Newton Faulkner zakonzervoval na novém albu letní náladu

04.09.2012 09:00 - Kateřina Hejdová | foto: facebook interpreta

Jestli z desek letošních prázdnin některá dokonale vystihuje optimistickou letní atmosféru, pak je to zcela jistě třetí album britského písničkáře Newtona Faulknera "Write It On Your Skin". Romantiku a svobodu letních nocí podává posluchačům s kouzelnou lehkostí.
8/10

Newton Faulkner - Write It On Your Skin

Skladby: Pulling Teeth, Soon, Brick By Brick, Clouds, Pick Up Your Broken Heart, Longshot, Write It On Your Skin, In The Morning, Against The Grain, Sugar In The Snow
Vydáno: 23.7.2012
Celkový čas: 36:20
Vydavatel: Sony Music
Mladý britský písničkář Newton Faulkner vtrhl do hitparád v roce 2007, kdy vydal debutové album "Hand Built By Robots" s hitem "Dream Catch Me". Následující nahrávka "Rebuilt By Humans" sice nabízela náladově trochu umírněnější muzikantovu polohu, nicméně stvrdilo Faulknerův úspěch na evropské scéně. Třetí "Write It On Your Skin" vrací po třech letech odmlky na pódia (a do čela britských hitparád) zase starého dobrého vysmátého dredaře, jehož největší předností jsou chytlavé a poměrně jednoduché popové melodie.

Nová kolekce je bezezbytku zdrojem veselí a radosti, nenajdete tu jedinou byť náznakem melancholickou píseň. Hned úvodní "Pulling Teeth" a následující "Soon" vás nenechají na pochybách, že u téhle desky se budete výhradně dobře bavit. Žádné velké chmury, řešení problémů nebo špatné nálady, Faulknerova neúnavná radost ze života je úlevná i nakažlivá zároveň. Skladbám dominuje zpěvákův hlas, který se z vypjatých poloh vrací v linkách do něžnějších hloubek za doprovodu kytar, klavíru a výrazných bicích.

Následující "Brick By Brick" je vysloveně rádiovým hitem, v němž se Faulkner představuje jako jakýsi MC s kytarou. Jeho akustický kytarový pop v sobě celkem příhodně spojuje tradiční i méně tradiční přístupy ke hře na kytaru, nebojí se ale ani elektroniky (byť jen v letmých dotecích), a jeho hudba tak nezní jako laciná produkce, která nejlépe vynikne doma u táboráku. Na druhou stranu je zároveň faktem, že onen lehkostí nadití jásavý tón v jeho písních může posluchači celkem brzy začít lézt na nervy. Ostatně - i slunečním světlem se můžete předávkovat a dostat třeba úpal.

Naštěstí přijde mírné zklidnění vášní v "Clouds" a "Pick Up Your Broken Heart". Jedna z pomalejších písní na albu (druhá jmenovaná) v sobě sice nějaké stopy melancholie nese, nicméně zůstává věrná optimistickému duchu celé desky. Pocit radosti se z ní nevytrácí i přes táhlou melodii, která spíš než smutek vyvolává jakýsi pocit smířené blaženosti a spokojenosti. Následující "Longshot" je naléhavou písničkářskou zpovědí, na níž plynule navazuje titulní akustická skladba s podařeným vícehlasým refrénem. Píseň "In The Morning" by se zase dala bez větších úprav použít jako dětská ukolébavka, stejně jako celé album z ní vysloveně vyzařuje Faulknerova láska k vlastním posluchačům, jimž se skrze skladby zpovídá.

"Write It On Your Skin" je podařenou směsicí letních nálad a zážitků, album nemá žádné vyloženě slabé místo. Pod kůži se vám dostane rychle, na naléhavosti jí Newton Faulkner spíš než tématy přidává svým hudebním projevem - jednoduše mu nasloucháte, i když třeba zpočátku ani nevíte proč. Co víc si vlastně písničkář může přát?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY