Andělé a démoni napodruhé

19.03.2012 10:38 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Život Sinéad O'Connor je jak na houpačce. Album "How About I Be Me (And You Be You)?" přišlo poměrně nečekaně, o to více ale sklízí zasloužené ovace za návrat staré dobré Sinéad. Vše špatné je nakonec k něčemu dobré, zpátky je její uhrančivost a naléhavost. Pouze je škoda oněch promarněných let.
8/10

Sinéad O'Connor - How About I Be Me (And You Be You)?

Skladby: 4th And Vine, Reason With Me , Old Lady, Take Off Your Shoes, Back Where You Belong, The Wolf Is Getting Married, Queen Of Denmark, Very Far From Home, I Had A Baby, V.I.P.
Vydáno: 05.03.2012
Celkový čas: 45:06
Žánr: pop, rock, folk
Vydavatel: One Little Indian/Bertus
Dávno roztrhaná fotka papeže v přímém přenosu se již asi nezopakuje, naštěstí. Poslední roky si se Sinéad O'Connor pohrály natolik, že je z ní na nové desce "How About I Be Me (And You Be You)?" cítit rozvaha a nastřádané životní zkušenosti, včetně všech osobních nezdarů. Pokud jste volali po jejích dřívějších albech a dávali si otázky, proč se této stylizace skálopevně nedržela, odpověď přichází až nyní. To, co se odehrálo v minulé etapě jejího života, své vysvětlení v podstatě nemá a Sinéad nám jej asi nikdy neodhalí. Novinka však neskromně pokukuje po jejích úspěšných nahrávkách z kraje kariéry, kdy v ní bujaře lomcovala rebelie a andělé s démony sváděli dennodenní nelítostné souboje. Oheň byl vždy zažehnán na poslední chvíli proudem vody, aby však záhy znovu vzplanul.

Od dob "Universal Mother" je to prý konečně něco kloudného, co si zaslouží pozornost, je názor skalních fanoušků. A něco na tom bude. "How About I Be Me (And You Be You)?" je průsečíkem mezi dravostí z debutu "The Lion And The Cobra", nespoutanou a bolestnou krásou z "I Do Not Want What I Haven't Got" a uhrančivě naléhavou "Universal Mother". Tato vyřčená kombinace ji tedy vrací k původním kořenům. Zároveň toto zjištění nepřináší vyloženě nic nového, co bychom od ní již neslyšeli, což můžeme vnímat jako určitou slabinu, jež původní nadšení poněkdu ochlazuje. Hned úvodní "4th And Vine" vám však prokáže tu laskavost, že jí uvěříte její ironickou rekapitulaci všech jejích nevydařených manželství a že vše následující má vlastně svůj smysl.

Singl "The Wolf Is Getting Married" je právoplatnou dření atmosfér, kterou vždy Sinéad O'Connor okolo sebe dokázala rozpoutat. Ještě větší gradaci emocí se dočkáte v dojemné "Very Far From Home", jež nemá daleko k úžasné návaznosti na "Everybody Hurts" R.E.M. (se vší skromností). Zmíněná "The Lion And The Cobra" najde své nové zrození v "Reason With Me", "I Had A Baby" a "Queen Of Denmark", jež je zároveň jediným umístěným coverem (její autor John Grant se musí tetelit, s jakou grácií ji O'Connor natočila). Pokud naopak máte rádi, když se naplno rozezní její jasně rozpoznatelný hlas (ten neztratil nic ze svého kouzla) v acapella módu, neměla by vám uniknout závěrečná "V.I.P." - co jeden střípek z kompletu, to jedna hodně osobní zpověď. Silné texty zde mají své pevné místo, i když na první poslech se někomu mohou zdát příliš naivní a strohé, opak je však pravdou.

Kdo nad Sinéad O'Connor ještě nezlomil pověstnou hůl, musí být v tuto chvíli nadšen. Sice v mezičasu proteklo mnoho událostí, životních podpásovek, ale jak se zdá, vše dodalo této šarmantní dámě novou energii a chuť jít dál. Její vnitřní já se opět pere na hraně mezi dobrem a zlem a samotné "How About I Be Me (And You Be You)?" je milé a nečekané překvapení po mnoha odbočkách, kterých jsme se u ní dočkali.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY