Emoce Versus Nástroje

05.02.2012 13:00 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

"Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál..." leží prý jedno pohádkové místo a vy se do něj můžete dostat prostřednictvím jednoho známého kresleného seriálu. Nebo možná ne. Možná vás na podobně čarovné místo dokáže přenést i debut pražských Ocean Versus Daughter.
7/10

Ocean Versus Daughter - Slightly Parted

Skladby: Forest, Apollina, Salmiakki, Turpentine, Don't Try, Fire, Lorelei, Olga, Mint, Take Care, Happy New Year, Lips Of Justice
Vydáno: 16.09.2011
Celkový čas: 53:06
Vydavatel: Indies Scope Records
Jméno Ocean Versus Daughter nejspíše nebude tajemnou neznámou pro aktivní příznivce české klubové scény, ač kromě jednoho českého zastoupení je sestava hlavně záležitostí americkou. Kapela má za sebou v naší domovině ovšem nejenom četná koncertování, ale rovněž si jako svou základnu vybrala právě Prahu. Fungují od roku 2009 a včetně již zmiňované Češky a tří Američanů ve formaci najdete také jednoho Brita.

Zvukově se jedná o velice pestré uskupení. Kdo se neobejde bez škatulek, ať si je zařadí do indie rocku. Alternativního folku. Symfonického popu. No, asi ani v tomto případě žánrové zařazení tak lehké nebude. Muzikanti pracují s cellem, houslemi, ale i syntezátory. Stěžejním pro jejich tvorbu je však zejména klavír zpěvačky a zároveň autorky textů Flanny Sheridan. Právě ten jejich zvuk nejvíce charakterizuje.

Jejich debut "Slightly Parted" na první poslech zní vcelku neškodně a nenáročně. Klavír vybrnkává jemné tóny. Sheridan připojuje své texty plné křehkých emocí, nevšedních i všedních zážitků a rozmanitých nálad. Do toho se ze všech stran postupně přidávají další instrumenty, které naléhavost jejího projevu podtrhují, ladění písniček posouvají do jiných rovin a dokonale gradují v symfonickém gejzíru.

Není ale třeba žádného speciálního rozpoložení, abyste do tajů jejich muziky pronikli. Stačí pouze s dětskou nenuceností a nadšením přistoupit na rozvernou hru s melodiemi, a to v případě Ocean Versus Daughter není vůbec těžké. Díky "Slightly Parted" se ocitáte mimo realitu. V kouzelné zemi plné bezelstných popěvků a tónin hladících duši. I přes místy melancholický nádech v posluchači po dohrání alba převažují pocity pozitivní a deska skvěle působí proti špatné náladě. Kdo by si ji ovšem sebou vůbec tahal na výlet do divotvorných krajů?

Prvotina Ocean Versus Daughter je zdařilý počin, a zejména pak zdařilý debut. Svou pozornost si jistě zaslouží i mimo klubové vody a má potenciál potěšit také (ne)náročné mainstreamové ucho. A i když z ní třeba nebudete zase tolik nadšení, nebo styl skupiny není přímo vaším šálkem čaje, nejspíše si i přesto budete po jejím poslechu muset přiznat, že i vás se určitým způsobem dotkla. Protože to ona opravdu dokáže.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY