Vítejte v blázinci. Hraje vám...

23.11.2012 10:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Hudebník Jan Lstibůrek a textař Robin Král připravili zajímavý hudební projekt, který představuje a mapuje nejrůznější psychické poruchy. Spolu s opravdu velkými tuzemskými pěveckými hvězdami můžete absolvovat skoro hodinovou prohlídku takového běžného, normálního blázince.
5/10

Jan Lstibůrek a Robin Král - Blázinec

Skladby: Normální člověk (David Koller), Autistka I (Ewa Farna), Pedofilův rap (Tomáš Klus), Klaustrofobik (Jiří Suchý), Nymfomanka (Kristýna Kudrnáčová), Autistka II (Ewa Farna), Neurotik (Ivan Hlas), Bulimička (Iva Pazderková), Automutilant (Xindl X), Autistka III (Ewa Farna), Árie láskou posedlá (Vanda Šípová), Zaznamenávač (Marek Eben), Maniodeprese (Bára Basiková), Narcis (Tomáš Hanák), Autistka IV (Ewa Farna), Multifobik (Wabi Daněk), V noci se mi zdálo (Petra Páchová)
Vydáno: 6.6.2012
Celkový čas: 51:12
Vydavatel: Wiselimits
Nápad udělat profily typických jedinců s některou z psychických poruch je jistě zajímavý. Nevšední a ojedinělý. Jan Lstibůrek a Robin Král rozpracovali ty nejtypičtější a nejznámější z nich a na pomoc si vzali fakt velká jména z tuzemské hudební scény. A tak se tu potkává "pedofil" Tomáš Klus, "zaznamenávač" Marek Eben, "autistka" Ewa Farna nebo "normální člověk" David Koller. Bohužel ale i skvělé nápady nemusí dopadnout nejlépe, a to je i případ tohoto "Blázince".

Podobné album bych si představoval jako most mezi lidmi za zdí a před ní. Očekával bych, že bude mít ambici "normálním lidem" představit ty druhé, pomoci je pochopit, nalézt jejich trápení, touhy. Odhalit jejich jistě zajímavé duše. Ve spolupráci s psychology a lidmi, kteří právě do duší takových jedinců vidí, by se daly vypilovat perfektní ukázky toho, jak kdo myslí. Co cítí, co vnímá. Pro co žije. To ale na této desce bohužel nenajdete. Málokomu tak věříte jeho příběh a důvodem jsou většinou texty Robina Krále.

Občas se sice daří vykreslovat jednotlivé blázny po hudební stránce, často dokonce pěkně funguje nová hudební poloha, do níž se většina interpretů na albu dostává, přesto je jedinou opravdu silnou věcí tetralogie "Autistka" s výbornou Ewou Farnou (a přitom třeba hudebně ztvárnit maniodeprese by šlo téměř samo, tady však chyběla odvaha vymanit se z nekonfliktních klišé). Právě "Autistka", ale i "Klaustrofobik" vedle jakési komunální satiry na Bohumila Kulínského ("Pedofilův rap") v podání jinak ne vůbec špatného Tomáše Kluse, nebo velmi nepřesvědčivé "Nymfomanky" Kristýny Kudrnáčové sice vynikají, bohužel ale ukazují jednak, kam mělo album směřovat, ale hlavně i to, co se mu nepovedlo. A když posloucháte, co tady zpívá Ivan Hlas, Marek Eben nebo Tomáš Hanák, je vám až líto, že si svůj text raději nenapsali sami.

"Blázinec" tak skončil někde na půli cesty a zřejmě se stane jen jedním polozapomenutým hudebním pokusem. Podobně jako nedávno vydané album "Připraveným" od Tomáše Rorečka. To mělo také ambici dostat na jednu desku barevné spektrum interpretů, ale dál než k ambici se bohužel nedostalo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY