Kdo vyhraje Slavíka?

25.10.2012 21:43 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Karel Gott
© incentraleurope.radio.cz
Právě probíhající hlasování v Českém slavíku Mattoni je už za polovinou a objevují se první tipy, kdo letos v anketě o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a skupinu zvítězí. Možná proto neškodí si připomenout, jak dopadl Slavík vloni, a lehce si zateoretizovat, jaké šance má loňská špička letos.

Zpěváci: Tradičním vítězem v kategorii mužů je Karel Gott. Od časů vrcholné popularity Dana Hůlky ho nikdo nedokázal pokořit. Analýza výsledků ukázala, že není absolutním vítězem co do prvních míst - svých loňských 33 tisíc hlasů nasbíral hlavně z toho, že se často objevoval na druhé nebo třetí pozici. O druhé místo se loni strhla bitva. Nakonec ho získal Tomáš Klus před Michalem Davidem. Tomu však doslova šlapal na paty Vojtěch Dyk, který zaostal o nějakých 130 bodů. Překvapivě až pátý Kolář ztrácel na Dyka také jen minimum - zhruba 300 hlasů. Letošní rok se výjimečně vydařil Tomáši Klusovi. Dobře byl přijat jak jeho protestsong Pánubohu do oken, ale i několik lyrických písní z alba Racek. Klus umí dobře hospodařit se svou popularitou, takže se zdá, že přinejmenším jeho druhé místo je pro něj obhájitelné. O Vojtovi Dykovi se také hodně psalo, ale deska starých evergreenů vyšla až příliš pozdě na to, aby něco ovlivnila. Ostatně, chtějí jeho mladší fanynky takový typ hudby?

Zpěvačky: Ženská kategorie v posledních letech trochu zaostává. Statisticky je známo, že v této zemi je víc zpěvaček než zpěváků. Platí ovšem pravidlo, že čím více je zpěvaček, tím je jejich úroveň chudší. Lucie Bílá má proto poměrně snadnou pozici a i když právě vydává nové album, po celý rok o ní nebylo moc slyšet ani v bulvárech. To Lucie Vondráčková, která byla loni druhá, si díky rodičovským povinnostem zájmu tisku užila až dost. Kdyby bylo jen na novinovém počtení, Vondráčková by asi letos zvítězila. Jenže loňský rozdíl třídy - Bílá měla 48 tisíc hlasů a Vondráčková jen 28 tisíc - se jí asi dohnat nepodaří. Další dvě osobnosti z Top 5, Farná a Langerová, letos nepředvedly nic, čím by si získaly srdce většího okruhu publika. Škoda. Najde se nějaká zpěvačka, která by se mohla posunout o výraznější kus vpřed? Uvidíme, nakolik se to povede Debbii nebo Olze Lounové, která právě teď vydala singl se společným duetem s Karlem Gottem. Zatímco handicapem Debbie je to, že zpívá většinou anglicky, minusem Lounové je jakási divná stylová neusazenost. K získání popularity nestačí být jen "zpěvačkou písní", tady je důležitá osobnost.

Skupiny: Loni vyhrál bez potíží Kabát, i když jeho náskok před Nightworkem se scvrkl na pět tisíc hlasů, což je snadno dohnatelné. Nightwork toho jako celek letos moc nepředvedl, ale jeho jednotliví členové dělali sami o sobě zajímavé věci. Možná je to přiblíží k prvnímu místu. Loni třetí Chinaski jsou už za zenitem popularity, čtvrtí Kryštof nejsou zase až tak „pop music pro každého“ a Divokej Bill je dlouhodobě málo aktivní. Takže realisticky řečeno - žádný velký šok nás asi nečeká. Ale všechno, co tady čtete, jsou jen spekulace. Skutečné výsledky ankety mohou být úplně jiné.

Ostatní kategorie: Mejpopulárnější slovenskou kapelou v Čechách byli loni už po několikáté No Name. S novou deskou se jim moc nedařilo, ale znáte nějaké jiné slovenské umělce, kteří by se tu loni uchytili? Tina? Asi ne. Objev roku letos předvybírá speciální komise. V hře je zhruba desítka jmen - abecedně řečeno od A Banquet po Yellow Sisters. Tady se nedá uhodnout vůbec nic. A co se týče písně roku, o níž se stará Rádio Impuls, Klusovo Pánubohu do oken má poměrně slabou konkurenci. Nezdá se vám, že je v posledních letech nějak málo dobrých českých písniček?

Hlasujte a můžete to změnit!: Máte podobný názor? Zdá se vám také, že se něco musí změnit? A víte, kdo je ten, kdo to může změnit? Stačí, když začnete u sebe - najděte si stránky slavikmattoni.seznam.cz a zkuste vyplnit hlasovací formulář. Není to nic těžkého, možná se vám dokonce při tom povede něco vyhrát. A možná i váš hlas rozhodne. Rozdíly v počtu bodů bývají občas velmi malé. Nezapomeňte, že nejde jen o první místo, ale i o co nejlepší umístění vašich oblíbenců! Pozor, hlasování končí už 18. listopadu!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY