Když hudba překoná náboženské rozdíly

03.12.2011 17:48 - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Páteční večer patřil v pražském Black psu orientem nasáklému metalu v čele s izraelskými Orphaned Land, které doplnili francouzští Arkan a Myrath z Tuniska. České publikum tak mohlo ochutnat stále poměrně netradiční spojení metalu a blízkovýchodní hudby překonávající kulturní bariéry.

Live: Orphaned Land

support: Myrath, Arkan
místo: Black pes, Praha
datum: 2. prosince 2011
Fotogalerie

Orphaned Land, Black Pes, Praha, 2.12.2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
"Je jedno, jestli tady dnes hráli židé, muslimové, nebo křesťané, protože naším náboženstvím je hudba," prohlásil ke konci setu frontman Orphaned Land Kobi Farthi. A měl pravdu. Z Izraele pocházející parta předvedla tentokrát naprosto famózní hudební výkon a dala jasně zapomenout na loňské vystoupení v Plzni, které někteří fanoušci hodnotili rezervovaně. Špičkový zvuk a bezchybná instrumentace kapely daly vyniknout všem kudrlinkám a perličkám, jež tvorbu formace koření a dávají jí jedinečnou tvář. Skvělým nápadem se ukázala videoprojekce, perfektně dokreslující produkci kapely.

Orphaned Land, Black Pes, Praha, 2.12.2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Atmosféru Blízkého východu nenavozovaly jen mistrně zvládnuté orientální samply, břišní tanečnice a vsuvka v podobě hry na buzuki v podání kytaristy Yossiho. Zválená tunika bosého vokalisty Kobiho v kombinaci s jeho až bezdomoveckou vizáží mohla leckomu evokovat samotného Ježíše. Pro tento případ Kobi ujistil, že jako mesiáš pouze vypadá, ale na rozdíl od něj už nějakou tu slečnu poznal. Především však podal vynikající vokální výkon, za kterým nicméně nezaostával nikdo z kapely. Progresivní metal s výraznou rytmickou sekcí by tentokrát fungoval i sám o sobě.

Páteř setu tvořily především skladby z posledních dvou desek, přičemž zazněly i minule vynechané majstrštyky "A Neverending Way" a balada "The Beloved's Cry", kterou si vystřihla pouze dvojice Kobi a Yossi. Dojem z této písně však dokázal dokonale zkazit nalitý dvoumetrový černý tlouštík z tour crew, který se přišel sbratřit s českým publikem velmi hlasitým způsobem zrovna ve chvíli, kdy Orphaned Land hráli prakticky akusticky.

Při nástupu Orphaned Land se nakonec alespoň částečně zaplnil sál, byť návštěva mohla být větší a nějakých sto hlav zdaleka neodpovídalo kvalitě koncertu. Dorazivší si však vystoupení užívali vrchovatě. Kapele se několikrát podařilo rozezpívat a rozpohybovat doslova celý klub. Orphaned Land se nižším počtem lidí nenechali odradit a bylo vidět, že si akci patřičně užívají, a tato atmosféra následně pohltila snad všechny přítomné.

Arkan, Black Pes, Praha, 2.12.2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Obdobný optimismus sálal i z dvojice předkapel. Francouzští Arkan prezentovali své pojetí orientálního metalu, ve kterém hrála prim pohledná zpěvačka a tanečnice v jedné osobě a nápaditý přesný bubeník. Následující Myrath z Tuniska přivezli, řečeno jejich slovy, písek a slunce a svým progresivním metalem s patřičnými etno-samply dokázali rozpařit nemalou část publika. Vystoupení Arkan i Myrath tak pouze podtrhlo vynikající dojem z večera.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY