Nepříliš vydařené pokračování série "Tha Carter"

28.01.2012 12:00 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

V roce 2010 si Lil Wayne zaexperimentoval s rockovou muzikou na albu "Rebirth". Od kritiků však příliš kladné ohlasy nesklidil, a tak se vrátil ke své sérii "Tha Carter", kterou loni doplnil čtvrtým pokračováním. Povedlo se mu navázat na úspěch předchozího dílu?
6/10

Lil Wayne - Tha Carter IV

Skladby: Intro, Blunt Blowin, Megaman, 6 Foot 7 Foot feat. Cory Gunz, Nightmares Of The Bottom, She Will feat. Drake, How To Hate feat. T-Pain, Interlude feat. Tech N9ne, John feat. Rick Ross, Abortion, So Special feat. John Legend, How To Love, President Carter, It's Good feat. Jadakiss, Drake, Outro feat. Bun B, Nas, Shyne, Busta Rhymes
Vydáno: 29.08.2011
Celkový čas: 60:32
Vydavatel: Universal
Od vydání trojky uběhly již tři roky. Mezitím Weezy stihl vydat několik mixtapeů, desku "We Are Young Money", což byla hromadná spolupráce labelu Cash Money Records, dále zmiňovaný experiment "Rebirth", kde do sebe skloubil rockové kytary s rapem, a původně plánované EP "I Am Not A Human Being", ze kterého se nakonec stalo regulérní album. Bylo vydáváno v době, kdy byl Wayne ve vězení za nelegální držení zbraně. A teď se konečně dostal k tomu, aby nahrál "Tha Carter IV". Nutno uznat, že je skutečně produktivním hráčem na hiphopové scéně. Jenže nebylo by lepší, kdyby se soustředil spíš na kvalitu než kvantitu? Co se však tomuto albu upřít nedá, je jeho prodejnost. Jen za první týden se prodalo přes 900 tisíc kusů, což překonalo rekord v prodejnosti "Watch The Throne".

Na desce se vystřídá mnoho producentů. Objevují se zde jména jako Polow da Don, Cool & Dre, Bangladesh nebo třeba Infamous. Stejně pestrý je i seznam hostů u mikrofonu, v němž nechybí například John Legend, Drake nebo Rick Ross. Hosti nejsou vždy zárukou kvality, nicméně na této desce platí opak. Wayne nepřišel s ničím novým, s ničím, co by bylo dost úderné. Jeho rap se umírnil a od začátku alba do jeho konce nepřijde moment, který by nadchl a hluboce utkvěl v paměti. Kupříkladu první singl "6 Fool 7 Fool" evokuje přílišnou podobnost s úspěšnou "A Milli". Druhým singlem, na který se také natočil videoklip, byl "John". Produkce šlape a Rick Ross svým rapem nad Waynem jasně vede. To samé platí i v případě další hostovačky. "She Will" a Drake ve skvělém refrénu. Poněkud odlehčeným trackem je "How To Love", ve kterém si Wayne zazpívá. Výsledek nezní vůbec špatně. Naproti tomu "How To Hate" s T-Painem a jeho příšerným auto-tune efektem se nedá poslouchat.

Co se Weezymu skutečně povedlo, je skladba "President Carter". Temný hudební podklad, který vytváří skvělou atmosféru, klidný rap a povedený text ("They shoot missiles and nukes, taking out such a pivotal group, the body count is the physical proof and they thought drugs were killing the youth"). V následující "It's Good" tvrdě odpovídá na Jay-Zho narážku na Birdmana v "HAM" a napadá také Beyoncé ("Talkin’ bout baby money, I got ya baby money, Kidnap yo bitch, get that how much you love yo lady money, I know you fake nigga, press yo breaks nigga!").

Deluxe edice

Lil Wayne - Carter IV Deluxe edice
Deluxe edice je obohacena o tři songy - "I Like The View", "Mirror" a "Two Shots". Za pozornost stojí druhý jmenovaný s hostujícím Brunem Marsem, který si vzal na starost refrén a udělal z toho celkem příjemnou chytlavou věc. Wayne by neudělal vůbec špatně, kdyby tuto skladbu dal i do normální edice.

Ve výsledku je "Tha Carter IV" oproti minulé povedené trojce zklamáním. Wayne nahrál obyčejnou, nepříliš zajímavou desku, která postrádá silnější skladbu. To samé platí o jeho rapu. Uplynulý rok zkrátka patřil albu "Watch The Throne" od Kanyeho Westa a Jay-Zho. Wayne ho sice překonal v prodejnosti, v kvalitě ovšem nikoliv.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY