Hudson Mohawke - To hlavní teprve přijde

14.01.2012 11:05 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Vypadá jako kluk, přitom ve svých pětadvaceti letech patří na čelo pelotonu producentů, kteří zbavili abstraktní hip hop okovů a vyvedli ho z krize. Hudson Mohawke je hlavním tahákem koncertu k šestým narozeninám Radia Wave, a proto jsme mu položili několik otázek.
Rádio Wave slaví v sobotu 14. ledna v pražské MeetFactory šesté narozeniny. Na slavnostní party vystoupí domácí alternativní hiphopeři WWW, brněnský nordický electropop Fiordmoss, britský beatový horník Machinedrum, ale hlavně wonky kouzelník Hudson Mohawke. S tímhle hyperaktivním producentem, kterého od jeho jedenácti let zaučoval na gramofonech jeho otec - rozhlasový DJ, jsme měli možnost krátce poklábosit.

Hudson Mohawke
© hudsonmohawke.com
Jak v současnosti vypadají tvoje vystoupení?

Částečně čerpám z turntablismu, na němž jsem vlastně začínal, a kombinuju to s programem Ableton, který je výborný na smyčky a živé efekty. Pro hraní z gramofonů používám Serato, takže hraju vlastně z počítače. Desky s sebou netahám a můžu vždycky hrát i ty nejčerstvější věci. Kdysi jsem používal i další serepetičky, ale pak jsem přišel na to, že všechno, čeho chci ve svých setech dosáhnout, zvládnu pomocí těchto věcí.

Takže gramofonové gymnastice už moc neholduješ?

Občas si zablbnu, ale skrečování ani další techniky už nejsou podstatnou součástí mých shows. Nesoustředím se na okamžitý efekt, ale spíše celkový účinek svých setů.

Hudson Mohawke

Jeden z hlavních představitelů wonky a glitch hopu, nové vlny abstraktního hip hopu, která opustila minimalistický imperativ a zakládá si na bohatém vrstvení zvuků a inspirací. V občance nosí jméno Ross Birchard, je rodákem ze skotského Glasgow, stejně jako další wonky osvícenec Rustie. V roce 2009 přichází ke kultovnímu vydavatelstvím Warp, kde vyšlo i jeho dosud jediné LP "Butter"; vyprodukoval však už osm EPček a nespočet remixů, bootlegů a spoluprací. V patnácti letech byl dosud nejmladším finalistou britského DCM šampionátu v turntablismu. S produkováním se poprvé seznámil v roce 1999 v hudební hře "MTV Music Generator" na Playstationu. První tracky udělal v programu Fruity Loops, který využívá dodnes.

Uslyší Praha nějaké tvé čerstvé kusy?

Jo, chystám se zahrát něco, co ještě oficiálně nevyšlo. Jaký bude můj set, ale opravdu nevím, o všem rozhodne atmosféra místa.

V plánech na letošní rok je i nové album, je to tak?

Určitě. Odhaduju, že by mělo vyjít někdy koncem léta a ponese opět značku vydavatelství Warp. V souvislosti s tím dokončuju vlastní nahrávací studio v Londýně. Dosud jsem pracoval buďto ve svém domácím, nebo jsem se o něj musel dělit. Teď, když dokončuji studio, cítím, jako by se předem mnou otevíral nový oceán možností. To hlavní teprve přijde! Mám taky rozpracovaných dost spoluprací s rappery a zpěváky, ale nevím, které nakonec vyjdou oficiálně, nechci to zakřiknout.

Hudson Mohawke
© hudsonmohawke.com
Některé tvoje produkce přímo volají po zapojení vokálu. Sám jsi také ve svých bootleg edicích mícháš zpěváky do svých beatů. Bude na nové desce více vokálů?

Bude tam pravděpodobně více hlasů, ale ne vyloženě zpěvových, spíše jako útržky a krátké samply. Většinu si jich momentálně dělám sám a znám své pěvecké schopnosti.. hehe.

V rozhovorech ukazuješ opravdu široký posluchačský záběr od happy hardcore až po sedmdesátkové jazzové fúze a prog-rock. Kolik ze svého vkusu jsi pochytil v dětství od rodičů?

Moje máma učila v divadelní škole - pohybovou i hudební průpravu. Táta byl muzikant a navíc měl vlastní show v rádiu, takže měl hromady nových nahrávek. Zdědil jsem po něm spoustu vinylů, tehdy se ještě pouštělo v rádiích z desek. Taky si vzpomínám, že doma hrával na kytaru, často zapojil i mě a sestru. Od rodičů mám ohromný vklad.

Kdyby sis mohl vybrat popstar, kterou bys produkoval, kdo by to byl?

Kanye, určitě Kanye West.

Poděkováni za vznik rozhovoru patří Danielu Černému.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY