Nové desky pro 19. týden

06.05.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

První májový vítr nám přivane na pulty hudebních obchodů nové Keane a také sólovku lídra Blur Damona Albarna. Domácí fanoušky potěší Spirituál kvintet, ty, kteří holdují vážné hudbě, Magdalena Kožená, modernější feeling přinese Santigold, o něco tvrdší hudbu Storm Corrosion a tipem týdne je retro JD McPhersona.
Pokud se v pondělí 7. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Keane - Strangeland (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / britpop

Keane - Strangeland
Britská formace Keane se po téměř čtyřech letech od vydání poslední studiové desky "Perfect Symmetry" vrací s novinkou "Strangeland". Kapela od dva roky starého EP "Night Train" prošla jednou zásadní změnou. Z tria se stal kvartet. Za oficiálního člena byl totiž přijat baskytarista Jesse Quin, který muzikanty v posledních letech již doprovázel na koncertech. Album skupina natáčela doma ve Velké Británii ve studiu Tima Rice-Oxleyho. Záštitu nad celým nahráváním měl Dan Grech-Marguerat, který album nejen produkoval, ale i mixoval. Podílel se i na nedávném debutu Lany Del Rey a je podepsán pod produkcí alb Dragonette, Scissor Sisters, The Kooks nebo The Vaccines. Výsledkem této spolupráce je dvanáct skladeb, u nichž si kapela dala záležet především na jejich psaní a ne tolik na produkci jako v případě předchůdce. Album se tak má blížit více k raným nahrávkám. První dvě skladby z alba už Keane prezentují na svém webu.


Damon Albarn - Dr Dee (EMI) + vinyl
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / akternativa

Damon Albarn - Dr Dee
Renesanční člověk. To je výstižná charakteristika pro Damona Albarna, britského hudebníka a skladatele, známého nejlépe jako jednoho z tvůrců kreslených Gorillaz. Tento všestranně nadaný umělec se ale nyní hlásí o slovo s jiným projektem, operou s názvem "Dr Dee". Vypomohl mu s ní Rufus Norris, který má bohaté zkušenosti s divadelní tvorbou. Společně se nechali inspirovat alchymistou, astrologem a špionem ze šestnáctého století Johnem Deem. Samotný muzikál si svou premiéru odbyl již minulý rok a nyní míří na pulty příslušný soundtrack. Čitá osmnáct skladeb, jejichž nahrávání měl na starost výhradně Damon. Jak probíhaly přípravy, vám nastíní klip na oficiálním webu. Podle dosavadních recenzí je deska k poslechu minimálně zajímavá a nabízí pestrý mix barokních zvuků a samozřejmě jemné akustické elementy, dobově typické. Jestli je to pravda, se přesvědčte sami poslechem písní na stránkách deníku Guardian. Pro fajnšmekry vychází nahrávka i na vinylu.


Spirituál kvintet - Čerstvý vítr (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: spirituály

Spirituál Kvintet - Čerstvý vítr
Spirituál kvintet letos slaví padesát dva let své existence, ale rozhodně se nechystá do důchodu. Jeho sestavu doplnili noví členové a především si skupina připravila nové album "Čerstvý vítr", které se vrací ke svému prapůvodnímu zaměření - k prostým, zpěvným písničkám. Najdete zde spirituály, balady, domácí lidové písně i pozdrav z časů renesance. Navíc, jak je u posledních alb již obvyklé, nechybí ani ukázky autorské tvorby z dílny Jiřího Cerhy a nově si přidali i Dušan Vančura a Jiří Holoubek. Z těch převzatých věcí Spirituál kvintet tentokrát vybral tradicionál "Beyond The Sunset", slavnou baladu "All My Trials" patřící k hitům mladé Joan Baez a především tria Peter, Paul & Mary, dětskou ukolébavku "Aunt Rhody", kterou budete znát spíš jako "Jó, třešně zrály", skutečný spirituál "Down To The River" proslavený filmem "Bratříčku, kde jsi?" a album uzavírá "Ramblin' Boy" amerického písničkáře Toma Paxtona. Všechny písničky mají pochopitelně český text a jejich ukázky můžete slyšet na webu formace.


Tip týdne

JD McPherson - Signs & Signifiers (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock'n'roll / rockabilly

JD McPherson - Signs & Signifiers
Že vám jméno JD McPherson nic neříká? Z toho si nic nedělejte, nebudete sami, nicméně západní média a především ta americká o tomto Američanovi mluví jako o budoucí velké hvězdě, respektive jako o umělci, kterého byste měli znát. Hned jeho první deska "Signs & Signifiers" mu přinesla srovnání s takovými velikány jako Chuck Berry, Little Richard nebo James Brown. Z těchto jmen už musí být jasné, do jakých stylů jeho dvanáct písniček míří. JD McPherson se společně s basistou a producentem Jimmym Suttonem (Del Moroccos, Rhythm Riot či Rockabilly Rave) a bubeníkem Alexem Hallem (The Modern Sounds, Del Moroccos) inspirovali v rockabilly a rock'n'rollu padesátých let a k tomu přidali ještě fragmenty blues a New Orleans. Pokud tedy nejste vysloveně proti retru, máte možnost si toto album již dnes poslechnout na stránkách časopisu Rolling Stone.


Santigold - Master Of My Make-Believe (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: new wave / dub / electronica

Santigold - Master Of My Make-Believe
Americká zpěvačka a rapperka Santi White aka Santigold s debutem zaznamenala velmi slušný úspěch jak u posluchačů, tak u kritiky. Nyní nám představuje svoji druhou desku "Master Of My Make-Believe", na níž opět spolupracovala s lidmi jako Diplo, John Hill nebo Switch. K nim ovšem přibrala ještě několik dalších. Na albu tak nyní pracovali i Dave Sitek z TV On The Radio, Nick Zinner z Yeah Yeah Yeahs nebo Greg Kurstin, známý ze spolupráce se Sophií Ellis-Bextor, Siou nebo Lily Allen. V této sestavě nakonec Santigold pro album nahrála a posléze vybrala celkem jedenáct písniček, včetně pilotního singlu "GO!", v němž si zahostovala Karen O. Pokud seženete deluxe verzi, dostanete ještě tři songy navíc. Několik skladeb je již k dispozici na YouTube.com kanálu.


Richard Hawley - Standing At The Sky's Edge (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Richard Hawley - Standing At The Sky's Edge
Zpěvák a kytarista Richard Hawley, dříve známý z britpopových Longpigs a nyní výhradně sólový umělec, připravil po třech letech nový studiový počin. Nahrávka se pyšní titulem "Standing At The Sky's Edge" a z rádií již můžete znát ochutnávku "Leave Your Body Behind You". Kromě té obsahuje CD dalších osm skladeb a všechny novinkové songy si můžete poslechnout na webu Guardianu. Podle mnohých fanoušků je to hotové mistrovské dílo: "No, Richard Hawley nežertoval, když řekl, že novinka bude o něco rockovější! Kdyby to měl být vinyl, tak na áčku najdete docela svižné a 'heavy' kousky, na béčku zase pomalejší a náladovější skladby. Úplně vidím, jak Hawley a jeho kapela naživo pálí z novinky jeden hit za druhým!" napsal jeden z fanoušků. A co vy, souhlasíte?


Magdalena Kožená - Love And Longing (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Magdalena Kožená - Love And Longing
Dá se říci, že na albu "Love And Longing" se sešel hvězdný tým. Tou hlavní star je česká mezzosopranistka Magdalena Kožená a k ní se přidal její manžel sir Simon Rattle a pochopitelně i Berlínská filharmonie, která pod jeho vedením funguje již deset let. Pro tuto nahrávku si společně vybrali tři autory a tři jejich skladby - "Shéhérazade" Maurice Ravela, "Biblické písně" Antonína Dvořáka a "Rückertovy písně" Gustava Mahlera. Více se o "Love And Longing" dozvíte na speciálních stránkách alba, a to včetně ukázek i povídání Magdaleny Kožené.


Storm Corrosion - Storm Corrosion (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní rock / psychedelický rock

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Pokud máte tento týden chuť na něco ostřejšího, určitě si nenechte ujít stejnojmennou novinku projektu Storm Corrosion. Stojí za ním frontman skupiny Opeth Mikael Åkerfeldt společně s lídrem Porcupine Tree Stevenem Wilsonem. Oba pánové poslední dva roky pilně skládali a nyní představují plody své práce. Nahrávka obsahuje sice jen šest skladeb, ty však celkovou stopáží vyplňují téměř padesát minut. K dostání bude také limitovaná edice se sadou dvou LP a Blu-ray diskem nebo CD. Pro ukázku v podobě skladby "Drag Ropes" a příslušného klipu navštivte YouTube.com kanál labelu Roadrunner Records.


Hooverphonic - With Orchestra (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: dream pop

Hooverphonic - With Orchestra
Dva dny po pražském koncertě Hoooverphonic v pražské Lucerně konečně i u nás vyjde jejich aktuální album "With Orchestra", které v Beneluxu vyšlo již v polovině března. Jak již napovídá název, Alex, Noémie a Raymond se tentokrát ve studiu sešli se dvaačtyřicetičlenným symfonickým orchestrem a nahráli všechny hity své dosavadní patnáctileté kariéry. Celkem takto natočili sedmnáct skladeb, mezi kterými nechybí "Happiness", "One Two Three", "The Night Before", "The Last Thing I Need Is You" nebo "Jackie Cane". Vzhledem k tomu, že je deska venku již nějaký čas, mohli jste si u nás její recenzi přečíst v Podpultovkách. Na stejném místě naleznete i vloženou ochutnávku v podobě "Happiness".


V krátkosti

  • Maria Nieves Rebolledo Vila, známější pod svým uměleckým jménem Bebe, připravila novou desku s názvem "Un Pokito De Rocanrol". Na té naleznete jedenáct písní, které v sobě mají punkový rytmus.
  • Gospelové duo Mary Mary se rozhodlo zrekapitulovat svých pět běžných řadových alb a vydává výběr největších hitů s názvem "Go Get It". Vedle výběru z desek "Thankful", "Incredible", "Mary Mary", "The Sound" a "Something Big" CD obsahuje i několik novinek včetně titulního singlu, jehož videoklip uvidíte na webu dua.

Dále vychází:

Andre Maurice - Airs D'Operas (EMI)
Anne Sophie Mutter - Subline Mutter! (EMI)
Bach - Goldberg Variations (EMI)
Carminho - Alma (EMI)
Dio - Holy Diver (Universal)
Dio - Sacred Heart (Universal)
Dio - The Last In Line (Universal)
Dirty Three - Towards The Low Sun (vinyl) (Universal)
Emmanuel Pahud - La Flute Enchantee (EMI)
Handel - Messiah-Highlights (EMI)
Hollies - Radio Fun (EMI)
Jacqueline Du Pre - Complete Emi Recordi (EMI)
Jacqueline Du Pre - Sound Of Jacqueline (EMI)
Matt Skiba&Sekrets - Babylon (EMI)
Motionless In White - Creatures (Re-Issue) [Deluxe Version] (Supraphon/Warner Music)
Mozart - Piano Concertos Nos 20&24 (EMI)
My Bloody Valentine - EP's 1988 - 1991 (Sony Music)
My Bloody Valentine - Isn't Anything (Sony Music)
My Bloody Valentine - Loveless (Sony Music)
Parlotones - Journey Through The Shadows (Mystic Production)
Pat Green - Songs We Wished We'd Write II (EMI)
Ravi Shankar - Ravi Shankar Collection (EMI)
Rodrigo - Concierto De Aranjuez (EMI)
Různí - Debussy Ses Plus Grands Chefs (EMI)
Různí - Massenet Cendrillon (DVD) (EMI)
Různí - Tekno 63 (Universal)
Small Faces - From The Beginning (Universal)
Small Faces - Small Faces (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY