Je libo bonbónek?

12.06.2012 18:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Prý "Víc než hudba". Se sólovou deskou rappera Lipa z BPM mě všichni naši redakční hopíci poslali do háje. Recenze tak zůstala na mně, ultrapopaři, kterému je velká část (hlavně českého) hip hopu k smíchu. Článek je tak určen spíše těm, které Lipo zajímá, protože Debbi, ne protože rap.
4/10

Lipo - Víc než hudba

Skladby: Víc než hudba, Ležím v tvé blízkosti (feat. Debbi), Bůh je láska, Jsou chvíle (feat. Paulie), Šílená (feat. Yanna), Rap je promarněná šance, V temnotě, Chceme svět (feat. Khomator, Lyrik), Rétorika moci, Neuhýbám z cesty (feat. Supa), Otroci svobody, Naposled (feat. Beef), Otázky
Vydáno: 9.4.2012
Celkový čas: 45:44
Vydavatel: Parlophone
Ostatně nebýt hitového singlu s Debbi "Ležím v tvé blízkosti", asi by se desce nedostalo takového úspěchu ani publicitě. Jakkoli je písnička postavená na dnes už téměř klasickém "Love The Way You Lie" / "Airplanes" / "Read All About It" schématu, dokonce včetně anglicky zpívaného refrénu, v českém éteru se jedná o vítané osvěžení, které i po několikerém poslechu neirituje, ale baví. Všichni nerapoví popaři, čtěte hned v prvním odstavci - další takové hity už na albu nenajdete, možná by vás uspokojila maximálně písnička "Šílená". Zbytek nahrávky je přece jen více hiphopový a méně popový.

Lipo je sympaťák. Moc se mi na něm líbí, že se snaží, nechce jen tak něco rapovat do lepších či horších podkladů, ale chce něco říct. Problém je v tom, že říct ještě nemá moc co, nebo alespoň ne na ploše celé desky. Témata se tak točí stále dokola. Rapuje o tom, že rap by neměl být jen o rapu, ale o něčem. Velkým tématem alba jsou samozřejmě vztahy, hlavně o tom, jak je sex super (ale jasně že básnickými obraty, láska do konce života, nebo přesně naopak). A něco dál? Hm. Snaha tu občas je.

Minulý odstavec je k Lipovi asi moc krutý, ale tři čtvrtě hodiny poslouchání pokusů o to něco říct, ale nemít co je pro posluchače těžší než stejných pětačtyřicet minut veršů o přiznaném ničem. Světlým momentem je třeba temná "V temnotě", která skvěle funguje. Je opravdová. A vážná. Vážnost je ale největším problémem celé kolekce - Lipo se bere strašně vážně a právě jeho touha dokázat, jak moc vážně to všechno myslí, je až ubíjející.

Snahu je třeba ocenit. Ale výsledek je výsledek. A ten když není zábavný, měl by aspoň v případě desky nazvané "Víc než hudba" nutit k zamyšlení. Možná že hiphopové teenagery k nějakému donutí. Pro mě ale Lipovy texty spíš jen kloužou po povrchu a zvukomalebnou češtinou zastírají prázdný obsah.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY