Další obětí EuroConnections jsou The Dø a Toxique

11.04.2012 16:59 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

The Dø
© archiv
Dubnové EuroConnections přivítají jaro s výstředním indie popem finsko-francouzské dvojice The Dø. Jejich volnomyšlenkářské písničky bezstarostně vystřelují do folku, rocku či hip hopu a posluchače okouzlují svým bezprostředním optimismem. Hvězdy letních festivalů a jeden z největších hudebních importů Francie budou dobrou náladu servírovat v Paláci Akropolis 17. dubna. Jako předkapela se představí v exkluzivním poloakustickém setu domácí Toxique. Stálice českého electropopu, v jejichž čele stojí nepřehlédnutelná Klára Vytisková, oslavily na jaře pět let své existence a k výročí si nadělily novou desku nazvanou "Tips For Grown Up Kids". Toxique v roce 2009 získali cenu Anděl za objev roku a nedávno se podíleli na kritikou velmi chválené desce Lenky Dusilové nazvané "Baromantika".

Někdy je lepší při hudbě přestat dumat nad žánrovými škatulkami a jen si užívat. Skupina The Dø svým nakažlivým svobodomyslným mixem pobláznila Francii i Skandinávii a určitě mu podlehne i srdce českého posluchače. Duo nazvané podle solmizační slabiky noty C tvoří zpěvačka Olivia Merilahti pocházející z Finska a francouzský multiinstrumentalista Dan Levy a svůj bláznivý popový mišmaš zatím namíchali na dvou dlouhohrajících deskách. Debut "A Mouthful" byl vůbec první anglicky zpívanou nahrávkou domácího interpreta, která dobyla číslo jedna francouzského albového žebříčku. "Chceme dělat muziku, k jejímuž poslechu nepotřebuješ žádný návod," říká Dan Levy a Olivia Merilahti dodává: "Pořád hledáme dokonalou píseň a věříme, že pokud taková píseň existuje, pak ji můžeme aranžovat na miliony různých způsobů."

A co o svém hostování říkají Toxique? "Když jsme se dozvěděli, že bychom měli zahrát v Akropoli jako hosté The Dø, měli jsme trochu smíšené pocity. Ne že bychom snad nebyli rádi za tak milou společnost! Problém byl ale v tom, že The Dø jsou jednou z našich nejoblíbenějších kapel a jejich poslední desku sjíždíme pořád dokola - tudíž většina z nás už měla na jejich koncert dávno koupený lístek. Co s tím? Rozhodli jsme se, že lístky darujem kámošům a koncert si užijem z druhé strany sálu. Pokusíme se ten večer trochu usměrnit naše electrochoutky a připravíme si akustičtější verzi naší nové desky 'Tips For Grown Up Kids'. Na tenhle večer se fakt strašně těšíme!"

Koncert začíná v půl osmé. Vstupenky seženete v pokladně Paláce Akropolis a v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal. Do 16. dubna je jejich cena 300 Kč a pak se zvedne na 350 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY