Pražský výběr se připomene jubilejní edicí alba "Straka v hrsti"

22.03.2012 15:39 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Pražský výběr - Straka v hrsti (Jubilejní edice)
© facebook interpreta
Legendární česká formace Pražský výběr sice prošla od svého založení nejedním personálním přetřesem, ale poselství zůstalo stejné: Hlásit se k rockovému, potažmo jazzrockovému proudu. Než byla skupina v roce 1982 zakázána, stihla natočit desku "Straka v hrsti", která ovšem skončila v trezoru. Svého vydání se nakonec po několika letech dočkala a nyní, 30. března, vychází CD s podtitulem "Jubilejní edice 1982 - 2012". Nahrávka je zvukově remasterovaná s bohatě vybaveným bookletem, včetně textů a dobových fotek.

Když byla deska poprvé skryta v hlubinách zaprášeného šuplíku, bylo docela těžké ji najít: podle slov vydavatele se "Straka v hrsti" stala dokladem velkého talentu hudebníků a hlouposti komunistického systému. I přes značný počet nejrůznějších historek kolem ohromného úspěchu, následných restrikcí, ba i zásahů pendreků příslušníků VB na silně excentrických koncertech je na albu "Straka v hrsti" určitě nejpodstatnější muzika. "Nepochybně ovlivněná lecčím snad novovlnným, ale především založená na překvapivých nápadech, značné kompoziční a instrumentální zdatnosti i textech s nečekaně až dadaistickým dopadem," píše se v tiskové zprávě.

Připomeňme, že Pražský výběr (pod vedením Michaela Kocába) vznikl jako odnož Pražského Big Bandu v polovině sedmdesátých let a od svého začátku hrál čistý jazz-rock, přičemž jeho snahy vyvrcholily v roce 1978, kdy vyšlo album "Žízeň". Poté došlo k zmrazení aktivit a přerušení činnosti skupiny. Tehdy se na scéně objevil již proslulý kytarista Michal Pavlíček. Při setkání v klubu Reduta Michal Pavlíček oslovil Michaela Kocába ke spolupráci na společném projektu, kterému dali název podle Kocábovy skupiny Pražský výběr. Dalšími členy se stali Kocábův dlouholetý spoluhráč Ondřej Soukup a zpěvák a bongista Jiří Tomek. Nový repertoár na sebe nenechal dlouho čekat a zmiňovaná deska byla na světě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY