Už jsme doma vydají staronové CD plné pohádek ze Zapotřebí

19.01.2012 14:48 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Už jsme doma - Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné
© facebook interpreta
Zhruba od června do prosince loňského roku se kapela Už jsme doma věnovala své staronové desce "Pohádky ze Zapotřebí", která původně vyšla v roce 1994. Potřeba nového "kabátu" byla patrná již v době vzniku těchto písní, neboť při natáčení došlo k technickým chybám, které se na původní nahrávce velmi výrazně podepsaly. Vylepšený disk se k fanouškům dostane 13. února v CD formátu, ve formátu MP3 již 25. ledna. Příchod tohoto mimořádného (míněno "mimo řadu") projektu na svět oslaví skupina 28. února v Brně na Flédě a 29. února v Praze v Lucerna Music Baru.

Původní představa byla použít originální aranže a "jen" písně znovu nahrát. Do projektu byl přizván i Jindra Dolanský, ten se však nakonec omluvil, že již velmi dlouhou dobu nehraje a také že hlasivky mu již neslouží, a tak se Miroslav Wanek rozhodl písně poměrně výrazně přepracovat, a to nejen v aranžích, kde saxofon nahradila trubka a pozoun, ale také ve strukturách, na několika místech v melodiích a tempu a přibylo i několik zcela nových motivů a pasáží.

Na desce kromě současných členů kapely spolupracovali také hosté jako Johnny Jůdl z formace Jablkoň na sólovou kytaru a fagot, Jan Jirucha (MCH Band) na pozoun, Martin Crysman Zahradník na foukací harmoniku a Petr Smékal na saxofon. Nahrávka vznikla ve studiu Indies v Brně v hudební režii Miroslava Waneka pod dohledem zvukových mistrů Dušana Součka a Bronislava Šmida.

Martin Velíšek vytvořil zcela nový obal, který bude kromě běžných součástí obsahovat i deskovou hru včetně dvanáctiploškové kostky. Jelikož písně i obal budou z velké části novým pohledem na původní motivy, je i jméno celého CD mírně modifikováno, a to ve stylu názvů knih v 16.-17. století - tedy doby, kdy značná část klasických pohádek vznikala. Úplný název tedy zní "Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY