Milníky světového vánočního popu

24.12.2012 15:16 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vánoční čas je jak pro interprety, tak pro konzumenty muziky dobou, kdy chceme žít alespoň chvíli jinak, v klidu a pohodě, a proto pro tuto chvíli existuje žánr vánočního popu. Existuje tak dlouho, jako sama populární hudba. Na ty nejzajímavější skladby se podíváme v našem článku.
Vánoce
© facebook interpreta
Lidé chtějí v prosincovém čase poslouchat koledy, a proto je houfy zpěváků i kapel stále dokola přezpívávají. Pravdou zůstává, že ty nejznámější vesměs pocházejí z dob, kdy ještě vůbec neexistoval pop. I současní hudební skladatelé jsou neméně činní a každý rok se snaží vymýšlet nové a nové skladby. Netřeba polemizovat o tom, že s vánočním popem je to jako s popem obecně, kdy v době obrovského množství spotřební muziky je skutečně problém napsat opravdový hit, který se bude zpívat i za několik let. Proto v posledních letech vzniklo jen málo zásadních písní, které ovlivňují dobu svého vzniku, ale daly by se spíše nazvat skladbami na jedno použití. V minulosti to ovšem tak nebylo, a proto i spousta dnešních zpěváků sahá po vánočních klenotech do archivu. A že je z čeho vybírat, dokazuje i následující souhrn deseti známých světových vánočních písní, které se zpívají po generace a znovu objevují je stále mladší interpreti.

Winter Wonderland

Interpret: Guy Lombardo
Název skladby: Winter wonderland
Rok vzniku: 1934


Guy Lombardo
Jednou z nejslavnějších amerických vánočních písní je "Winter Wonderland" v podání Guye Lombarda. Rozšiřovala se nesmírně rychle a dodnes je součástí skoro každého vánočního alba v Americe. Jsou s ní spojováni interpreti jako Ted Weems, Perry Como a hlavně Andrews Sisters. Jelikož pochází z roku 1934, tak k ní samozřejmě opravdový videoklip ještě neexistuje.



White Christmas

Interpret: Bing Crosby
Název skladby: White Christmas
Rok vzniku: 1942


Bing Crosby
Patrně nejznámější vánoční píseň byla nahrána pro film "Holiday Inn". Její slávu podnítila i doba vzniku: byla druhá světová válka. Posléze se stala i první vánoční písní v repertoáru Franka Sinatry. Pak ji už přebíral doslova kdekdo. Mimo jiné Elvis Presley nebo David Bowie. Originální video k písni se nachází na tomto odkazu, zde je k nahlédnutí alternativní verze.



Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Interpret: Vaugn Monroe
Název skladby: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
Rok vzniku: 1946


Vaugn Monroe
Čtyři roky po Crosbym začal sbírat obrovské úspěchy s vánoční písní už skoro zapomenutý Vaugn Monroe. Tento song nakonec strávil na vrcholcích tehdejších hitparád čtrnáct týdnů. Tato píseň patří do kategorie bezvěreckých vánočních písní, které, oproti jiným písním sentimentálně meditačního charakteru, podporují spíše atmosféru zimních radovánek. U nás je známá především díky jisté reklamě. Schválně, vzpomenete si které?



Elisabethian Serenade

Interpret: Mantovani
Název skladby: Elisabethian Serenade
Rok vzniku: 1951


Mantovani
Tato slavná instrumentálka, v Česku známá pod názvem "Alžbětinská serenáda", nemá s Vánocemi moc společného. Salónní skladatel Ronald Bingo ji totiž v roce 1951 napsal u příležitosti korunovace královny Alžběty II. Skladba měla za úkol být optimistická. Anglie se vzpamatovávala z druhé světové války a při korunovaci nové královny měla být společnost v dobré náladě. U nás je ale přesto pouštěna jenom v prosinci.



Jingle Bell Rock

Interpret: Bobby Helms
Název skladby: Jingle Bell Rock
Rok vzniku: 1957


Bobby Helms
Syn televizního moderátora Bobby Helms se s patrně první rokenrolovou verzí proslulých "Rolniček" dostal na šesté místo americké hitparády v roce 1957. Od té doby byla přezpívána nespočetněkrát, například i v seriálu "Glee".



Happy Xmas/War Is Over

Interpret: John Lennon
Název skladby: Happy Xmas/War Is Over
Rok vzniku: 1972


John Lennon
John Lennon zaznamenal se svými singly v hitparádách žal pramálo úspěchů, tato píseň se ale dostala do žebříčků hned několikrát. Poprvé v roce vydání 1972 a poté například v letech 1974, 1980, 1981. Ke svátkům pokoje se ale hodí i jeho další hit "Imagine". Prvním singlovým topperem se pro obrýleného génia stala píseň "(Just Like) Starting Over". To se ale stalo až po zpěvákově smrti. Vánoční opus měl Lennon připraven už rok předtím, ale eskalace válečného konfliktu ve Vietnamu zapříčinila odsun vydání skladby. V gospelovém soundu písně pomohl Johnu Lennonovi sbor slepých harlemských dětí.



Last Christmas

Interpret: Wham!
Název skladby: Last Christmas
Rok vzniku: 1984


Wham
Dvojice George Michael a Andrew Ridgeley neměla ve svém repertoáru o moc více slavnějších písní. Ambicí zpěváků bylo posílit svoji pozici na stále se zahušťujícím poli populární hudby nějakým opravdu romantickým vánočním kouskem. Delší verze písně, tzv. "Pudding Remix", byla nasazena o dva roky později. Předělávky na sebe nenechaly dlouho čekat. Například v roce 1997 si s touto písní pohrála zpěvačka Whigfield a později, mimo jiné, i sdružení Rap Allstars featuring Leroy Daniels. Ve své době ale George Michael byl ve vánočních žebříčcích několikrát, jeho hlas byl velmi dobře slyšet i ve skladbě "Do They Know It’s Christmas."



Do The Know Iťs Christmas

Interpret: Band Aid
Název skladby: Do The Know Iťs Christmas
Rok vzniku: 1984


Band Aid
Britská obdoba písně "We Are The World" byla napsána o rok dřív, v roce 1984. Organizace se ujal Bob Geldof a, mimo jiné, na ní participovali Phil Collins, Sting, Boomtown Rats, Ultravox, Culture Club, Bananarama, Duran Duran, Spandau Ballet, Kool And The Gang, Heaven 17, U2 nebo Status Quo. Po dvaceti letech byla natočena nová verze písně s aktuálními umělci.



We Are The World

Interpret: USA for Africa
Název skladby: We Are The World
Rok vzniku: 1985


USA for Africa
Michael Jackson spolu s Lionelem Richiem sepsali tento sedmiminutový opus, který byl určen na podporu hladovějící Etiopii. Zpívá jej šestačtyřicet významných amerických zpěváků a na YouTube existuje verze videoklipu, kde jsou tito umělci přesně popsáni ve svých partech včetně textu, který zpívají. V jedné chvíli můžete za mikrofonem vidět esa typu Stevieho Wondera, Kennyho Rogerse, Willieho Nelsona, Tiny Turner, Diany Ross, Billy Joela, Cyndi Lauper, Boba Dylana nebo Raye Charlese.

All I Want For Christmas Is You

Interpret: Mariah Carey
Název skladby: All I Want For Christmas Is You
Rok vzniku: 1994


Mariah Carey
Do kategorie veselých vánočních hitů patří i tato singlovka, kterou interpretka napsala společně s Walterem Afanassievem ve svém vrcholném tvůrčím období, v roce 1994. Tuto výraznou melodii si pamatuje skoro každý. Naposledy jí předělala letos v jednom americkém televizním pořadu - stačilo jí pouze pár obyčejných věcí ve funkci nástrojů.



Nutno dodat, že vzhledem k obrovskému množství písní, které na téma Vánoc vznikly, tu bude možná nějaká píseň scházet. Vždyť jenom umělci z ranku country a folku natočili vánoční alba téměř všichni. Jak je na tom ve vztahu k Vánocům česká a slovenská pop music, si napíšeme někdy příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY