se v nich objevil třeba Boris Carloff, jenž nakonec vyhrál. Mimochodem debata o vítězi byla dlouhá a zajímavá. A to je vlastně dobře," dodal Tenkrát.

Cena Apollo je stále ještě mladá. Přestože však letos proběhl teprve její druhý ročník, povědomí a participace na vyhlašovacím ceremoniálu se rozšiřuje. "Letos to pro nás bylo míň stresové. Měli jsme za sebou loňskou zkušenost a k dispozici produkční tým, který všechno zvládal. Jsme rádi, že se na Apollo nabalují další a další lidé," pochvaloval si Pavel Kučera, podle kterého bude důležité, aby si cena i do dalších let zajistila financování. "Apollo pořádáme pod hlavičkou občanského sdružení, neděláme ho na kšeft. Jsme schopni do něj vložit svoji práci, ale z vlastní kapsy Apollo financovat nemůžeme. Proto jsou pro nás klíčoví partneři," uzavřel Kučera.

Desku "The Escapist" Borise Carloffa si můžete zdarma poslechnout prostřednictvím streamingové služby MusicJet. S vítězem ceny, kterou loni opanoval písničkář a rapper Bonus, připravujeme rozhovor.

Jak se volil vítěz

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Zatímco nominovaná sedmička alb se oproti premiérovému ročníku logicky zcela obměnila, loňská sestava užší novinářské poroty doznala jen kosmetických změn. Opakoval se tak důvěrně známý příběh, kdy v průběhu diskuse při druhém kole hlasování vykrystalizovala dvě favorizovaná jména, mezi kterými se o vítězi ceny hudební kritiky nakonec rozhodovalo.

A pokud to loni dlouho vypadalo na remízu, tentokráte původní hlasování plichtou opravdu skončilo. Desítka novinářů, která se sešla dopoledne před vyhlášením v místě konání akce, rozdělila své hlasy pět ku pěti. Následovalo, sportovní terminologií, prodloužení, které ovšem vítěze nepřineslo, a když i penalty skončily nerozhodně, vypadalo to, že organizátoři Tomáš Tenkrát a Pavel Kučera budou muset sošku Maxima Velčovského půlit.

Každý porotce následně dostal k dispozici pět bodů, které měl v tajné volbě rozdělit mezi oba finalisty (deset novinářů = padesát bodů), snad ani nemusím zdůrazňovat, že i toto klání skončilo naprosto nepravděpodobnou remízou 25:25. Po dlouhých hodinách lobbování a hledání přeběhlíků pro jednu či druhou stranu, po dlouhých hodinách vymýšlení bizarních teorií o rozhodnutí losem, mincí či pákou, rozhodl nakonec celé drama přece jen lidský faktor. Z těsného vítězství se tak radoval tábor, který spontánně započal přepisovat placky "Volím Karla" na "Volím Carloffa".

Lukáš Benda



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY