Nedotažení banditi

06.01.2012 07:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Teplický Kabát se na svém posledním turné vrátil z venkovních koncertů do hal a po létech si zopakoval show na centrálním pódiu. Jedno z těchto vystoupení se uskutečnilo v pražské O2 areně, kde také vznikl záznam, jenž vyšel na DVD s názvem "Banditi di Praga: Turné 2011".
6/10

Kabát - Banditi di Praga: Turné 2011

Skladby: Skladby: DVD1 - Banditi di Praga, V pekle sudy válej, Buldozerem, Don Pedro, Dávám ti jeden den, Malá dáma, Dole v dole, Piju já, piju rád, Kávu si osladil, Na sever, Go Satane Go, Kalamity Jane, Wonder, Shořel náš dům / DVD2 - Stará Lou, Starej bar, Bum Bum Tequila, Ebeni, Kdeco nám zachutná, Lady Gagarin, Šaman, Bára, Porcelánový prasata, Kdo ví jestli, Burlaci, Žízeň, Pohoda, Moderní děvče
Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: asi 102 minut
Vydavatel: Parlophone
Už před časem se tu Michal Koch krátce rozepsal o CD verzi tohoto titulu a s jeho základní myšlenkou musím, chtě nechtě, souhlasit. Nové věci mezi ty staré opravdu vůbec nezapadají a to, bohužel, především svojí kvalitou. Navíc ze setlistu vytlačily daleko povedenější věci z "Dole v dole", srandičky typu "Joy" nebo i takový hit, jako je "Colorado". Navíc, ač s tím určitě sklaní fanoušci Kabátů nebudou souhlasit, takové odrhovačky, jako jsou "Moderní děvče" nebo "Žízeň", které už jsou tak nějak překonané vývojem skupiny, by už pomalu zasloužily z koncertů vyřadit.

Videopodoba má oproti té zvukové samozřejmě o něco větší smysl. Ačkoli centrálně umístěné pódium není ničím novým, stačí vzpomenout na Phila Collinse v roce 1997 nebo poslední turné Celine Dion či U2, přeci jen to není až tolik obvyklé a rozhodně i v případě Kabátů je na co se dívat. Obzvlášť světelné efekty stojí za to. Dalším plusem, který hovoří pro lepší reputaci DVD, je samozřejmě zvuk, tedy ten ve verzi 5.1. Ten byl v O2 areně snímaný prostorovou technologií a je velmi povedený. Sice chybí verze ve formátu DTS, ale nemyslím si, že by to bylo až tak podstatné.

Co se týče obrazu, tam je to už o něco horší. Ne že by byl snad špatný, to spíše naopak, přeci jen byl koncert zaznamenán ve vysokém rozlišení, ale obzvláště střih a částečně i režie záznamu není úplně povedená. Kde by člověk čekal záběr na celou scénu, je detail a naopak. Zahraniční tituly dokáží lepším zpracováním více podtrhnout celkovou atmosféru. Přesto tato vada je spíš drobnou pihou na kráse. Daleko podstatnější závadou je fakt, že na dvě DVD se nevešel ani jeden bonus. Na rozdíl od předchozího dévédéčka "Po čertech velkej koncert" ani fotogalerie, prostě zhola nic. Přitom v médiích avizovaná technická náročnost umístění pódia i typ turné přímo volá po nějakém dokumentu ze zákulisí nebo z přípravy, nemluvě o rozhovoru, alternativních verzích písniček z jiných koncertů a podobně. Sakra, kdo jiný než Kabáti, kteří přilákají na svůj koncert desetitisíce fanoušků, by měli takovéhle věci dotahovat téměř k dokonalosti?

Podtrženo sečteno - nebýt vizuálního ztvárnění a profesionality kapely, spadlo by DVD "Banditi di Praga: Turné 2011" do podprůměru. Takhle se drží lehce nad. Pro fanoušky je pochopitelně nutnost, ale pokud byste uvažovali o tomto DVD Kabátů jako o prvním na seznámení, pak vás radši přesměruji na předchozí titul "Po čertech velkej koncert". Ačkoli je zhruba stejně vybavený, přeci jen nabízí výrazně lepší výběr písniček.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY