To nejlepší od Prince, opět

27.09.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Dalšího výběru ze své bohaté tvorby se dočkal Prince. Kompilace se jmenuje "The Very Best Of Prince" a nabízí sedmnáct hitů z jeho kariéry u Warner Music. Některé starší skladby zní sice dnes už poněkud nudně, ale i tak deska obsahuje hodně povedených skladeb, které si zaslouží pozornost.
7/10

Prince - The Very Best Of Prince

Celkový čas: 73:13
Prince je považován za jednoho z nejdůležitějších umělců současné populární hudby. Většina hudebních kritiků každé jeho nové album (pod jakýmikoli jmény) vychvaluje a označují ho za génia. Já do této většiny rozhodně nepatřím, naopak Prince považuji za jednoho z nejpřeceňovanějších hudebníků v hudební historii a soudě podle různých historek, které o něm kolují, bych se s ním rozhodně nechtěl setkat osobně. On pravděpodobně neměl kdovíjak velký zájem na vydání aktuálního výběru "The Very Best Of Prince", který je spíše záležitostí firmy Warner Music, takže jsme si při této recenzi kvit.

I když už má na svém triku výběrovky "The Hits 1 a 2", firma se rozhodla to nejlepší od něj zúročit ještě jednou, přirozeně obsažené písničky pocházejí nejpozději z alba "Diamonds And Pearls", poté už Prince nebyl Prince. Vybíráno bylo z jeho desek dost nerovnoměrně, nejvíce jsou zastoupena alba "Purple Rain" a "Diamonds And Pearls", ostatní se musí spokojit s menší účastí.

Můj pohled na jednotlivé skladby je dost osobní, takže některé z prvních písniček na výběru pravidelně přeskakuji (třeba "I Wanna Be Your Lover" nebo "Little Red Corvette"), ale hodně věcí je také opravdu povedených, neřkuli skutečně geniálních. Téměř devítiminutová "Purple Rain" ze stejnojemnného filmu má v sobě neobyčejnou sílu, která vás dostane i po letech od jejího vydání. "Kiss" zase udiví svým zvukem a zpěvem, i když Tom Jones jí ve své verzi dodal větší šťávu. Zhruba od poloviny obsahuje deska velké hity z posledního období Prince, takže stačí jen vyslovit názvy jako "Sign 'O' The Times", "Alphabet St." nebo čtveřici singlů ze skvělého alba "Diamonds And Pearls" a je jasno, že tady se nedalo sáhnout vedle. A když deska končí mou oblíbenou "Money Don't Matter 2 Night", můžu jen pokynout hlavou, že výběr Princových hitů je docela fajn.

Pokud doma nemáte žádné Princovo album, natož žádný výběr hitů, mohlo by se vám "The Very Best Of Prince" docela hodit. Ne že by na něm nebyly i špatné písničky, ale převažují ty hodně povedené. A některé jsou prostě skvělé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY