Spooks - nová definice hip-hopu?

20.09.2001 17:51 - Pavel Kučera | foto: facebook interpreta

Spooks své debutové album "S.I.O.S.O.S." vydali sice už v loňském roce, ale do našich končin jejich hudba dorazila až s mírným zpožděním. Pokud jste náhodou o prázdninách prošvihli jejich koncert v Roxy a hitová "Things I've Seenů vám neustále v zní v hlavě, je načase abyste se zaměřili na celé album.
7/10

Spooks - S.I.O.S.O.S.

Skladby: Other Script, The Mission, Things I've Seen, They Don't Know, I Got U, Flesh Not Bone, Sweet Revenge, Deep Cutz, Karma Hotel, Safe House, Something Fresh, Swindley's Maracas, B**** Blood, Murder

Autor je redaktorem týdeníku Show!

Celkový čas: 64:43
Debutové album amerických Spooks, "S.I.O.S.O.S.", je jedněmi pokládáno za mimořádný průvan v americkém hip-hopu, druhými jen za pokus o vytvoření originálu smícháním několika kopií. Jisté je jen jedno, zkratka v názvu skrývá akronym "Spooks Is On Some Other Script" (jak můžeme slyšet v úvodní skladbě), se zbytkem je to trochu složitější.

Osobně se domnívám, že Spooks především velmi šikovně spojili to, s čím už dávno přišli Fugees, s tím nejlepším ze sólové tvorby člena Wu-Tang Clanu - RZA. Na Fugees poukazují především skladby, jimž dominuje hlas jediné dámy Spooks, výtečné zpěvačky Ming-Xia, tedy singlovky "Karma Hotel", jedna z nejlepších věcí alba, balady "Sweet Revenge", nebo jejich nejznámější věc "Things I've Seen", kterou už i u nás můžete slyšet téměř na každém roku. Je celkem logické, že právě tyto skladby byly vybrány jako singly, protože jsou díky svým nasládlým a výrazným melodiím a volnějšímu tempu posluchačsky nejpřístupnější, díky čemuž je možná brzy uslyšíme snad i na rádiu Impuls, hned za Dido a jejím "Thank You" (pokud už to Impuls ovšem dávno nehraje taky).

Pak je zde ale druhá a početnější část skladeb, v nichž hraje hlavní housle čtveřice MCs, a která se zařazuje k tomu nejlepšímu z klasického amerického hip-hopu. Vynikající je například velmi hybná "Something Fresh", která je zřejmě tím vůbec nejlepším na desce, ale na své si určitě přijdete i ve futuristické "I Got U", valící se "The Mission" (kde jako bych chvílemi slyšel i Dirty Ol' Bastarda), funky "Flesh Not Bone" či závěrečné "Murder".

Spooks navíc nejsou jen velmi dobří MCs a geniální zpěvačka, ale taky sdružení prvotřídních hudebníků, kteří to všechno drží pohromadě. A je jasné, že bez vysoké kvality všech zúčastněných by všechny ty skvělé hudební nápady nakonec vyzněly naprázdno. Jedinou vadou na kráse tohoto alba je tedy pouze skutečnost, že vyšlo až v roce 2000. Vyjít o nějaký ten rok dřív, tak by to teprve byla pecka, kterou by ještě pěkných pár let nato všichni vykrádali ostošest.

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: Spooks: S.I.O.S.O.S.
Celkový čas: 64:43
Hodnocení: 7/10
Skladby: Other Script, The Mission, Things I've Seen, They Don't Know, I Got U, Flesh Not Bone, Sweet Revenge, Deep Cutz, Karma Hotel, Safe House, Something Fresh, Swindley's Maracas, B**** Blood, Murder

Autor je redaktorem týdeníku Show!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY