Návrat Clou, jaký se možná ani nečekal

06.11.2012 11:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Clou nezaspali dobu, i když o nich dlouho nebylo slechu. Říjnová novinka "Old Dogs New Tricks" je album s moderní vizáží, které je hodno ctižádosti, jež do něj byla kapelou vložena. Není mladicky dravé, ani tolik temné, přesto zdařile prezentuje muzikálnost někdejších pánů českého rádiového éteru.
8/10

Clou - Old Dogs New Tricks

Skladby: The Runaways, Together, Good Friend, Rock And Roll, 1000, I Got To Know, Now I Need A Lie, The Weekend Punk, The Next Drink, Keep You Inside, Get Awesome
Vydáno: 15.10.2012
Celkový čas: 41:05
Vydavatel: vlastní náklad
Clou na nějaký čas prakticky zmizeli z pódií a do jisté míry i z povědomí širší veřejnosti. Hudební život členů populární kapely, kterou zviditelnil zejména MTV hit "Island Sun", plně pohltily rodinné záležitosti a oni sami si byli vědomi toho, že bez nových písní by koncertní pšenka tolik nekvetla. Ale nic netrvá věčně. Čtyřletý cyklus je od října završen čtvrtou studiovou deskou "Old Dogs New Tricks", kterou - zůstanu-li v žánrových kruzích - potkal podobný osud jako poslední nahrávku My Chemical Romance.

Oni totiž Clou zase tak moc nezaháleli. Přípravy nového materiálu probíhaly kontinuálně. Jenomže zjištění, že písně vlastně nejsou takové, jak by si sami muzikanti pro další album přáli, postavilo ambicemi napumpovanou skupinu zpátky na startovní čáru. Paralela s "Danger Days", kterou platinoví američtí rockeři vydali v roce 2010, se tak v případě "Old Dogs New Tricks" přímo nabízí.

Než se z nich stali staří psi...

...nahráli Clou několik hitů. Jak je se vstupem do nové hudební i životní etapy vnímá frontman Lukáš Vyhnal?

"Jak samotná píseň, tak my jsme hodně civilní. Na koncertech první věc, kdy si odpočinu a zklidní se mi tepovka." | Believe (singl)

"Nikdy bych netušil, že do něčeho takového půjdeme a povede se. Pro mne jeden z nejzdařilejších songů naší kariéry." | Rockstar (feat. Indy; z kompilace "20Ers")

"Už nikdy se nenecháme napudrovat na bílo. Disco ze záhrobí." | For Tonight (z alba "For Tonight")

"Náš nejvýpravnější klip. Temná věc, neuvěřitelnou energií propletená. A funguje na koncertech." | Snowy Wings (z alba "Clou")

"V téhle době jsme prožívali vrchol tvůrčího období. Nová sestava, nová zkušenost s hudbou pro film." | Choked On Memories (k filmu "Prachy dělaj člověka")

"Nejšílenější oblečení do klipu. Vypadali jsme jako cukrdlátka, co se ti přilepí na rameno." | Lean On My Shoulder (z alba "Postcards")

"První veřejný poslech vyhnal všechny z parketu, bylo mi hrozně. Do čtrnácti dnů to drtilo hitparády." | Island Sun (z alba "Postcards")

Zásadní impulz přišel od (dnes už bývalého) kytaristy Pavla Bureše, v jehož produkci nakonec vzniklo velmi zajímavé album s moderním zvukem, které sice není tak mladicky dravé jako "Postcards", nemá třeba takový emo nádech jako pozdější eponym, ale sálá z něj muzikantská vyzrálost a autorský nadhled. Clou se na "Old Dogs New Tricks" neomezili na klasické schéma bicí, basa, kytara. To konečně každého praštilo do uší hned po poslechu pilotního singlu "1000". Mimochodem, i tak mi zůstává záhadou, proč padla volba právě na tuto píseň. Pokud se podívám na hitový potenciál a s tím související proklamovaný útok na tuzemská rádia, zdála by se mi jako vhodnější volba "Good Friend" nebo jeden ze dvou Nicelandových textařských příspěvků "Keep You Inside".

Clou, kteří nově fungují jako tříčlenný soubor, nejsou staří psi snad svým věkem, ale spíš tím, jak nahrávku pojali a do jakého tempa ji posadili. Mezi jedenácti skladbami převažují pomalé věci. Punkovější vypalovačku, jak by kapele mohl velet její původ, nová kolekce na skladě nemá. Dnes už celkem pochopitelně. Zato opravdový klenot čeká na druhé straně barikády. Klavírem nadýchaný baladický duet "I Got To Know" album ohromným způsobem prosvítil, na čemž má ale hlavní zásluhu host. Marta Jandová nejenže znovu předvedla, jak jistý a pronikavý hlas ji zdobí, ale výbornou výslovností také nepřímo poukázala na donekonečna omílaný Lukemův nedostatek. Frontman Clou by totiž ani dnes z anglické fonetiky přednášet nemohl.

Achillova pata Achillovou patou zůstane. Ale nemá smysl si tím kazit dojem. "Old Dogs New Tricks" snese všechna měřítka kladená na současnou poprockovou nahrávku. Clou své řemeslo odvedli poctivě a je cítit, že z něj mají skutečnou radost, jakou jsem postrádal u posledního "For Tonight". Lukemo měl plodné období. Nekecal. A tak se třeba časem nechá inspirovat a vydá i tu muziku, která nakonec skončila v šuplíku. Mohla by taky stát za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY