Nové desky pro 23. týden

03.06.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hodně výročí a různé oslavy. Beach Boys slaví padesátku novým albem, Kylie Minogue polovinu výběrem a Paul Simon třeba reedicí. Představí se nám nováčci Cover Drive a Ren Harvieu, ale i novinky matadorů jako Richarda Marxe, Neila Younga, Patti Smith či Alana Jacksona. Tvrdší muziku tentokrát zastoupí The Hives a Fear Factory.
Pokud se v pondělí 4. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Beach Boys - That's Why God Made The Radio (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

The Beach Boys - That's Why God Made The Radio (album)
Letos je to přesně půl století, co vyšlo první album legendárních Beach Boys. U této příležitosti se skupina znovu sešla v původním složení a vedle turné nachystala po dvaceti letech i zbrusu novou desku "That's Why God Made The Radio". Celkem dvanáct skladeb, které Beach Boys na album zařadili, vzniklo v různé době - od věcí z let sedmdesátých přes songy původně složené pro sólové projekty až po zbrusu nové písničky. Devětadvacáté album slavné kapely produkovali pochopitelně její členové Brian Wilson a Mike Love, ve studiu si vyjma doprovodných muzikantů vystačili sami a dle vlastních slov navazují na ceněné nahrávky jako "Pet Sound" či "Smile". Že skupina neztratila nic ze svého stylu, jsme vám představili už před časem prostřednictvím titulní skladby.


Patti Smith - Banga (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: punk / rock

Patti Smith - Banga
Americká legenda punk-rockové scény se po pěti letech hlásí o slovo s novou deskou (a po osmi s první plnohodnotnou). V pořadí jedenáctá nahrávka s titulem "Banga" obsahuje dvanáct kousků nahraných během loňského roku ve studiích Electric Lady Studios v New Yorku. Produkce se kromě zpěvačky chopili také Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty a její spolupracovník Lenny Kaye. Na nahrávce nechybí ani hosté - za všechny jmenujme hudebníky jako Toma Verlainea z Television nebo Jacka Petruzzelliho. Zpěvačka postavila k mikrofonu také své vlastní děti - Jacksona a Jesse. Malou ochutnávku v podobě traileru k desce najdete na stránkách internetového obchodu Amazon.com, větší na oficiálním webu Patti Smith. Tam na vás čeká kousek "Mosaic".


Richard Marx - Inside My Head (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / poprock

Richard Marx - Inside My Head
Richarda Marxe vnímáme spíše jako hvězdu přelomu osmdesátých a devadesátých let, ovšem v posledních letech se o něm začalo opět mluvit ve spojitosti s autorstvím řady hitů, za které posbíral i několik cen Grammy. Asi nejvýznamnějšími byli písničky, které složil pro Luthera Vanrosse, Keitha Urbana, Joshe Grobana nebo kapelu Daughtry. Nyní ale opět útočí sólově, a sice dvojalbem "Inside My Head". Na prvním CD přinese třináct nových písniček, v nichž mu oplatili spolupráci například Jason Wade z Lifehouse, Chad Kroeger z Nickelback nebo Chris Daughtry. Druhý disk je pak naplněný dvanácti hity Richarda Marxe, ovšem znovu nahranými s upraveným aranžmá. Jak zní celá deska, naznačují krátké ukázky v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Neil Young & Crazy Horse - Americana (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: americana / pop / rock

Neil Young & Crazy Horse - Americana
Počítat nahrávky Neila Younga je naprosto zbytečné. Tento neúnavný hudebník totiž zásobí posluchače deskami takřka rok co rok. Jeho letošní album "Americana" přináší kolekci klasických amerických lidovek, které mohly být také označovány jako protestní či mordýřské balady. Dodnes se však hrají u táboráků a zpívají při nejrůznějších událostech. Jmenujme třeba písně jako "Tom Dooley", "Get A Job" nebo taky "God Save The Queen", která byla všeobecně používaná jako hymna ještě v nesjednocené Americe před "The Star Spangled Banner". Poutavé intro v podobě klipu najdete na oficiálních stránkách umělce a po rozkliknutí se dozvíte podrobnější informace ke každé z připravovaných edic na CD, Blu-ray či vinylu, přičemž součástí každého balení může být i tričko.


Alan Jackson - Thirty Miles West (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country

Alan Jackson - Thirty Miles West
Již svou sedmnáctou řadovku vydává americký countryový zpěvák Alan Jackson. Novinka dostala název "Thirty Miles West" a přinese celkem třináct skladeb, jejichž autorem je z velké části zpěvák sám. Nahrávání probíhalo opět za asistence dlouholetého spolupracovníka - producenta Keitha Stegalla - a ve studiu se opět sešli se Zacem Brownem, který tak oplatil Alanu Jacksonovi spolupráci na Grammy oceněné "As She's Walking Away". Pokud by vás zajímalo, jak zní nejen jejich druhá spolupráce, můžete si poslechnout celé album na portálu aol.com.


The Hives - Lex Hives (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: garage rock / punk

The Hives - Lex Hives
Švédové z The Hives se rozhodli své fanoušky pořádně překvapit. Po pěti letech se hlásí o slovo se zbrusu novou deskou, která se hned od svého ohlášení stala jednou z nejočekávanějších nahrávek tohoto roku. Muzikanti vzali přípravy skutečně zodpovědně: sami si ji produkovali a mix svěřili do rukou zkušeného Andrewa Schepse, jenž vypomohl také Red Hot Chili Peppers nebo veleúspěšné Adele. Dvě z nových písní namixoval také D. Sardy. Toho můžete znát pro změnu ze spolupráce s Marilynem Mansonem nebo Slayer. Že vám to spíš zní jako dort od pejska a kočičky? To posuďte sami po poslechu pilotního singlu "Go Right Ahead", který najdete v podobě klipu na YouTube.com.


Cover Drive - Bajan Style (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / hip hop

Cover Drive - Bajan Style
Barbados doposud nejvíce proslavila zpěvačka Rihanna, ovšem nyní se z této země začínají prosazovat i Cover Drive. Toto čtyřčlenné seskupení tvoří zpěvačka Amanda Reifer, bubeník "T-Ray" Amstrong, kytarista Barry "Bar-Man" Hill a baskytarista Jamar Harding. Své debutové album pojmenovali "Bajan Style" a spolupracovali na něm s lidmi jako Steve Mac, J. R. Rotem nebo Quiz & Larossi, tedy producenty, kteří před nimi nahrávali s Westlife, Ronanem Keatingem a řadou zpěváků pocházejících z talentových show včetně Susan Boyle, JLS, The Wanted nebo One Direction. Nicméně Cover Drive jsou stylově jinde - pop mísí s r'n'b, hip hopem ale i synthpopem a reggae. Jak to zní, zjistíte prozatím díky třem videím na webu skupiny.


Kaiser Chiefs - Souvenir: Singles 2004-2012 (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Kaiser Chiefs - Souvenir: Singles 2004-2012
Do vydání nové studiové nahrávky Kaiser Chiefs sice ještě nějaká ta doba zbývá, nicméně hudebníci neotálejí a pro své fanoušky mají připravenou kompilaci hitů s titulem "Souvenir: The Singles 2004-2012". Jak název napovídá, nahrávka přinese písně, které fanoušci již měli možnost slyšet jako singly vydané v letech 2004 až 2012. Osazenstvo Kaiser Chiefs napočítalo patnáct takových skladeb, ke kterým přidalo ještě jednu doposud nevydanou "Listen To Your Head". K této skladbě vznikl i klip, na který se můžete podívat na stránkách YouTube.com.


Juanes - MTV Unplugged (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: latin pop rock

Juanes - MTV Unplugged
Po Florence And The Machine přichází koncertní speciál MTV Unplugged s dalším jménem, tentokrát odlišného stylového ražení. Hostem byl kolumbijský zpěvák Juanes a koncert se odehrál na počátku února v Miami Beach na Floridě. Juanes zde zahrál své největší hity včetně "La Camisa Negra", "Me Enamora", "A Dios Le Pido" a "Es Por Ti " a k nim přidal i tři nové písně "La Señal", "Azul" a "Todo en mi vida eres tú". Jako hosty si navíc pozval i španělského skladatele Joaquína Sabinu a brazilskou superstar Paulu Fernandes. Titul vychází jednak na CD, jednak v deluxe edici, která k audio podobě přidá ještě video na DVD. Právě na tu vás láká trailer na YouTube.com.


Kylie Minogue - The Best Of Kylie Minogue (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: disco / pop

Kylie - The Best Of Kylie Minogue
Zatímco Beach Boys slaví padesát let od prvního alba, Kylie Minogue urazila od svého debutového singlu "The Loco-Motion" polovičku. Toto jubileum oslaví nejen koncertním turné, ale i kolekcí svých největších hitů "The Best Of Kylie Minogue". Na ni zařadila jednadvacet svých písniček z průběhu celé kariéry, které ovšem představí v novém aranžmá. Ve většině případů jde o akustické a orchestrální verze a v případě, že seženete deluxe edici, získáte společně s CD i DVD se stejným počtem videoklipů. Kupodivu na výběru nenajdete žádnou novinku, a to ani aktuální singl "Timebomb".


Paul Simon - Graceland (25th Anniversary Edition) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: world music / pop

Paul Simon - Graceland (25th Anniversary Edition)
"Graceland" Paula Simona patří mezi nejlepší alba všech dob a letos je tomu přesně čtvrt století, co se poprvé objevilo na pultech obchodů. Nikoho tedy nepřekvapí, že vychází jeho speciální výroční edice, která ovšem vesměs kopíruje reedici z roku 2004 a navíc přinese pouze povídání Paula Simona o vzniku alba. K dostání bude i na vinylu, ovšem tím zdaleka nejinteresantnějším je dokument režiséra Joea Berlingera "Under African Skies", který vychází na Blu-ray. Popisuje příběh vzniku alba, včetně kontroverze, kterou Paul Simon způsobil tím, že v Jižní Africe nahrával s tamními hudebníky, a to především těmi černošskými, a propojuje jej s návratem zpěváka do těchto míst po pětadvaceti letech. Obsahuje rozhovory s klíčovými aktivisty proti apartheidu té doby a hudebníky jako Quincy Jones, Harry Belafonte, Paul McCartney, David Byrne nebo Peter Gabriel. Něco málo z tohoto dokumentu odhaluje trailer na YouTube.com.


Ren Harvieu - Through The Night (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / soul

Ren Harvieu - Through The Night
Ren Harvieu byla jedním z patnácti interpretů nominovaných v tradičním BBC Sound Of 2012. Nakonec se do pětice nejlepších nedostala, což ale rozhodně neznamenalo, že budeme ochuzeni o její debut "Through The Night". Na něm spolupracovala převážně s dalším britskými zpěváky Howiem Paynem a Edem Harcourtem a o produkci se postarali Paul Harrison a Jimmy Hogarth, který má na svědomí debut Duffy nebo poslední album Suzanne Vega. Britská kritika začíná tuto zpěvačku přirovnávat k hvězdám jako Dusty Springfield či Shirley Bassey, zda jsou tato spojení oprávněná, můžete zjišťovat prostřednictvím soundcloud.com zpěvačky.


The Beatles - Yellow Submarine (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

The Beatles - Yellow Submarine
Původně měla být v tento čas, konkrétně u příležitostí olympijských her v Londýně, uvedena 3D verze filmu "Yellow Submarine" slavných The Beatles. Z projektu Roberta Zemeckise nakonec sešlo, nicméně po tomto záměru zbylo alespoň něco. Jedná se jak o remasterovanou reedici stejnojmenného alba, tak především o remasterovanou podobu filmu na DVD a pochopitelně i Blu-ray. Remastering v tomto případě neprobíhal strojově, jak je obvyklé, ale ručně okénko po okénku. Samozřejmě že každý nosič nenabídne pouze původní materiál, ale ve všech případech se fanoušci dočkají i bonusů. "Žluté ponorce" jsou věnovány speciální stránky.


Turbo - Žár (Bontonland)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Turbo - Žár
Tuzemská formace Turbo bere českou poprockovou scénu útokem. Vydává novinku s titulem "Žár", která prý vznikala několik let. Během nich měli hudebníci posbírat ty nejlepší vytvořené verze, které byli schopni dát dohromady. Výsledkem je CD o třinácti skladbách, kterému nechybí ani obal ve 3D. Jak stojí v oficiálním prohlášení, grafika počítala s trojrozměrnou prezentací, a proto byl grafický přebal CD vytvořen za velkou louží nejmodernější technologií.


Tip týdne

Fear Factory - Industrialist (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: industriální metal

Fear Factory - The Industrialist
Americká industriální metalová formace Fear Factory má po dvou letech pro své příznivce pořádnou dávku muziky. Pod dohledem producenta Rhyse Fulbera dali muzikanti dohromady desítku novinkových kousků. "Hlavním tématem - tím 'Industrialistou' - je inkarnace všech průmyslových odvětví v jediný automat. Jedná se současně o výsledek moderní doby. Příběh celé desky vypráví o tom, jak 'automaton' sbírá myšlenky lidí během každého uplynulého dne. Prostřednictvím pozorování a učení si buduje chuť k životu," prozradil o konceptu desky Burton Bell, zpěvák kapely. Jestli to byl dobrý nápad, posuďte sami: na oficiálním webu Fear Factory si máte možnost poslechnout klip k titulní skladbě.


Dále vychází:

Agonist - Prisoners (EMI)
Artemis Quartet - Schubert String Quarte (EMI)
Barbara Hendricks - 100 Best (EMI)
Beatles - Vinyl Stereo Box Set/Limited (vinyl) (EMI)
David Bowie - The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars/Ltd (EMI)
Delain - We Are The Others (Supraphon/Warner Music)
Delain - We Are The Others (Deluxe Edition) (Supraphon/Warner Music)
Diana Ross - Classic (Universal)
Diana Ross - Live In Central Park (Universal)
Inspiral Carpets - Cool As (EMI)
Jorn - Bring Heavy Rock To The Land / Limitovaná Edice (Mystic Production)
Lenny Kravitz - Mama Said (20th Anniversary) (EMI)
Marc Streitenfeld - Prometheus (soundtrack) (Sony Music)
Marillion - Best.Live (Mystic Production)
Marillion - Fugazi/Ltd (vinyl) (EMI)
Marillion - Holidays In Eden/Ltd (vinyl) (EMI)
Marilyn Monroe - Collector (Supraphon/Warner Music)
Revoker - Revenge For The Ruthless (Supraphon/Warner Music)
Různí - Madagascar 3 (soundtrack) (Universal)
Různí - Music Is Great Britain (Universal)
Saxon - Emi Years 85-88 (EMI)
Sex Pistols - Never Mind The Bollocks (Universal)
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll... (Universal)
Strapo & Emeres - 23 (EP) (EMI)
Tangent - Down & Out In Paris & London (EMI)
The Walkmen - Heaven (Universal)
Tom Petty &The Heartbreaker - Soundstage (DVD) (Universal)
Tom Petty&The Heartbreaker - Soundstage (Blu-ray) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY