Biblický hlas očaroval Lucernu

25.10.2012 18:06 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Potřetí se do České republiky vrátil hlas slavných System Of A Down se svým sólovým koncertním programem. A i tentokrát nadchnul všechny přítomné. Serj Tankian předvedl dlouhou a výživnou rockovou show, na kterou bude zcela naplněná Lucerna ještě dlouho vzpomínat.

Live: Serj Tankian

support: Viza, The Hollywood Arson Project
setlist: Figure It Out, Cornucopia, Feed Us, Sky Is Over, Baby, Butterfly, Harakiri, Elect The Dead, Occupied Tears, The Unthinking Majority, Honking Antelope, Ching Chime, Lie Lie Lie, Praise The Lord And Pass The Ammunition, Saving Us, Beethoven's Cunt, Empty Walls, Left Of Center, Aerials
Fotogalerie

Serj Tankian, Lucerna, Praha, 24.10.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Serj Tankian už dávno není jen jeden ze čtyř stavebních kamenů jedinečných System Of A Down, ale několik posledních let se velmi úspěšně prezentuje i na sólové dráze, která, ač pochopitelně nepopře některé styčné prvky s tvorbou jeho domovské formace, žije svým vlastním hudebním životem a je svou vlastní živoucí entitou. To vše se potvrdilo i ve středu večer v pražské Lucerně, kdy většina lidí nepřišla na zpěváka SOAD, ale na písničky Serje Tankiana a jeho kapely.

Na místo jsem kvůli koloně na dálnici dorazil až kolem osmé hodiny, kdy už muzicírovala druhá předkapela večera Viza. Byl jsem docela překvapen, že první support v podobě vlastní tvorby doprovodné Serjovy formace The Hollywood Arson Project už měl dávno odehráno, když start akce byl oficiálně avizován právě až na dvacátou hodinu a první návštěvníci byli vpouštěni v sedm, tedy až v době, kdy otevírací kapela večera už spustila svůj set.

Viza pro mě byli až do včerejška neznámým pojmem, mile ale překvapili. Jejich hodinový etno-rockmetal, křížený s jakýmsi klezmerem a Gogol Bordello s jedním coverem od The Doors, působil velice zábavným a barevným dojmem i na lidi, kteří se s jejich tvorbou doposud nesetkali. Stejně jako v případě prvního tuzemského Serjova koncertu v roce 2008 s Fair To Midland si i tentokrát vybral svůj support velmi důkladně, a tak opět představil doposud neznámou formaci svého labelu Serjical Strike Records, která má co říct jeho vlastním fanouškům. Je třeba zmínit i arménský původ většiny členů kapely a stejně tak celou řadu arménských vlajek, které v Lucerně vlály v rukou davu. Čehokoliv se prostě Serj dotkne, je vždy spojeno s politikou a sociálně-ekologickou agitací, což vám nemusí být zrovna po chuti, pokud máte své politické přesvědčení orientované spíše doprava. Hlavní je ale vždycky samozřejmě hudební složka.

Serj Tankian, Lucerna, Praha, 24.10.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Samotný principál odstartoval své vystoupení o půl desáté a rovnou pálil ostrými s novinkovým nářezem "Figure It Out". Už od začátku vás pohltilo nedozírné charisma a výzor takřka biblického proroka-kazatele a celá po strop naplněná Lucerna mu od první chvíle jen oddaně zobala z ruky. Jak už jsem naznačil v úvodu, sólová tvorba Tankiana už po třech studiových deskách stojí pevně na svých nohách a publikum si sborově zpívalo s jejich autorem takřka všechny písně, které zazněly. Ty byly docela rovnoměrně rozloženy mezi nepřekonatelný debut "Elect The Dead" a solidní novinku "Harakiri", experimentální počin "Imperfect Harmonies" byl v osmdesátiminutovém setlistu zastoupen pouhým jedním kouskem.

Samotný zpěvákův hlas už sice má i díky zdravotním komplikacím své nejlepší roky za sebou, řevu už se věnuje minimálně a ani intonačně to nebylo vždy úplně jisté, ale jeho mocný rozsah a charakteristická barva a naléhavost vás zcela pohltily. A to hlavně v pasážích, kdy jinak perfektně fungující doprovodná kapela utichla a sálem se rozezněl pouze a jen Serjův hlas v doprovodu jeho kytary. Díky backvokálům muzikantů jsme se dočkali i ze System Of A Down tolik milovaných vícehlasů, stejně tak si ale Serj neodpustil několik politicko-kritických proslovů, kterým většina lidí, myslím, ani stejně neporozuměla.

Serj Tankian, Lucerna, Praha, 24.10.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Až na (minimálně na balkonech) horší zvuk tak koncertu nejde nic vytknout. Skvělý a dlouhý setlist, vřelá atmosféra, výborný a profesionální, ale zároveň civilní výkon muzikantů a hlavně ona už několikrát zmíněná a slovy nepopsatelná zpěvákova aura. Během závěrečné "Aerials" od své rodné formace si kompletní text zpívala celá Lucerna a hypnotické genius loci bylo ve vzduchu přímo hmatatelné. A to jsme tu měli pouze vokál této jedinečné formace, neumím si představit atmosféru během koncertu kompletní sestavy, která se k nám až na klubový koncert v dobách svých počátku v roce 1998 už nikdy víc nepodívala. Rozhodně jeden z letošních nejlepších rockových koncertů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY