Škoda že nepřišel i kouzelník

26.11.2011 16:30 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Naplnit DVD tak, aby nebylo kupujícím líto vydaných peněz, se musí umět. Samotný záznam koncertu už nestačí. Je zapotřebí vymyslet i něco navíc, neboť váha bonusového materiálu začíná být srovnatelná s hlavní nabídkou. UDG o tom vědí, a tak svůj premiérový disk nahustili až po okraj.
7/10

UDG - Cirkus Live

Skladby: Society, Zvědavá, Mary - Ann, Duše slečny Mai, Nar - Tech, Chimér A Kiss, Amélie, Předměstí, Beduín, Nečitelný policejní román, Nad jinou hladinou, Anima, Hrdina, Stínohry, Cowboy Hip Hop, Nad Letnou, Éterická, Vůně, Piloti, Méli-Mélo, Kurtizána, Zpěvy deště a Ruská raketa, Kdy zas blíž, Motýl, Hvězdář, Loutkové divadlo; Bonusy: Videoklipy, fotky, biografie, On Tour, plakáty, kresby a wallpapery, videoarchiv
Vydáno: 04.04.2011
Celkový čas: 118:40
Vydavatel: Parlophone
"Světový" nápad tematického koncertu může fungovat jen tehdy, vytěžíte-li z něho maximum. Kapela UDG se vrhla do cirkusového prostředí s elánem sobě vlastním. Energie proudí stanem od prvního songu a vzhledem k nabitému tracklistu, který čítá šestadvacet položek, se zdá téměř nemožné, aby její hladina zůstala po celý čas vyrovnaná. Kdo na ně ovšem někdy pařil pod pódiem, ví, že chlapci tohle umějí. Pokud ale sedíte před obrazovkou, stává se určujícím smyslem zrak. A v tomhle směru je "Cirkus Live" mírným zklamáním.

Zaprvé - koncept prostředí nebyl dotažen do konce. To, co dělá cirkus cirkusem, rozhodně nejsou kostýmy. Tady to ovšem až příliš dlouho vypadá naopak. Čekání na první cirkusové vystoupení je zkrátka příliš dlouhé. A když už přijde, zůstává pozornost kamer beztak primárně zaměřena na kapelu. Dávalo by to smysl při funkci výběru pohledu kamery, nebo při zařazení čísel jako bonusového materiálu. Ani jedna varianta však ve výběru není. Zarážející je i nepoměr tří cirkusových výstupů ku šestadvaceti songům.

Zadruhé - zpracování záznamu. Problém je stejný jako v předchozím bodě. Pokud by se jednalo o běžné vystoupení, je forma zpracování dostatečná (i když o kvalitě zvuku v DD 2.0 mám trochu pochyby), ale UDG se rozhodli pro specifické prostředí. Na jedné straně tu tak sice máme povedený moment v podobě sestřihu obrazového doprovodu z mobilních telefonů diváků ("Cowboy Hip Hop"), ale na té druhé byla ponechána hluchá místa a prodlevy například v podobě přestavby pódia. Škoda že nepřišel nápad sestříhat záznam do poloviční délky, která by mu přidala na spádu a dodala sevřenější tvar. Když už nic jiného, byl by to ideální bonusový materiál.

Obsah bonusů ovšem i tak působí impozantně. Oficiální i neoficiální videoklipy, fotografie, biografie, videoarchiv a další odkazy představují úctyhodné množství materiálu z historie kapely. Ačkoliv jsou některé z nich po vyvolání spíše doplňkovou vatou, nelze kapele upřít snahu nabídnout fanouškům vyčerpávající historii svého působení. Bohužel, právě jen jim. UDG disponovali ideou, která k nim při promyšlenější prezentaci mohla přitáhnout i lidi zvenčí. Výsledkem je ale jenom encyklopedie pro fans. Nepochybuji, že z ní jsou a budou nadšeni, ale efekt rozšíření jejich spektra (který si v jednom z bonusových rozhovorů kdysi kapela slibovala od nového alba) se příliš očekávat nedá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY