Bobby pluje po mracích popu

12.07.2012 18:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

B.o.Bho debut "The Adventures Of Bobby Ray" zaujal široké posluchačské spektrum díky popovému zvuku a výrazným hitům, druhá deska "Strange Clouds" tak v tomto přístupu pokračuje. Rapper a zpěvák na ní střídá líbivé popové refrény s Taylor Swift s tvrdými slokami Lil Waynea a Nicki Minaj.
8/10

B.o.B - Strange Clouds

Skladby: Bombs Away (feat. Morgan Freeman), Ray Bands, So Hard To Breathe, Both Of Us (feat. Taylor Swift), Strange Clouds (feat. Lil Wayne), So Good, Play For Keeps, Arena (feat. Chris Brown & T.I.), Out Of My Mind (feat. Nicki Minaj), Never Let You Go (feat. Ryan Tedder), Chandelier (feat. Lauriana Mae), Circles, Just A Sign (feat. Playboy Tre), Castles (feat. Trey Songz), Where Are You (B.o.B vs. Bobby Ray)
Vydáno: 21.05.2012
Celkový čas: 62:57
Vydavatel: Warner Music
B.o.B má problém: je moc měkký pro hiphopery a moc tvrdý pro popové publikum. Zároveň se fanoušci, kteří ho znají z dob začátků, mixtapů a nezávislosti na majors, musejí srovnávat s jeho stále větším mainstreamovým vyprofilováním. Nejedná se jen o všeobecnou známost, ale též o vrtochy rapperů na jedné straně, jako zlaté zuby a texty o penězích, kočkách apod., a o ještě častější příklon k rádiovým popovým nebo poprockovým refrénům na straně druhé. To vše a prozatímní absence "hitu pro všechny" jako "Nothin' On You" způsobily, že "Strange Clouds" nedosahuje úspěchu debutu "The Adventures Of Bobby Ray".

Zvukově je novinka pokračovatelem prvního počinu, opět tedy nabízí nezvyklou fúzi rapových slok s popovými hooky a refrény a symbiózu líbivých instrumentálních podkladů s tvrdým hiphopovým samplovým stylem. Pestrost je ještě překvapivější než na "Adventures", neboť i jednotlivé písně nabízejí mnoho nálad. Chris Brown například v "Arena" zpívá sladký refrén s klavírem, po kterém následuje přechod do slok Bobbyho a T.I.e s ostrou melodií kytary. Jedná se o jednu ze čtyř skladeb produkovaných hvězdným Dr. Lukem, jenž na debut přispěl rockovějším kusem "Magic". Tady jsou jeho dílem nejvíce hiphopové "Out Of My Mind" s Nicki Minaj a výborný pilotní singl "Strange Clouds" s Lil Waynem, ale též singl pro masy "Both Of Us". Kdo by čekal, že se B.o.B spojí s Taylor Swift, která mu zapěje krásně naivní country refrének...

Popově nasládlých skladeb tady je až podezřele mnoho, v podstatě celá poslední třetina alba, naštěstí žádná není špatná, a těžko tak lze Bobbyho kritizovat, že se vydal touto cestou. Ostatně, i takový Eminem na "Recovery" využívá u mnoha tracků víceméně písničkový refrén. Problém však je (odhlédnu-li ještě od toho, že B.o.B zdaleka není tak dobrý rapper), že ačkoliv se skladby jako "Never Let You Go" s Ryanem Tedderem nebo "Just A Sign" s Playboyem Trem poslouchají moc fajn, nejsou to žádné monstrpecky. To vlastně není ani "Both Of Us", ta však má díky jménu Taylor Swift o úspěch postaráno. Pokud tedy nebude vadit rap.

Vracím se tak k úvodu: B.o.B má divnou cílovku. Plno lidí, mainstreamoví posluchači rádia, si budou pouštět líbivý singl "So Good", o celou desku ale nebudou mít zájem. Mnoho fanoušků rapu, které zaujala "Strange Clouds", zase nejeví o album zájem, protože to není pravý hip hop. A B.o.B se může snažit, jak chce, natáčet upřímné sloky a výpovědi (jako je závěrečná "Where Are You (B.o.B vs. Bobby Ray)") a krásné refrény, ale nakonec prodá pár desítek tisíc kusů, což je k smíchu i v porovnání s nezávislými hipster-hopery, jako je třeba Mac Miller. Takže dělá B.o.B něco špatně? Ne, je takový, jaký chce být, a "Strange Clouds" je výborné album, přesto jde po debutu o mírné zklamání a myslím i pro něj do budoucna o lekci, jak se svým talentem naložit ještě lépe.

Deluxe edice

S pěti tracky na deluxe verzi se už album přehoupne přes osmdesát minut stopáže a právě osvěžení po pomalejších skladbách z konce standardní edice zajistilo konečné osmičkové hodnocení. Především skladbami s Nellym a Roscoem Dashem a "Back It Up For Bobby" bych radši nahradil i některé slabší kousky z původní patnáctky.
Deluxe tracklist: MJ (feat. Nelly), Back It Up For Bobby, What Are We Doing, Guest List (feat. Roscoe Dash), Ms. Professional



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY