Cesta na povrch jižanovy duše

21.02.2012 07:30 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Kings Of Leon toho během deseti let dosáhli dost. Vydali pět alb, kterých se dohromady po celém světě prodalo přes třináct milionů kusů, odehráli skoro tisíc koncertů a získali status jedné z nejúspěšnějších rockových kapel na světě. Dokument "Talihina Sky" by měl přiblížit, odkud se vlastně vzali.
3/10

Kings Of Leon - Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon

Skladby: Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon, Deleted Scenes, Home Movies, 2 Separate commentary tracks
Vydáno: 31.10.2011
Celkový čas: 135 minut
Vydavatel: Sony Music
Pokud alespoň trochu sledujete kariéru americké rockové formace Kings Of Leon, určitě vám neunikly informace o problémech uvnitř kapely. 29. července minulého roku došlo při koncertě v texaském Dallasu k incidentu, který měl za následek uměleckou pauzu. Ta sice trvá doteď, ale je dost možné, že se brzy pohnou ledy, protože pauza by podle bubeníka Nathana neměla být delší než šest měsíců. A co se vlastně stalo? V podstatě nic víc než to, že zpěvák Caleb opustil po asi čtyřiceti minutách jeviště, protože prý tam bylo strašné horko a měl problémy s hlasem. "Půjdu dozadu, vyzvracím se, dám si pivo a přijdu zpátky zahrát další tři skladby," řekl před odchodem publiku. Už se ale nevrátil a zbytek kapely se pak musel omluvit s tím, že si nedopustili poznámku: "Publikum by mělo kurva nesnášet Caleba a ne nás."

Celá situace měla za následek zrušení dvaceti šesti naplánovaných koncertů. To, že k problémům vůbec došlo, přispělo především to, že tři bráchové (Caleb, Nathan, Jared) a bratranec (Matthew) spolu trávili skoro nepřetržitě deset let na cestách, ve zkušebnách a v nahrávacích studiích. Klan Followilů potřeboval pauzu. Ale aby na ně fanoušci úplně nezapomněli, je tady dokument, který by měl přiblížit historii kapely.

Film "Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon" si dal spoustu cílů, ale po shlédnutí nechává diváka absolutně prázdného, což je škoda. Především proto, že dokument pochází přímo od kapely. Všechno, co se chce říct, je pouze naznačeno a je jedno, jestli jsou to rodinné kořeny a vyrůstání v chudobě, hudební začátky, cesta na vrchol či začínající problémy uvnitř skupiny. Spíše to celé působí jako velice špatně sestříhané domácí video vašeho známého. Většina záběrů totiž může bavit tak maximálně Followilovy. Pokud tedy nepatříte k té sortě fanoušků, která je nadšena z jakéhokoliv záběru, na kterém se nachází jejich oblíbený umělec.

Dobrý dokument potřebuje dobrý příběh, aby zaujal širší publikum a ten bohužel "Talihina Sky" chybí. Základní osu tvoří tradiční rodinné setkání, díky kterému se seznámíte s jednotlivými členy rodiny, z nichž největší prostor (kromě samotné kapely) dostali otec Ivan a matka Betty Ann. A to je hlavní kámen úrazu. Až příliš moc prostoru díky tomu dostalo vyprávění, v němž se v hlavní roli objevuje jižanský křesťanský extrémismus (matka je nešťastná z toho, že její synové nejspíš přijdou do pekla) a vyzdvihování křesťanských hodnot vůbec. Více se tak dozvíte o náboženském vyznání rodičů než o samotné skupině. Navíc Caleb to hezky okomentuje, když prohlásí, že v momentě, kdy podepsal smlouvu s nahrávací společností, věděl, že půjde do pekla.

Pár momentů se sice povedlo, ale vždy, když už se režisér Stephen C. Mitchell dotkne zajímavého tématu, hned raději couvne jako v případě alkoholismu otce Ivana. Jediným zajímavým momentem, který se dostane pod kůži, je spor bratrů, kdy Nathan řve na bratra Caleba: "Vždycky se ožereš a do každého se sereš. Tvá kapela tě kurva nemůže vystát, protože jsi kus hovna. Můžeš se postavit a kurva zpívat texty? Běž do prdele! Musím zpívat každý zpropadený song za tebe, protože tvůj podělaný hlas je chraplavý!" I když je záznam staršího data, jako jediný jde do hloubky a ukazuje, že neklid v kapele vládl už delší dobu.

Nic nezachrání ani bonusy s nepoužitými záběry, dalšími domácími záběry a komentáři. Pokud nejste zapáleným fanouškem Kings Of Leon, dokumentu se vyhněte. Radši si sežeňte koncertní záznam "Live At The O2 London, England", kde alespoň budete mít možnost zažít skupinu v akci. Pokud přeci dáte "Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon" šanci (třeba jen z čisté zvědavosti), pochybuji, že si film pustíte více než jednou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY