Shipping Up To Prague

24.01.2012 22:56 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Po folkpunku irského střihu je u nás obecně velký hlad, koncerty Flogging Molly bývají vždy velkou událostí, domácí Pipes And Pints zaznamenali fenomenální úspěch. Ohlášený koncert nestorů žánru, bostonských Dropkick Murphys, tak sliboval velké věci. Ale přinesl je doopravdy?

Live: Dropkick Murphys, The Gangnails

místo: Meetfactory, Praha
datum: 23. ledna 2012
Fotogalerie

The Gangnails, Meetfactory, Praha, 23.1.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
Původně ohlášená Incheba aréna byla nedlouho před koncertem vyměněna za smíchovský klub MeetFactory, což se v očích mnoha návštěvníků jevilo jako pozitivní krok, který vrátil kapelu zpět do klubové atmosféry. I řešení vstupu se tvářilo jako velice promyšlené a příjemné, protože se vstupenky kontrolovaly venku, kde bylo i dostatek prostoru na čerstvém vzduchu pro případné tolerantní kuřáky. Vše se tedy zdálo být v nejlepším pořádku. Dokud se neukázaly strašlivé slabiny zvoleného prostoru.

Dokud na pódiu předváděli svou parádní show pražští Gangnails, bylo na sále k žití, ale krizová situace nastala v předsálí, kde se štosovala neskutečná fronta na šatnu a záchody. Pražská formace podávala důkaz o tom, že patří k tomu nejlepšímu, co česká nezávislá scéna může nabídnout. Navíc bubeník Vinca opět ukázal, že patří k naprosté extratřídě v rámci střední Evropy. Jenže tento večer nepatřil jemu, ale kapele z Bostonu.

Dropkick Murphys, Meetfactory, Praha, 23.1.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
Dropkick Murphys vlítli na pódium po deváté hodině s mocným otvírákem "Hang Em High" a sál se stal horoucím peklem, za které by se nemusela stydět ani IRA. Teplotní rozdíl mezi předsálím a sálem vzrostl o nějakých patnáct stupňů a cesta ze sálu se stala obtížnou nevratnou, protože probít se zpět na ztracené pozice bylo takřka nemožné. Smutným důsledkem bylo i to, že z dálky na pódium takřka nebylo vidět. Velice dobře postřehnout však šel kotel pod ním, kde se točilo pogo nevídaným způsobem. Kapela valila do davu jeden hit za druhým s výrazným akcentem na poslední zářez v diskografii. Navíc je jejím dobrým zvykem, že nehraje na šňůrách neustále stejné sety, takže nikdo nemohl pořádně vědět, co přijde.

Přišlo toho více než dost, i když největší ohlas měl filmový megahit "Shipping Up To Boston", na druhou stranu chyběla třeba "Tessie", ale i tak bylo slyšet dost spokojených hlasů hodnotících vystoupení daleko lépe než to předchozí z roku 2008. Nebylo divu, protože nejnovější materiál je opravdu silný a pecky jako "Irish Rover" nebo "Going Out In Style" proložené klasikami jako "Blackout" nebo "Boys On The Docks" mají zničující účinek. A když v přídavku zazněla "TNT" od AC/DC, peklo dostoupilo vrcholu.

Dropkick Murphys, Meetfactory, Praha, 23.1.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
Je ale nutno říct, že nasazení kapely a výběr songů bylo zdaleka to nejlepší, co se dalo najít. Zvukař kapelu v prostoru úplně zazdil, takže i přes relativní čitelnost se z reproduktorů valila placka, které místy dost výrazně chyběla dynamika. Merchandise nebyl ani hanebný, dvě mikiny, asi pět triček a dvě čepice? To na tom byl zdaleka lépe stánek Gangnails. Nejeden smutný fanoušek jen marně hledal hromady zboží z kapelního e-shopu a totální absence hudebních nosičů byla nepochopitelná úplně. Na konci turné by se vybrakovaný merch dal pochopit nebo omluvit, ale u druhé štace šňůry to opravdu zamrzí.

Co říci závěrem? Kapela předvedla nejen dobrý koncert, nýbrž velmi dobrý koncert, ale zamrzelo dost věcí okolo, počínaje nedobrým zvukem, hanebným merchem a prostorem, který absolutně nezvládl pojmout kapacitu a parametry podobného koncertu. Nakonec je velká škoda, že návštěva nebyla natolik důstojná, aby zaplnila původně plánovanou Inchebu, kde by se s celou show dala svést určitě mnohem důstojnější bitva.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY