Blues i tam, kde normálně není

20.03.2012 09:21 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Mark Lanegan je dnes už legendárním muzikantem a zpěvákem. Začínal ve Screaming Trees, spolupracoval s Kurtem Cobainem, byl členem Queens Of The Stone Age. Teď vydává svou další sólovou desku a pořád je co poslouchat. Lanegan neztratil nic ze své opravdovosti. A tak to má být.
7/10

Mark Lanegan - Blues Funeral

Skladby: The Gravedigger's Song, Bleeding Muddy Water, Gray Goes Black, St. Louis Elegy, Riot In My House, Ode To Sad Disco, Quiver Syndrome, Harborview Hospital, Leviathan, Deep Black Vanishing Train, Tiny Grain Of Truth
Vydáno: 6.2.2012
Celkový čas: 55:27
Vydavatel: 4AD
V devadesátých letech minulého století Mark Lanegan spolu s parťákem Kurtem Cobainem obdivovali bluesové umění pana Leadbellyho. V té době nahráli na Laneganovo první sólové album "The Winding Sheet" o několik let později Cobainem proslavenou "Where Did You Sleep Last Night". Své sedmé sólovce dal Lanegan blues hned do názvu. A navazuje tam, kde s Cobainem začínal, přesto je "Blues Funeral" album moderní a pestré.

Na Laneganovi si každý na první pohled všimne jeho zastřeného, bluesového hlasu. Charismatický zpěvák zřejmě i díky němu velmi často spolupracoval na nahrávkách s dalšími umělci. Vzpomeňme třeba na projekt The Gutter Twins, spojení s Gregem Dullim z Twilight Singers nebo na spolupráci se zpěvačkou Isobel Campbell.

"Blues Funeral" je sedmým albem Marka Lanegana, počítáme-li pouze jeho sólové nahrávky, a vyšlo až po dlouhých osmi letech od předchozí desky "Bubblegum". A Lanegan se na něm pokouší uchopit blues z mnoha pohledů, někdy až nečekaně přímočarých a tanečně pojatých. Na mysli mám píseň "Ode To Sad Disco", v níž byste rukopis tohoto pamětníka a spolutvůrce grunge těžko hledali. Úplně jinou tvář nabízí ten stejný Lanegan v procítěných bluesových věcech, jako je "Bleeding Muddy Water" nebo "St. Louis Elegy". To jsou skladby, kde nejlépe vyzní jeho jedinečný zastřený hlas.

I když to dlouho vypadalo, že už Lanegan nemá chuť dělat desky sám za sebe a mnohem víc ho baví hledat inspiraci v různých spolutvůrcích, "Blues Funeral" dokazuje, že nám má stále co říci. Jeho hudba pořád voní po legendárních Screaming Trees, k tomu je ale velmi významně okořeněná dneškem. A pravda, je o třídu srozumitelnější a uhlazenější. To ale neznamená, že by Laneganovi, který zůstává pořád výborným písničkářem a zpěvákem, chyběla jiskra či napětí. S jeho deskou strávíte příjemných padesát minut a téměř po celou dobu si můžete užívat soustředný poslech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY