Baumaxa spustil na Hithit.cz lavinu skupinového financování

11.01.2013 10:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Hithit.cz
© facebook interpreta
Xavier Baumaxa spustil na portále Hithit.cz lavinu, ze které těží také výtvarník Lukáš "Musa" Musil, rapper Vladimir 518 a klub MeetFactory. Bauamaxa byl totiž prvním, komu se novém crowdfundingovém webu podařilo od fanoušků získat celou částku, kterou potřeboval k natočení nového alba "Dawntempo".

Portálem Hithit.cz zatím Baumaxovi, Musilovi, Vladimirovi 518 a MeetFactory přiteklo téměř sedm set tisíc korun. Do vypršení pětačtyřicetidenního termínu jejich projektů zbývají už jen hodiny (posledním dnem je pátek 11. ledna), provozovatelé webu předpokládají, že celkově vybrané částky budou ještě o něco vyšší. Něco podobného jako Baumaxovi podařilo zpěvačce Amandě Palmer na americkém portálu Kickstarter.com.

"Podle toho, jak sledujeme naši americkou obdobu Kickstarter.com, myslíme, že v posledních hodinách fanoušci pošlou ještě další peníze. Nyní se do skupinového financování zapojují i ti opatrní," říká spolumajitel webu Hithit.cz Pavel Eichler, který je odpovědný za lov nových projektů a marketing.

Crowdfunding, tedy skupinové financování, je přitom naprosto bezpečná forma podpory nezávislých tvůrců. Fanoušci jim posílají peníze na realizaci jejich projektů a podle výše příspěvků za to od tvůrců dostávají odměnu. Lidé tak za své peníze nejenže dostanou atraktivní produkt, který by jinak než touto cestou nezískali, ale navíc svému oblíbenci pomůžou realizovat novou věc, která by bez jejich podpory nevznikla. Například svérázný písničkář Xavier Baumaxa otevřeně ve videu na Hithit.cz prohlásil, že jinak než přes tento web finance na novou desku "Dawntempo" nesežene. Těsně před koncem naplnění termínu má na kontě přes 280 tisíc korun.

"Je to skvělá cesta a šance pro spoustu zajímavejch lidí, jak se posunout na svý buď kariérní nebo životní cestě. Skvělý je, že lidí opravdu dostávají neuvěřitelnou šanci osobně se zapojit a být v podstatě součástí projektu, který je jim blízký," řekl o skupinovém financování webu Protišedi.cz výtvarník Lukáš "Musa" Musil, který na Hithit.cz na svou první výstavu maleb dosud vybral téměř 150 tisíc korun, o polovinu více než žádal.

Těsně před naplněním cílové částky jsou další projekty. Kniha "Metrovagonmash", unikátní grafické zpracování dění pod zemí v rámci městských infrastruktur, která se jmenuje podle proslulé sovětské továrny vyrábějící vozy metra jezdící v téměř celé střední Evropě a mnoha asijských zemích. A originální hudební koncept Malý muzikant, který chce přinést do světa dětských písniček novou tvorbu na CD a sérii videoklipů, které by byly zdarma na Youtube.com.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY