O naději a beznaději

22.12.2011 15:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Novinka Anny K. "Relativní čas" se samozřejmě nedá poslouchat bez kontextu - posluchač zřejmě uslyší téma zpěvaččina boje s rakovinou i tam, kde v písni není primárně zamýšleno. A také bude vděčný, že Luciana je tady s námi a zpívá. Což je pozitivní zpráva.
7/10

Anna K. - Relativní čas

Skladby: Holka modrooká, Mezi kostmi, Velký srdce, V krabičkách, Moudřejší než noc, Luciana, Mládě netopýra, Píseň o slzách, Tamaryšek, Kozoroh a rak
Vydáno: 28.11.2011
Celkový čas: 39:39
Vydavatel: Universal
Nové písničky Anny K. jsou chtě nechtě konkrétnější než její minulá tvorba. Tak to zkrátka přinesl život a bylo by nesmyslné, kdyby se téma vážné nemoci a návratu zpět "do života" neodrazilo v textech "Relativního času". A nevím, jestli to byl záměr, ale i hudba Tomáše Varteckého je nějaká civilnější. Od textové abstrakce a hutného tvrdého zvuku minulých desek tvůrci přešli k trochu obyčejnější formě a průhlednějšímu soundu.

Vynikají coldplayovské refrény skladby "Mezi kostmi" a výborné smyčcové podkresy v "Lucianě" nebo kytarové vyhrávky a drásavý řev v nejtvrdší písni "Mládě netopýra". Ta, společně s "Holkou modrookou", největším "hitem" alba (anebo písničkou, která by nejvíce sedla do normálního rádia, což je u nás trochu potíž, však víme…), se trochu vymyká tempu, které kolekci vtiskl její téměř výhradní autor Tomáš Vartecký.

Vítaným občerstvením do této převážně jednolité nálady je vklad Roberta Kodyma - jeho "Píseň o slzách" je klíčovým sdělením alba o naději a beznaději. Avšak nejpůsobivější písničkou desky je bezpochyby "Tamaryšek", jeden z případů, kdy do sebe všechno perfektně zapadlo: silný text, jednoduchý klavírní motiv, hymnický most před krásným refrénem. Nádhera.

V porovnání s minulými alby Anny K. zní "Relativní čas" poněkud unaveněji - a je to pochopitelné. Do písniček se promítlo zatraceně vážné téma a taky si Tomáš Vartecký vybral jako autor trochu oddechového času. Relativně - stále se jedná o nadprůměrnou hudbu, přitom přístupnou a citlivě pracující s velkým a závažným tématem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY