A není to málo, Antone Pavloviči?

30.11.2012 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Padesát let Rolling Stones, největší rokenrolové kapely světa, na dvou deskách? Nenechte se vysmát. Dvojcédéčková verze kompilačního alba "GRRR!" se dá jen těžko považovat za reprezentativní dárek k jubileu. Pro kapelu i pro posluchače. Třikrát hanba!
5/10

Rolling Stones - GRRR!

Skladby: CD1: Come On, Not Fade Away, It's All Over Now, Little Red Rooster, The Last Time, (I Can't Get No) Satisfaction, Get Off Of My Cloud, As Tears Go By, 19th Nervous Breakdown, Under My Thumb, Paint It, Black, Let's Spend The Night Together, Ruby Tuesday, Jumpin' Jack Flash, Honky Tonk Women, Sympathy For The Devil, Street Fighting Man, You Can't Always Get What You Want, Gimme Shelter, Wild Horses / CD2: Brown Sugar, Tumbling Dice, Happy, It's Only Rock 'n Roll (But I Like It), Angie, Fool To Cry, Beast Of Burden, Miss You, Respectable, Emotional Rescue, Start Me Up, Waiting On A Friend, Undercover Of The Night, Mixed Emotions, Harlem Shuffle, Anybody Seen My Baby?, You Got Me Rocking, Don't Stop, Doom And Gloom, One More Shot
Vydáno: 12.11.2012
Celkový čas: 70:24 + 72:40
Vydavatel: Universal
Padesátiny si Rolling Stones letos připomněli hned několika způsoby: vznikly dva dokumentární filmy ("Charlie Is My Darling" a "Crossfire Hurricane"), oficiální velká obrazová publikace, dvě nové písně nahrané v letní Paříži, je tu pět opulentních koncertů, aplikace pro iPhone a samozřejmě "GRRR!", kompilace, z jejíhož obalu na nás vyplazuje ikonický jazyk (pomůcka do Milionáře: toto slavné logo z roku 1971 není dílem Andyho Warhola, jak se občas traduje - autorem je John Pasche) gorilák Gregory.

Naše hodnocení 5/10 je za zparchantělou podobu něčeho, co existuje i ve skvělé a důstojné podobě. Bohužel, tentokrát vítězí forma nad obsahem. Před deseti lety, když vyšlo 2CD "Forty Licks" ke čtyřicátinám Stones, jednalo se o vůbec první kompilaci, jež zachycovala celou kariéru Kamenů bez ohledu na vydavatelská omezení. Nynější gorilí sbírka pojmenovaná "GRRR!" má smysl jen od trojdiskové podoby výše. Námi recenzovaná verze se čtyřiceti nahrávkami na dvou kotoučcích je nedomrlá.

Ať je důvod existence tohoto nedochůdčete jakýkoliv, je to zkrátka pitomost. "GRRR!" mělo existovat jen v pořádně nabušené formě a ne tak, aby z prostorových důvodů chyběly "Time Is On My Side", "Midnight Rambler" nebo "Love Is Strong" a spousta dalších skvělých či důležitých skladeb. Padesát položek je minimum, osmdesát na super luxusní edici je akorát. Nemluvě o dokumentaci - ten "booklet", co je k 2CD, je rozsahem směšný a obsahuje trapně málo informací. Ještěže tu jsou dvě velmi povedené novinky "Doom And Gloom" a "One More Shot" ukazující Glimmer Twins and Co. ve výborné formě.

Celoživotní fanoušci a sběratelé se od dvoudiskové varianty "GRRR!" s odporem odvrátí. A pokud má tato kompilace mladým posluchačům ukázat, proč jsou Rolling Stones společně s The Beatles (a Led Zeppelin a...) nejlepší kapelou historie, je velmi snadné si na těch vašich internetech sehnat třeba tu osmdesátipoložkovou variantu. "Don't Stop"!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY