The Herbaliser, chlapíci z kultovního labelu Ninja Tune, dorazí do Prahy

03.12.2012 14:29 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

The Herbaliser - There Were Seven
© facebook interpreta
Po více než osmnácti letech své hudební cesty jsou The Herbaliser větší, silnější a pořád lepší. České publikum o tom přesvědčí na koncertě v Praze, který se uskuteční 12. prosince v Lucerna Music Baru. Kromě toho přijedou s novou deskou.

Všechno začalo počátkem devadesátých let, kdy západolondýnské duo Jake Wherry a Ollie Teeba objevilo společnou vášeň pro hip hop, groove, funk a jazz. James Brown, DJ Premier, Lalo Schifrin, Pete Rock a David Axelrod byli v té době jejich hudebními hrdiny. Jake a Ollie byli vášnivými sběrateli vinylových desek, a tak logicky používali nejčerstvější samplovací techniky. Jake uměl navíc hrát na kytaru a basovou kytaru. Jejich první demonahrávky putovaly na label Ninja Tune - ty se pak staly základem debutového alba s názvem "Remedies", které vyšlo v roce 1995. Nabízelo typicky londýnský sound s funky beaty naládovanými samply, scratchováním a sekanými rytmy a stalo se vlivnou a inspirativní undergroundovou klasikou.

Druhá deska The Herbaliser nazvaná "Blow Your Headphones" (1997) byla zemitější a s více vokály. Americká rocková bible Rolling Stone pěla ódy na "hlaďounké rytmy" a desku nazval "experimentální milenkou amerického hip hopu". Jake a Ollie navíc objevili obrovský talent undergroundového rappera a vypravěče z New Yorku Jeana Graeho, který vystupoval pod jménem What What. Koncem devadesátých let se jako koncertní kapela rozrostli na devět členů a stali se festivalovou senzací po celém světě. Na dalším albu z roku 1999 nazvaném "Very Mercenary" spolupracovali s dalšími budoucími hvězdami anglického hip hopu - s Bladem a Roots Manuvou. "Je super mít nadupanýho MC ze Států, ale je taky důležitý reprezentovat Británii," říká Jake.

V roce 2000 vyšel živák - dvojvinyl "Session One", o kterém The Guardian napsal, že je "nejlepším důkazem, že tahle hudba zní mnohem líp, když ji hrají muzikanti než samply." Album "Something Wicked This Way Comes" z roku 2002 přidalo The Herbaliser další odstíny světla a temnoty. Instrumentální groovy a funky hip hop a škála hostujících vokalistů - MF Doom, Phi Life Cypher, zpěvák opery Seaming To a Rakaa Iriscience z Dilated Peoples. Přišly další desky, další úspěchy a nové barvy v paletě The Herbaliser. Jake a Ollie si ale před časem uvědomili, že jejich nejlepší věci vznikly kolem tvrdšího, temnějšího soundu. A tak vzniklo nové album "There Were Seven".

Je to patnáct pecek super těžkého, psychedelického, beatově laděného, post-hiphopového audia pro vaše uši i mysl. Sedmé album The Herbaliser vás vezme na výpravnou pouť se samuraji zvuku a jejich novými souputníky. Na albu nechybí ani noví géniové ve svých počátcích - George The Poet ve skladbě "A Sad State Of Affairs", šeptající zpěvačka Hannah Clive v "The Lost Boy" a super MCs ze zámoří - Twin Peaks a Teenburger. Všechny skladby složili a produkovali Jake Wherry a Ollie Teeba.

Vstupenky jsou ke koupi v sítích Ticketpro, Ticketstrem, Ticketportal za 490 Kč (+ poplatky) a v Lucerna Music Baru (bez poplatku). V den koncertu na místě zaplatíte 590 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY