Stone Gossard na uvolněném sólovém výletě

19.09.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Prvním členem kapely Pearl Jam, který vydal sólové album jen pod svým jménem, je kytarista Stone Gossard. Podívali jsme se na kloub jeho debutu s názvem "Bayleaf", který sice není nijak přelomovou nahrávkou, ale rockové fanoušky určitě potěší.
7/10

Stone Gossard - Bayleaf

Skladby: Bore Me, Fits, Pigeon, Anchors, Cadillac, Bayleaf, Every Family, Unhand Me, Hellbent, Fend It Off
Celkový čas: 39:20
Hned úvodem je nutné říci, že v souvislosti se členy skupiny Pearl Jam se to jen hemží různými sólovými aktivitami, hostováními a bočními projekty. Jmenujme aspoň nejznámější - basák Jeff Ament hraje v Three Fish, kytarista Mike McCready v The Rockfords (a kdysi ve skvělé superkapele Mad Season) a Stone Gossard, o jehož sólovém debutu zde bude řeč, působí i v kapele Brad. Gossardova deska "Bayleaf" je jako první podepsaná jen jménem svého ústředního protagonisty. I když se již dříve dala objednat skrze internetové stránky, oficiálním dnem amerického vydání bylo tragické datum 11. září 2001, v Evropě album vyšlo samozřejmě o den dříve.

V poměrně krátké stopáži (něco málo přes 39 minut) se skrývá deset skladeb, jež lze asi jen ztěží označit termínem grunge. Naopak, jsou to uvolněné rockové písně, které jen občas v náznacích připomenou Gossardovu mateřskou kapelu, nejvíce zřejmě ve třetí "Pigeon" - ta by klidně mohla být na "Binaural". Dvě úvodní skladby "Bore Me" a "Fits", nebo později "Cadillac", jsou podivně "rozhrkané", nevím proč, mi evokují kocovinu... Na druhou stranu zde uslyšíme i hezké pomalé písně s velmi melancholickou náladou ("Anchors" s doprovodem klavíru, "Every Family", "Hellbent"). Titulní "Bayleaf" je dle mého poctou Gossardovým oblíbencům Led Zeppeli, Stone tady frázuje úplně stejně jako Plant. Prvním singlem byla zvolena Ty Wilmanem zpívaná "Unhand Me" a s tímto výběrem lze jen souhlasit, i když mi pro změnu připomíná sólovku Chrise Cornella.

Stone Gossard je samozřejmě ústřední personou desky (jak autorskou, tak interpretační), ale vydatně mu pomáhali zejména Pete Droge a Ty Wilman, který ve třech skladbách i zpívá hlavní vokál. Gossard, pokud mne paměť neklame, zpíval v Pearl Jam jen ve skladbě "Mankind" na desce "No Code", a i když není tak charismatickým a výrazným zpěvákem jako Eddie Vedder, své si uzpívá a nemá cenu jej s Vedderem srovnávat.

Závěrem bych ještě zdůraznil, že booklet alba "Bayleaf" je naprosto šílený, ale krásný. Sice neobsahuje texty, ale malůvky, fotky, schémata a nápisy na tvrdém lesklém papíře vytvářejí těžko popsatelný bláznivý a pěkný celek. Hodí se k uvolněnému charakteru alba, jež bylo zjevně nahráno bez potřeby za každou cenu vydělat miliony dolarů.

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: Stone Gossard - Bayleaf
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 39:20
Skladby: Bore Me, Fits, Pigeon, Anchors, Cadillac, Bayleaf, Every Family, Unhand Me, Hellbent, Fend It Off


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY