Carly Rae Jepsen vede americké singly, možná

15.06.2012 08:48 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Carly Rae Jepsen s "Call Me Maybe" uťala Gotyeho osmitýdenní dominanci, a slaví tak triumf hned s debutovým singlem. Do první desítky se už dostala Katy Perry s "Wide Awake". V deskách po delší přestávce opět zvítězila Adele, velký počet novinek vedl Alan Jackson před Beach Boys a Neilem Youngem.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
SINGLY - Právě jsem zjistl, že Carly Rae Jepsen je starší než já. Nemám jí však za zlé, že se se svými triviálními písněmi zaměřila na teenagery a podle toho i vystupuje, tam je prostě nejvíce peněz. Tipoval jsem ji však okolo dvaceti, né dvacet šest a půl. V roce 2007 skončila třetí v Canadian Idol a o rok později vydala debut "Tug Of War". Až singl "Call Me Maybe" z druhého alba, EPčka "Curiosity", ji však proslavil i za hranicemi domoviny. A úspěch to je maximální, písnička už dosáhla prvního místa v mnoha světových hitparádách a nyní tedy i nově v USA.

Zde to je hlavním dílem Justina Biebera, který jí výrazně pomohl s promem (tweety, coververze - viz níže), neboť Carly je upsána pod labelem School Boy Bieberova manažera Scootera Brauna (Bieber sám je pod RBMG - Usher Raymond + Scooter Braun Media Group). Hloupý text ale vzbudil celkovou vysokou virální slávu, takže to, co nastartoval Bieber, dotáhla internetová komunita dalšími parodiemi a covery apod. Deska zatím vyšla pouze v Kanadě pod 604 Records, které patří Chadovi Kroegerovi z nejlepší kapely na světě. Carly v Kanadě předskakovala Hanson, letos pak bude v USA otvírat pro Biebera a na podzim přijde první americké album. A co se týče samotného úspěchu singlu, jedná se o první zlatý debutový singl zpěvačky od "Tik Tok" Ke$hi ze začátku roku 2010.

Carly zvítězila díky větší váze downloadů pro výpočet celkového pořadí, měla jich 296 tisíc (+ 4 %), zatímco Gotye už jen 213 (- 14 %), v rádiích to bylo 117 milionů (+ 14 %) versus 141 (- 3 %), streamy 1,1 milionu versus 1 milion. Níže si místa prohodili One Direction a Nicki Minaj, na osmičku si polepšila Rihanna, "Where Have You Been" přes slabé downloady výrazně stoupá v rádiích a streamech. Katy Perry se pak s "Wide Awake" hned ve třetím týdnu dostala do první desítky, navíc jako Digital Gainer (173 tisíc, + 60 %) a Airplay Gainer (49 milionů impresí, + 40 %). Video by mělo vyjít v nejbližší době.

První desítku uzavřel Justin Bieber s "Boyfriend" a zároveň opět měl novou skladbu na vysokém místě, tentokrát "All Around The World" s Ludacrisem na dvacet dvojce. Deska "Believe" už v některých zemích vyšla, a proto se už válí na síti, v USA vychází až příští týden, takže její výsledek zhodnotím za týdny dva. Co se týče adeptů na první desítku Pitbulla a Ushera, tak vzhledem k posunu Katy Perry si "Back In Time" i "Scream" zatím o místa pohoršily, mezi nimi na třináctce je Ellie Goulding s "Lights", dokonce jako Streaming Gainer. Takový úspěch jsem opravdu nečekal a upřímně nevím, čím je neustálé stoupání singlu způsobeno. Možná ho nastartovalo chození se Skrillexem nebo vystoupení v show Ellen DeGeneres, ale co já vím.

Druhý nejvyšší start měl Lil Wayne, skladba "My Homies Still" s Big Seanem se objeví na desce "I Am Not A Human Being 2". Pak tu máme country skupinu Little Big Town se singlem "Pontoon" ze zatím nepojmenované desky na padesát jedničce. A ještě tu je rapper Waka Flocka Flame s "Get Low", na který přispěli i Nicki Minaj, Tyga a Flo Rida. Čtyři další novinky z poslední desítky žebříčku můžete zjistit na odkazu na konci.

    Top 10 - singly:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  3. Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  4. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  5. One Direction - What Makes You Beautiful
  6. Nicki Minaj - Starships
  7. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
  8. Rihanna - Where Have You Been
  9. Katy Perry - Wide Awake
  10. Justin Bieber - Boyfriend

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - Čtyřiadvacátý zlatý týden si připsalo "21" Adele. Album tak vyrovnalo číslo soundtracků k "Purple Rain" a "Saturday Night Fever", k absolutnímu rekordu Billboard 200 to je ještě daleko. Desky se jen letos prodalo už 3,5 milionu, tento týden 75 tisíc, třetinový nárůst byl způsoben minule zmíněným "Adele Live In London", efekt se plně projevil v celém započítaném týdnu až teď. "21" je už v žebříčku 68 týdnů a nejhůře se umístilo sedmé.

V první dvacítce se objevilo hned deset novinek. Tou nejvyšší je sedmnácté album country zpěváka Alana Jacksona "Thirty Miles West" na stříbru. V kariéře už tři jeho řadovky dosáhly zlata. Na bronzu je zjevení v podobě The Beach Boys, dvacátou devátou řadovku "That's Why God Made The Radio" nahráli k oslavě padesátin kapely a výsledek je jejich nejlepším od roku 1965 (kdybych nepočítal kompilaci "Endless Summer" z roku 1974). Další legendu máme hned za nimi, "Americana" je čtyřiatřicáté album country zpěváka Neila Younga a pozval si na něj kapelu Crazy Horse.

Páté místo obsadil rapper Big K.R.I.T. s očekávaným debutem "Live From The Underground", osmičku má kolega Curren$y s osmým počinem "The Stoned Immaculate". Oba více proberu v červnovém Měsíci v hip hopu. První desítku uzavírá country zpěvačka Brandi Carlile se čtvrtou deskou "Bear Creek". Dvanáctý se umístil Joe Walsh, kytarista Eagles, se sólovkou "Analog Man". Na patnáctce je soundtrack z hudebního filmu "Rock Of Ages", na kterém si covery rockových pecek střihl kromě ústřední dvojice Julianne Hough a Diega Boneta i Tom Cruise. Další novinky máte jako vždy na odkaze níže.

Příští týden tu na stopro budeme mít vítězství Ushera, prognózy prodejů však věří jen ve 120+ tisíc, což je vzhledem k předchozím deskám slaboučké číslo. V první desítce by měli debutovat Rush, Ed Sheeran a Josh Turner.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 21 (75, +30 %)
  2.  N Alan Jackson - Thirty Miles West (73)
  3.  N The Beach Boys - That's Why God Made The Radio (61)
  4.  N Neil Young + Crazy Horse - Americana (44)
  5.  N Big K.R.I.T. - Live From The Underground (41)
  6. One Direction - Up All Night (40, -4 %)
  7. John Mayer - Born And Raised (39, -41 %)
  8.  N Curren$y - The Stoned Immaculate (36)
  9. Carrie Underwood - Blown Away (27, -13 %)
  10.  N Brandi Carlile - Bear Creek (27)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY