Strhující průlet historií industriálních démonů ze Slovinska

08.02.2013 10:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovinští Laibach dokázali, že překvapovat a fascinovat zvládnou i po třiceti letech aktivní kariéry. Nedávno vydali povedený soundtrack k béčkovému, avšak velmi originálnímu sci-fi snímku "Iron Sky". Nyní se rozhodli vydat kolekci coververzí, které za svou bohatou kariéru nahráli, včetně příspěvků z alba "Volk".
8/10

Laibach - An Introduction To...

Skladby: Warme Lederhaut, Ballad Of A Thin Man, Germania, Anglia, Mama Leone, B Mashina, Bruderschaft, God Is God, Final Countdown, Alle Gegen Alle, Across The Universe, Get Back, Leben Heißt Leben, Geburt Einer Nation, Opus Dei
Vydáno: 3.9.2012
Celkový čas: 65:38
Vydavatel: Parlophone
Trochu okázalosti Rammstein, trochu experimentálního industriálu od Die Krupps, něco z psychedelie Einstürzende Neubauten s příměsí EBM od Front 242 a dravostí KMFDM. Tak by se dala charakterizovat jedna z nejzajímavějších a nejoriginálnějších skupin v Evropě. Tohle všechno jsou Laibach ze Slovinska. I přesto, že neznalý by je nejdříve zařadil do německé, rakouské, maximálně do švýcarské hudební scény. Jejich pracovním jazykem totiž není rodná slovinština, nýbrž němčina, kterou mě před mnoha lety také nejprve zmátli. Album "An Introduction To..." je, jak již bylo řečeno, kolekcí vybraných coververzí, kterých bylo za jejich kariéru natočeno vskutku hodně, a tak je aktuální výběr pestrý, mířený skrz silnou část diskografie.

Na Laibach je zajímavé i to, že každým svým albem dokázali trochu žánrově odbočit a přesto jim byl každý "úlet" tolerován a naopak vytvářel pocit epičnosti vznášející se nad celou kapelou. Albem "Let It Be" přetransformovali stejnojmenné album The Beatles, na "Jesus Christ Superstars" se věnovali náboženské tematice. "NATO" je zase inspirováno tématem války. Dokonce nevynechali ani zhudebnění národních hymen na "Volk". To vše je jen stručný výčet, Laibach si zaexperimentovali ještě na mnoha jiných frontách, ale to je už téma na samostatný článek.

Nejlépe si hudbu těchto stylotvůrců vychutnáte na živých koncertech, které mají jedinečné. Kdo jejich vystoupení někdy měl tu čest zažít, jistě ví. Ostatním nezbývá, než si na jejich další návštěvu počkat (ta poslední se odehrála v loňském roce v pražské Akropoli), nebo si poslechnout jejich řadová alba či právě tuto kolekci. Samozřejmostí je příspěvek megahitu "Final Countdown" od švédských Europe, se kterým si pohráli na výbornou, a dle mého je tato verze zajímavější než originál. Klasikou je už i verze "Across The Universe" od The Beatles se sborovým zpěvem. Chybět nemohla ani "God Is God" z alba "Jesus Christ Superstars". Oproti klasicky přepracovaným coverům, které vycházejí na svět téměř denně, jsou ty od Laibach spíš úplně novými skladbami, většinou nerespektujícími žádné původní postupy ani melodie. Drží se pouze velmi základního pilíře, který danou skladbu staví, ale všechna ta omáčka a koření kolem je diametrálně odlišné a mnohdy lepší. Ano, a přesně z toho důvodu jsou tak jedineční.

"An Introduction To..." však není jen kolekcí již vydaných coververzí, ale obsahuje i dvě nové. První je předělávkou "Ballad Of A Thin Man" od Boba Dylana, druhá pak je skladba "Warme Lederhaut" od The Normal's. Právě tyto novinky celé CD otevírají. "Ballad Of A Thin Man" je opět skutečně osobitou variací a navýsost povedenou, přinejmenším vyrovnávající se ostatním coverům. To se nedá říct o "Warme Lederhaut", která mi na poměry kapely přijde nedotažená a fádní. Velmi rychle se jí přejíte. Ale ani tato malá skvrnka nepoškodí industriální klenot, který Laibach brousí tři dekády. A pro ty, kdo neměli o skupině ponětí, je "An Introduction To..." velmi vhodným počinem ke zvýšení hudebního rozhledu, podívají se na zub i do jiné destinace, pro nás ne tak typické, jako jsou ty povětšinou na západ od nás.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY