Mexický Indián podruhé

24.11.2011 14:30 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Debutové album Neon Indian se stalo krátce po vydání senzací. Z původní one-man-show Alana Paloma se stal projekt, který najednou začal vyprodávat kluby jak doma ve Spojených Státech, tak v Evropě. Během turné vzniklo i druhé album "Era Extraña". Jak se povedlo?
9/10

Neon Indian - Era Extraña

Skladby: Heart: Attack, Polish Girl, The Blindside Kiss, Hex Girlfriend, Heart: Decay, Fallout, Era Extraña, Halogen (I Could Be A Shadow), Future Sick, Suns Irrupt, Heart: Release, Arcade Blues (Single)
Vydáno: 13.9.2011
Celkový čas: 42:27
Žánr: chillwave
Vydavatel: Transgressive Records
Když se před dvěma lety ve Spojených Státech zrodil chillwave, vypadalo to na sezónní záležitost. Ale chyba hlávky. Představitelům tohoto žánru/nežánru se podařilo prorazit z blogů až do hlavních medií a hlavně dokázat, že jejich kreativita má smysl i mimo prostor jejich ložnic, kde většina původních nahrávek vznikla. Snad jen Dayve Hawk aka Memory Tapes se ve utopil ve snaze vzdálit se své původní tvorbě. Naopak Chazwick Bundick aka Toro Y Moi dokázal, že chillwave je mu malý a přišel letos s ambiciozní electropopově psychedelickou nahrávkou "Underneath The Pine". Projekt Neon Indian mexického rodáka Alana Paloma měl před sebou nelehké rozhodnutí - zavrhnout chillwave a zkusit něco jiného, nebo jen okopírovat povedený debut "Psychic Chasms"?

Ani jedna z možností nakonec (naštěstí) nezvítězila. Neon Indian zvolil cestu progrese. To znamená, že nadále máme co do činění s chillwavem, ale trochu jiným, než nám byl předkládán na debutu. "Era Extraña" je ambiciozní, zvukově dotažená nahrávka, která sice nezní, jako by byla natočena v ložnici, ale to jí neubírá na působivosti. Někdo může namítat, že se vytratila hravost, ujetost a naivita debutu (stěžování si na drogové večírky se špatnou partou vystřídalo téma lásky), ale místo toho tady máme větší variabilnost, nápaditost. Navíc zvuk nahrávek zůstává i nadále roztomile zastřený.

Natáčelo se ve finských Helsinkách za asistence Davea Fridmanna (známý díky spolupráci s The Flaming Lips a Mercury Rev) s tím, že místo natáčení naštěstí nemělo žádný vliv na konečnou podobu alba. Psychedelické vokály, popové melodie a zvuk jak z osmdesátých let jsou na míle vzdáleny finské bezradnosti, depresi a temnotě. "Era Extraña" je prosluněná, zasněná a introspektivní. Ideální soundtrack k dlouhým zimním večerům.

Zvukově jde tedy o značný posun. Odkazy k debutu lze nalézt v kratších mezihrách ("Heart: Attack", "Heart: Decay" a "Heart: Release"), naopak nejdál svému stylu je Palomo ve skladbě "The Blindside Kiss", na které se nechal inspirovat The Jesus And Mary Chain z období "Psychocandy". "Polish Girl" je s roztomile pípavým synťákem snad nejbližší možné přiblížení hitu a je škoda, že jej těžko uslyšíte v rádiu. Stejně tak je nádherný "Fallout". Palomo má ten dar napsat song o tom, jak chce přestat někoho milovat tak, že to zní jako nejromantičtější věc, kterou si lze představit.

"Era Extraña" je jedno z nejpříjemnějších alb tohoto roku, plné krásných melodií a snad i díky němu už chillwave přestává být pouze správně načasovaným vtipem, ale začíná se měnit v žánr, se kterým se zkrátka musí počítat. Druhá deska není jednoduchá, zvláště když ta první vyvolá takový hype, jako se to povedlo "Psychic Chasms", a Palomovi se povedlo skvěle navázat. Doporučuji na dlouhé večerní projížďky.

Jak zní to naživo, se můžete přesvědčit na vlastní oči i uši 25. listopadu, kdy Neon Indian vystoupí v pražském klubu MeetFactory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY