Víc než jen písničky pro Chýlkovou a Kotka

12.12.2011 10:06 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V listopadu měl premiéru nový film Alice Nellis "Perfect Days - I ženy mají své dny". O hudební složku k němu se postaral zpěvák, kytarista, písničkář a Circus Ponorka - Honza Ponocný. A písničky z filmu najdete i na jeho druhém albu "Perfect Days Ltd".
8/10

Circus Ponorka - Perfect Days Ltd.

Skladby: Moonshine Reggae, Copper Penny, Marilyn Chambers, Speaking Of You Too, Crush On You, Speaking Of You, Such A Nice Day, Sunsets Rising, Just Enough, Left Behind, Lullaby, Tancen, Dance, Danse Dans Le Boulevard
Vydáno: 2.11.2011
Celkový čas: 47:42
Vydavatel: Faust records
Už na debutu "Do It Yourself" přišel Circus Ponorka se sbírkou výborných písniček. Ty navíc umocnil ještě svým DIY přístupem včetně schopnosti navrstvit a nasamplovat v reálném čase písničku tak, že to vypadá, jako by ji hrála kapela a ne jeden muzikant. I na druhém albu zůstává Honza Ponocný u DIY a silných písniček, tentokrát jsou ale o něco pestřejší, nejen díky hostujícím zpěvačkám Saše Langošové z November 2nd a Kláře Výtiskové z Toxique.

"Perfect Days Ltd." je album písniček, které můžete znát z filmu Alice Nellis "Perfect Days" (nejde o první spolupráci, Ponocný se podílel i na předchozím filmu "Mamas And Papas"). Písničky ale vznikaly průběžně. "Většinou vznikly dřív než film. Chystal jsem svoji druhou desku a Alici se líbily, tak se ptala, jestli je může použít. S tím jsem samozřejmě rád souhlasil. Cíleně pro film vznikly jen skladby, které ale na CD nejsou - ve filmu jich zazní sedmnáct. Natočil jsem ale i jiné verze a pro film jsem samozřejmě dopsal scénickou hudbu," upřesnil pro musicserver.cz Honza Ponocný.

"Perfect Days Ltd." je tedy v první řadě druhou deskou projektu Circus Ponorka, která přirozeně navazuje na jeho debut. A to, že písničky z něj patří do filmu, není tolik podstatné. Nejde ji tedy vnímat jen jako soundtrack - jako písničky pro Ivanu Chýlkovou a Vojtu Kotka (ostatně scénickou hudbu nebo hlášky z filmu tu nenajdete), a i tak je to prezentované na jejím coveru. A filmovou fotku, navíc kolorovanou tak, aby byla sladěná s celým bookletem, najdete až uvnitř digipacku.

Jak sám Ponocný upozorňuje, jeho deska je čirý pop (v tom dobrém slova smyslu). Hitový potenciál tu má celá řada písniček. Nejchytlavější "Just Enough" (ta byla btw. napsaná přímo pro film, ale nakonec v něm nezazní) leží někde na hranici dokonalé popové odrhovačky a lehkého popového kýče (oboje ale myšleno pozitivně). Dalším příkladem nosné melodie je o něco melancholičtější duet "Such A Nice Day". V obou případech jde o snadno zapamatovatelné melodie, z nichž je cítit nesmírná lehkost i příznačná osudovost.

A pak jsou tu písničky ne tak učesané. Jednou (a vynikající) z nich je hravá "Copper Penny", které by klidně mohla být i na albu Becka. A to je možná právě ta poloha, kvůli které je Circus Ponorka často a neprávem vnímán jako undergoundový pop nebo popová alternativa. K dalším popless songům se pak vrací v samém závěru alba, které graduje ve fantastické taneční trilogii (btw. jediné tři písničky, které neotextoval John Riley) "Tancen", "Dance", "Danse Dans Le Boulevard".

"Perfect Days ltd." navazuje, jak už bylo řečeno, na Ponocného debut. Potvrzuje jej jako velmi schopného hitmakera. A třeba se i díky spojení s filmem dostane mezi víc lidí. Ta hudba za to stojí, navíc naše rádia by podobnou změnu potřebovala a my i Circus Ponorka bysme si to zasloužili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY