Cena Apollo 2012 bude předána už dnes večer. Kdo je favoritem?

06.02.2013 08:46 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Apollo 2012 flyer
© facebook interpreta
Už dnes večer (ve středu 6.2.) bude v pražském klubu SaSaZu vyhlášena cena Apollo za rok 2012. Ceremoniál, z něhož si jeden ze sedmi nominovaných za své album odnese částku 60 tisíc Kč od OSA, sošku Apollo z dílny výtvarníka Maxima Velčovského a poukaz na inzerci v hodnotě 50 tisíc na musicserveru, začne ve 20:00.

V průběhu večera vystoupí všech sedm interpretů, jejichž alba, vydaná v rozmezí listopadu 2011 až listopadu 2012, byla na cenu nominována. Tedy Boris Carloff, Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart a Zrní. Moderování slavnostního ceremoniálu, který bude živě přenášet zpravodajský portál iDnes.cz, se ujme rapper James Cole.

"Momentálně finišujeme s projekcemi, máme za sebou cestu za Evženem Kyšperským do Brna, kde jsme s ním natáčeli rozhovor. Jeho částmi bude celý večer propojován. Zároveň s Terezou Černochovou dotáčíme voice overy k finálovému večeru a s Jamesem Colem dolaďujeme scénář," popsal cílovou rovinku příprav Tomáš Tenkrát z organizačního štábu, podle nějž se bude letošní ročník od toho loňského v určitých ohledech lišit. "Nebude to už takový punk jako před rokem," usmál se. "A to i z toho důvodu, že večer bude přímým přenosem vysílaný zpravodajským serverem. Snad jsme se poučili z loňských chyb."

Největší novinkou je změna prostor, ve kterých slavnostní večer proběhne. Zatímco premiérový ročník hostila Nová scéna Národního divadla, tentokrát se všech sedm nominovaných sejde v SaSaZu. "Na Nové scéně letos nebylo z organizačních důvodů místo," vysvětlil Tenkrát. "SaSaZu nám vyšlo vstříc a nabídlo jasně nejlepší podmínky. Jasně, že proti tomu někdo brblá, ale důležité je, jak v tom prostoru vyzní celý ceremoniál. Dřív nelze soudit," tvrdil.

Ještě čtyřiadvacet hodin před vyhlášením ceny zbývalo v prodeji několik vstupenek za cenu 150 Kč, přímo na místě by pak měly být k dispozici další za 190 Kč. "Kolik se prodá lístků? To zatím nedokážeme odhadnout. Věříme však v úspěch. Servírujeme návštěvníkům za málo peněz hodně muziky, samozřejmě stále pod hlavičkou občanského sdružení. Vydělat nemůžeme, prodělat ano," upozornil pětadvacetiletý hudební publicista.

Podle toho Apollo ani letos neopustilo do principů, na kterých loni vyrostlo. "Udělali jsme všechno pro to, aby cena reflektovala to nejzajímavější," uvedl Tenkrát. "Nemáme v porotě zástupce labelů ani promotéry, protože by mohli být zaujatí. Naše účetnictví je průhledné, a tak každý může vidět, že nám jde jen o hudbu. Na nikom neparazitujeme. I jeden člověk, který díky Apollo objeví jinou muziku, než jakou hrají v současné době komerční rádia, pro nás znamená vítězství a stojí nám za to," uzavřel.

Letošní vítěz bude teprve druhým oceněným v historii Apollo. Loňský premiérový ročník ovládl písničkář a rapper Bonus se svým albem "Náměstí Míru".


PŘEHLED NOMINOVANÝCH: NEJVĚTŠÍMI FAVORITY JSOU ZRNÍ, UMAKART A CHARLIE STRAIGHT

Boris Carloff - The Escapist
Kdo: Boris Carloff
Album: The Escapist
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:8
Z recenze: "Deska se může pochlubit ucelenou pointou, nonšalantní zvukovou výpravou, která se nebojácně noří do temných zákoutí lidské duše (...) Ale dokáže přiblížit i rozjasněné chvíle problesků naděje a pozitivních chvílí. Načerpané zkušenosti hlavně z producentské práce mu umožnily umělecký rozhled bez omezujících mantinelů." - Celé znění zde.


Lenka Dusilová - Baromantika
Kdo: Lenka Dusilová
Album: Baromantika
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:12
Z recenze: "Na jedné straně slyšíme přívaly hlukových hradeb, které jsou ale často bourány tak, aby nechaly vyniknout křehkému hlasu Lenky. Pracuje se s tichem i s hlasem, z něhož se stává jeden z dalších nástrojů. Nacházejí se různé experimentální syntetické zvuky, které kontrastují prapůvodním akustickým nástrojům, jejich přirozené kráse. To vše je zkomponováno s pokorou a zároveň přirozenou jistotou." - Celé znění zde.


Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat
Kdo: Charlie Straight
Album: Someone With A Slow Heartbeat
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:1,35
Z recenze: "Zatímco na první desce zněla formace díky využití zvuku klasického klavíru a občasných jazzových postupů velmi svojsky, novinka se mnohem více obrací do britských i amerických indie vod (...) Pokud byste potřebovali na nějakém albu osvětlit pojem grower, novinka třinecké čtveřice je jeho jasným příkladem. Energie a hitovost se neztratila, jen jemně probublává pod nánosem melancholie." - Celé znění zde.


Květy - Bílé včely
Kdo: Květy
Album: Bílé včely
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:10
Z recenze: "Jestliže v éře 'Fagi' byly Květy tulipány, sněženky a heřmánek, dnes to jsou spíš kapradiny, lišejníky, plavuně a přesličky. Játrovky. Na desku se dostává až nezvyklá dávka psychedelie, zkoušejí se zajímavé experimenty a nespolupracuje se s hosty. Deska je navíc nesmírně pestrá (...) Nápaditá grafika bookletů je ostatně u Květů pravidlem." - Celé znění zde.


The Prostitutes - Deaf To The Call
Kdo: The Prostitutes
Album: Deaf To The Call
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:8
Z recenze: "Z novinky dýchá od začátku do konce chlad a odtažitost. Klávesy a elektronické linky jsou po většinu času nastavené do jakéhosi tísnivého a temného módu, celkovou náladu pak dokresluje Adrianův zpěv zahalený do mlžného a špinavého oparu (...) Do celkově pochmurné atmosféry však chvílemi prosvítá i trochu světla. Malou nadějí v tomhle zkaženém světě může být třeba první singl 'Heart Of Stone'. - Celé znění zde.


Umakart - Vlci u dveří
Kdo: Umakart
Album: Vlci u dveří
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:2,5
Z recenze: "Jsou to stále oni: osobití, charismatičtí a neveselí. Akustické nástroje jsou syntezátorovým cvrlikáním a předtočenými samply zvolna tlačeny kupředu. Pozvolné motivy, které dominují většině skladeb, rozehrávají nekonečnou paletu posmutnělých pocitů, jež jsou, obrazně řečeno, víc o tom, co se děje uvnitř než venku (...) Když vezmeme v potaz chladný podzim za okny, celková nálada je kompletní." - Celé znění zde.


Zrní - Soundtrack ke konci světa
Kdo: Zrní
Album: Soundtrack ke konci světa
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:1,7
Z recenze: "Je to oslava muzikálnosti, je to nejdůležitější nahrávka pro Zrní. Když jej posloucháte, máte pocit, jako by muzikanti přišli a nasáli atmosféru podzimu, jeho melancholii, čistotu, pestrobarevnost, ale i mlhy nebo první mrazíky. A pak, s darem prvotřídních vypravěčů, s obrovskou hudební vynalézavostí, o něm jen podali své svědectví." - Celé znění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY