Rock jako velké umění

05.12.2001 01:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Prvotina skupiny Pink Floyd, "Piper At The Gates Of Dawn", vyšla již v roce 1967. Jakkoli kapela v poslední době rozhodně nehýří novým materiálem, v letošním roce vychází teprve druhý výběr skupiny a první, který lze považovat za reprezentativní. Jmenuje se "Echoes" a přináší pečlivě vybraných šestadvacet skladeb.
10/10

Pink Floyd - Echoes (The Best Of)

Skladby: CD1: Astronomy Domine, See Emily Play, The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part 2), Echoes, Hey You, Marooned, The Great Gig In The Sky, Set The Controls For The Heart Of The Sun, Money, Keep Talking, Sheep, Sorrow
Celkový čas: 148 min.
Vydavatel: EMI Czech Republic
"Echoes, The Best Of Pink Floyd", krátí posluchačům dlouhatánský čas plynoucí od roku 1994, doby uvedení zatím posledního studiového alba "The Division Bell", směrem k nejasnému budoucnu, kdy snad vyjde nová várka skladeb Pink Floyd. "Pulse", živé dvojalbum z následujícího roku 1995, ve vypečené krabičce s blikající diodou, zachycovalo koncert skupiny na turné (jež se nevyhnulo ani pražskému Strahovu) a bylo na dlouho posledním vzepjetím stárnoucích dinousaurů.

Neřeším, co vedlo k rozhodnutí vrhnout do světa výběrové dvojalbum a dokonce přimělo opět komunikovat (i když prý jen e-mailem) trojici Gilmour, Mason, Wright s odpadlíkem Watersem. Výsledkem je krásné album plné digitálně vyleštěných skladeb patřících k tomu nejzásadnějšímu z historie rocku. V apartním balení, jež je aspirantem na booklet roku a které vtipně připomíná byvší obaly pinkfloydovských desek, se nachází dvakrát třináct položek. Ty nejsou naházeny "bez ladu a skladu", ale tvoří na kompilaci nezvykle sourodý celek. V rámci možností byly vybrány kompozice tak, aby dohromady působily celistvě. Kompaktnímu celku "Echoes" se vymykají jen psychedelické skladby Syda Barretta z první etapy existence skupiny, které jsou přeci jen z jiného soudku a zatím jen předznamenávaly směr, jímž se skupina později ubírala především v nejplodnějších 70. letech a zejména na nejslavnějších deskách "The Dark Side of The Moon" a "The Wall", jež jsou zde zastoupeny nejvíce.

Skupina se nikdy nebránila dlouhým instrumentálním plochám (i zde si jich užijeme dosytosti, viz titulní "Echoes") a pro jejich skladby nebylo deset minut žádná míra. To ale není podstatná okolnost vedoucí k uznání a všeobecnému respektu k hudbě Pink Floyd. Jako jedni z mála dokázali povýšit rock na velké umění - promyšlené kompozice, neobyčejná práce se zvukem a vysoké instrumentální schopnosti je dovedly až do stadia hudební instituce.

Subjektivní dojem (nadšení, chcete-li) z této kolekce mě nutí ke stoprocentnímu hodnocení vyjádřenému plným nástřelem deseti bodů. Za obsah a balení, i nějaká raritka by se našla (např. singlové "Arnold Layne" a "See Emily Play" či jen filmová "When The Tigers Broke Free"). A vůbec mi nevadí, že hitparádovou jedničkou ze všech těch věcí byla jen "Another Brick In The Wall".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY