Narozeniny Rádia Wave jsou za námi

18.01.2012 16:14 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Hudson Mohawke
© hudsonmohawke.com
V sobotu 14. ledna se v pražské MeetFactory uskutečnila vskutku velkolepá oslava šestých narozenin Radia Wave, na níž v české premiéře vystoupil britský DJ a producent Hudson Mohawke a americký beatový experimentátor Machinedrum. Domácí scénu zastoupili WWW a Fiordmoss.

Vysoká návštěvnost narozeninové oslavy Radia Wave dokazuje poptávku po kvalitní progresivní hudební dramaturgii, kterou Radio Wave reprezentuje. Organizátoři, Radio Wave a Stimul festival, sbírají od nedělního rána nadšené ohlasy od návštěvníků akce. Už několik dní před začátkem bylo z reakcí na sociálních sítích jasné, že první letošní Radio Wave Stimul festival oslovil značnou část mladého publika. Důvodem byla bezpochyby jedinečná a ambiciózní hudební dramaturgie večera, ale i vstup zdarma do deváté hodiny večerní, který pořadatelé ohlásili jako poděkování všem příznivcům Radia Wave.

Masivní zájem ovšem překvapil nejen organizátory, ale i návštěvníky samotné. Kapacita velkého sálu dosáhla svého maxima již krátce po 21:30. Třináct set návštěvníků v sále a dalších tři sta zájemců postávajících před hlavním vchodem do MeetFactory - to jsou skutečně ohromující statistiky. U vstupu do budovy členové ochranky průběžně informovali návštěvníky o situaci. Na mnohé se bohužel nedostalo. Až ve 23.30 po odchodu části publika mohli být vpuštěni ti, kteří vytrvale čekali před budovou. "Je nám líto, že se hodně návštěvníků nedostalo dovnitř, ale byli jsme limitováni kapacitou a důrazně ji hlídali," uvádí za pořadatele Jan Hladonik.

Radio Wave
© facebook interpreta
Melancholičtí Fiordmoss odstartovali line-up večera a podle reakcí publika víc než dostatečně naladili atmosféru pro dalšího zástupce české scény. Profesionální vystoupení pražských WWW strhlo dav a exkluzivní představení několika jejich nových tracků publikum ocenilo hlasitými ovacemi. Travis Stewart dostál jako Machinedrum s přísnou urbánní selekcí míchající juke, hip hop a euforický rave své pověsti klubového živlu. Hbité prsty na drum machine, pohyblivé obrázky z černé Ameriky, kontakt s publikem a vrcholy v podobě umně naroubovaných tracků vlastní produkce. Netrpělivě očekávaný byl však druhý host večera, Hudson Mohawke. Dokázal, proč patří mezi nejžádanější producenty současné alternativní i mainstreamové scény. Místo beatového bombardování začal Hudson Mohawke pomalu a mírně katatonicky s Björk. Hudsonův všežravý "post-všechno" styl stojí především euforických motivech a delirických rytmech, v sobotu ale skotský beatmaster ukázal svoji popovější, státotvornější tvář. Aktuální spolupracovník Kanyeho Westa (jak potvrdil v rozhovoru) pak svůj set ukončil medley hip-popových hitů od Notoriouse B.I.G. až po OutKast.

Záznamy z vystoupení všech hostů Radio Wave Stimul festivalu budou v průběhu roku postupně odvysílány exkluzivně na Radiu Wave v pořadu "Stage". V rozhovoru pro Radio Wave Hudson Mohawke prozradil, co obdivuje na Kanyem Westovi: "Obdivuji jeho schopnost být úžasně kreativní a dělat si vše po svém a zároveň být neuvěřitelně přístupný a mít úspěch v mainstreamu." Machinedrum odpověděl mimo jiné na otázku, proč nosí knír: "Můj táta má taky knír. A doufám, že až příště přijedu, budete je mít všichni." Rozhovor s Hudsonem Mohawkem a Machinedrumem pro Radio Wave si poslechněte dnes 18. ledna ve vysílání na wave.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY