Novozélandsko - české zjevení z garáže

20.04.2012 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Zjevení na české rockové scéně Gerda Blank představuje nové album jednoduše pojmenované "Numbers". A ačkoliv jde o cizince z Nového Zélandu, žijí a nahrávají v Česku, respektive v Brně. A my se tak můžeme pochlubit kapelou, jejíž hudba nejvíce připomíná syrové a noisovější The White Stripes.
8/10

Gerda Blank - Numbers

Skladby: Taut, Take Me Body, Half-Life, The Living Light, 100 Channels, Numbers, Black Is The New Black, Blizzrd, Dry Bones, Blokk
Vydáno: 29.2.2012
Celkový čas: 51:11
Vydavatel: X Production
Bubeník Stuart Mills a kytarista Rhys Braddock tvoří mozek této zatím nepříliš známé skupiny říkající si Gerda Blank. To je prý jméno ženy, která byla zastřelena při překonávání Berlínské zdi. Jak už bylo zmíněno, ani jeden ze členů není v Česku příliš dlouho, oba pocházejí z druhého konce naší planety, z dalekého Nového Zélandu. Stuart Mills je dokonce původem Angličan. A co že je přilákalo do našich středoevropských končin? Jak jinak než žena. A my jí můžeme jen poděkovat, že nám ukořistila takové horké želízko, jakým Gerda Blank bezpochyby jsou. Obdobně znějící uskupení bychom u nás hledali asi dlouho, pokud bychom vůbec nějaké našli.

Hned na úvod do vás vypálí pecku "Taut", která po sobě zanechá jen spoušť, na koncertech to musí být pořádný "drtikost" . Následující "Take My Body" zaujme zboostrovanými kytarovými riffy a doprovodnou melodickou linkou. Je neuvěřitelné, co tito dva borci dokážou udělat jen ve dvou. Právě druhá skladba dává tušit příbuznost k dnes už zaniklým The White Stripes. S třetí skladbou v pořadí "Half-Life" přichází mírné ubrání plynu.

Pak ale dojde na vrchol alba s psychedelickou, hypnotickou, noisovou "The Living Light", u které ve mně pánové evokují nejranější The Stooges. Gerda Blank se můžou pyšnit opravdu nádherně syrovým garážovým zvukem, který dodává jejich hudbě magický feeling. "100 Channels" zase připomíná drogami poháněné Kasabian. Ve skladbě je znát naprostá profesionalita z pohledu práce s atmosférou a zvukovou gradací. Snad v tom má prsty i spolupracující Moimir Papalescu, který měl na starost mastering. Neoposlouchatelná skladba. Poté se znovu vnoříme do stravitelnějších vod u titulní "Numbers", která ale spíše lehce pluje na povrchu a chybí jí ta hloubka předchozích partů. Opravdový noise si můžete poslechnout při "Blizzrd". Opět je třeba vychválit, stejně jako u "100 Channels", úchvatnou práci s atmosférou a náladou během písně.

Gerda Blank je kapela, kterou nesmíte přehlédnout. Její novinka nemá silné jen některé momenty, ona disponuje celkovou monolitickou silou prakticky po celé stopáži. "Numbers" je nahrávka plná emocí, negativních i pozitivních, je plná hudebního umění a nepřeberného množství originálních nápadů na poli rockového žánru u nás. Nedivím se, že sklízí úspěch i v zahraničí. Nikdy bych nečekal, že Česko se bude moci bít na hrudi a hrdě hlásit, že máme kapelu kvalitou srovnatelnou se Západem. Tak si to přece přejme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY