10 vánočních songů pro sváteční náladu

24.12.2011 07:00 - Katka Šebestová a Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Znáte jen "Štědrej večer nastal" a "Narodil se Kristus Pán"? Potřebujete rozšířit vánoční obzory nebo prostě jen utéct od českých koled a nasosat něco světového? Tak se nechte unést na vlně vánoční pohody v našem svátečním speciálu s deseti koledami, které vám pomohou dokreslit atmosféru Vánoc.
Zapomeňte na Ježíška panáčka a nošení novin. Teda alespoň na chvíli. Máme pro vás totiž deset koled, které vám můžou zpříjemnit čekání na Ježíška a jeho ranec plný dárků. Přinášíme průvodce zahraniční koledovou hitparádou, interpretovanou hlasy předních světových hvězd. Inu, i nejzatvrzelejší rockeři a popaři si v čase Vánoc rádi zadrnkají něco o sváteční atmosféře. Prostřednictvím těchto songů vám musicserver.cz přeje šťastné a veselé, které vám nadělí co nejvíce originálních cédéček pod stromeček.

Christina Aguilera - The Christmas Song

Rok vzniku: 1944

Věneček
Když máte gigantický hlas, můžete si troufnout i na ty největší vánoční fláky. Třeba tradiční "The Christmas Song" si to už dávno lebedí v síni slávy. Největší čest klasice udělal Nat King Cole, ale ani Christina Aguilera se nenechala zahanbit. Ta byla v době natočení skoro nováčkem na hudební scéně a podobně jako Justin Bieber si fans získala i pomocí vánoční desky, která ale na rozdíl od té Justinovy Vánocemi čpěla od první do poslední minuty. A jen tak pro zvědavce přidáváme informaci, že Nat King Cole song nahrál rovnou čtyřikrát, ale k zisku Grammy pomohla umělcům až v roce 2003, šťastlivci byli Stevie Wonder a India.Arie.


Enter Shikari - Carol Of The Bells

Rok vzniku: nezjištěno

Perníčky
Koledu z pera ukrajinského skladatele Mykoly Leontovyče, kterou až nějaký čas po jejím vzniku otextoval jeden americký chlapík, si vzali pod svá křídla ďáblíci z Enter Shikari a poeticky s ní zahájili loňský štědrovečerní koncert. Verze jak vyšitá z moderní doby, při které může babičce zaskočit i nějaká ta zbloudilá kůstka. Inu, doba pokročila a nač se s koledou plácat jen v orchestrálních loužičkách, když můžeme zapojit i nějakou tu mašinku.


Röyksopp - Le Cantique de Noël

Rok vzniku: 2010

Ponožka
Když se protnou elementy Vánoc a Röyksopp, málokdo by asi očekával novou verzi "Nesem vám noviny". Jejich ztvárnění "Le Cantique de Noël" je potemnělá, melancholická a jistě napomáhá zvyšovat míru prosincových sebevražd. Rozhodně ne však kvůli kvalitě jejich počinu, ten se dá poslouchat i o Prvním máji. Ono na té písničce snad bude i něco roboticky romantického.


Dido - Christmas Day

Rok vzniku: 2001

Vánoce
V roce 2006 si Dido spíše tak pro radost vydala původní skladbu "Christmas Day", která sice není klasickou koledou, ale uvolněným tempem, vánočním textem a celkovou pohodou si své místo v našem žebříčku zasloužila. Poprvé se skladba objevila na zpěvaččině EP "All You Want" z roku 2001 a určitě zaujme všechny majitele citlivých duší, kteří mají zálibu v křehkých emotivních vokálech.


Radiohead - Winter Wonderland

Rok vzniku: 1934

Sněhulák
Víte, jaká vánoční hitovka byla nejhranější šest let po sobě v amerických rádiích mezi lety 2002-2007? No jasně, "Winter Wonderland"! Tu už předělal kdejaký zpěváček. Rozkošná koleda o sněhulákovi chytne za bušící orgán i otrlého alternativce. Však si ji střihli i Radiohead. No, kdo by to čekal, že tihle týpci budou jihnout nad sváteční klasikou, která ve světě koled patří k tomu novějšímu?! Perlička z Británie praví, že vychytralí fotbaloví nadšenci si písničku zapějí klidně i na jaře, kdy ji z pozměněným textem řvou přes celý stadion na počest některého z hráčů nebo trenéra.


A co Ježíšek nadělil v pekle?

Všechna slova na světě nedokážou popsat, jak moc s vámi tato verze vánoční klasiky otřese!

Annie Lennox - God Rest Ye Merry Gentlemen

Rok vzniku: 1962

Sněhov koule
Málokterá balada má v sobě auto-tune. Čekali byste ho od Ke$hy (která, zaplať pánbůh, žádné vánoční album ještě nenahrála), možná od will.i.ama, ale Annie Lennox? To spíše ne. A přece se autotuní! Navíc ve skladbě, která má své kořeny až hluboko v devatenáctém století. Ani po dvou stech letech však neztrácí na kráse, ba co víc, Annie "God Rest Ye Merry Gentlemen" udělala ještě krásnější a dynamičtější.


Vanessa Carlton - Do You Hear What I Hear?

Rok vzniku: 1833

Stromeček
Klasiku "Do You Hear What I Hear?" nemá na starosti Vanessa Carlton, jejíž emotivní verzi přikládáme, nýbrž manželský pár Noël Regney a Gloria Shayne Baker, který ho v roce 1962 napsal. Údajně se této písně prodaly desítky milionů kopií a i to bude důvod, proč se ji Vanessa rozhodla přezpívat. K vykouzlení té správné sváteční nálady jí stačila kytara, pár dalších nástrojů a andělské vícehlasy.


David Bowie & Bing Crosby - The Little Drummer Boy

Rok vzniku: 1941

Tři králové
Když se vám zjeví nějaký duch a zvěstuje vám, že někde v chlívku si to mezi hnojem, dobytkem a senem leží miminko, které má změnit svět, berete prostě nohy na ramena a běžíte tam. Jenže pak se stane, že v tom spěchu zapomenete na prezent a jste prostě v rejži. Stojíte tam jako tvrdý Y a koukáte, jak mu tam darují dvě kožičky, trochu mlíčka a ze stáda svého mu dávají beránka veselého. Ti naši nuzní tam jen dudali, ale pak byli i borci, co mu zazpívali "The Little Drummer Boy". Teda o tom ta koleda ve zkratce je a dneska nám ji daruje David Bowie a Bing Crosby.


Hurts - All I Want For Christmas Is New Year's Day

Rok vzniku: 2010

Vánoční věnec
Vánoce nemusejí být vždy radostné. Uvědomují si to i, ve vší slušnosti, stále smutní Hurts. "All I Want For Christmas Is New Year's Day" byl jejich loňský vánoční dárek pro oddané fanoušky a zážitek je to vskutku ponurý. Adam a Theo v jednom rozhovoru uvedli, že písnička je o nejhorších svátcích, které zažili. A uzpůsobili tomu i videoklip, který se odehrává na hřbitově. Výsledek je jednoduše dojemný.


Michael Bublé - Let It Snow

Rok vzniku: 1945

Dárek
Vánoce bez toho bílého srance nejsou ono! Dolinovic sněhánky z nebíčka během letošního svátečního večera padat nebudou, a tak proč si aspoň o sněhu nezapět. Nejslavnější óda na vločky vznikla překvapivě v červenci posledního válečného roku a nejvíce vešla ve známost z úst mistra Sinatry. A jen tak pro zajímavost, je to jedna z mála koled, která dobyla i vrchol prestižního amerického Billboardu. My jsme vybrali novější verzi od experta na Vánoce Michaela Bublého, který se však od originálu moc neodchýlil, a tak si můžete při balení dárečků i s ním planě zazpívat: "Let it snow, let it snow, let it snow."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY