Radio Berlin (12/2011)

22.12.2011 07:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Moderní německá produkce. Definujte tento termín a zapomeňte na berličky typu Nena, Rammstein či Tokio Hotel. Že vás nenapadá uspokojivá odpověď, kterou neurazíte většinu hudebně gramotných Němců? Nezoufejte, musicserver vám v seriálu Radio Berlin našeptává aktuální tipy z německé scény. Úvodní díl naleznete zde.
V prosincovém vydání Radia Berlin zaostříme na hiphopové projekty 23, Kinderzimmer Productions a Prinz Pi, a-cappella formaci Basta, dubstepovou čarodějku Emiku nebo popové soubory Glasperlenspiel a PeterLicht. Seriál Radio Berlin naleznete na stránkách musicserveru každý měsíc a na jeho tvorbě se můžete podílet i vy, svými tipy a názory v komentářích pod článkem.

23 - 23

Německá variace na duo Jay-Z & Kanye West

23 - 23
žánr: hip-hop | datum vydání: 17. října 2011 | hodnocení: 3/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 1. místo

Sido s Bushidem byli v minulosti přáteli i nepřáteli, ale až současný projekt 23 je spojil do jedné uzavřené nádoby. Osmiletá válka skončila, pomineme-li statisícové prodeje aktuální nahrávky, bez vítěze. Naopak. Z původně charismatického Sida se stal jen další motivační rapper bez ksichtu a label Aggro Berlin rotuje v hrobě jak kebab na tyči. Třiadvacátá deska, pocházející z dílny Sida či Bushida, se přiblížila kvalitativnímu dnu více než kterákoliv z dvaadvaceti předchozích. Pokud opravdu stojíte o aktuální verzi německého egorapu, sáhněte raději po Deluxeho dvojcédéčku "Schwarzweiss-Up2date", Favoritovi nebo El Maxeho prosincového nahrávce "Echtzeit". "23" je nastavovaná nuda.


Basta - Basta macht blau!

Stejně dobří jako staří dobří Die Prinzen

Basta - Basta macht blau!
žánr: a-cappella | datum vydání: 19. září 2011 | hodnocení: 7/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 33. místo

Kolínské kvinteto Basta, které tvoří čtyři tenoři a jeden bass, vzniklo jako školní projekt na začátku milénia. Pomyslného vrcholu se zpěváci dotkli vloni při fotbalovém šampionátu, když je hymna "Gimme Hope Joachim" katapultovala do elitní dvacítky německé hitparády. Letos v létě vydali bestofku, na kterou navázali optimistickým, řemeslně vydařeným, textově vybarveným podzimním albem.


Emika - Emika

Konstrukce z dekonstrukce

Emika - Emika
žánr: dubstep | datum vydání: 14. října 2011 | hodnocení: 7/10

Berlínská Britka Emika vydala svůj debut na legendárním labelu Ninja Tune, což samo o sobě svědčí o kvalitách použitého materiálu. Fúze dubstepu, minimalu, techna a downtempa přesně vystihuje aktuální nálady a trendy Mekky elektroniky. Eponymní premiéra si přitom zachovává přirozenost a lidskou tvář. Pětadvacetiletá Emika zkrátka není zpátečnice ani žádná začátečnice, vždyť má za sebou hned tři úspěšná épéčka a řadu remixových experimentů. Pokud toužíte po popové avantgardě, vokálně i instrumentálně, konkrétně i abstraktně korektní společnosti, vyjděte si s Emikou na třičtvrtěhodinové rande.


Glasperlenspiel - Beweg Dich mit Mir

Pozor, pop! NDW vrací úder

Glasperlenspiel - Beweg Dich mit Mir
žánr: electropop | datum vydání: 30. září 2011 | hodnocení: 6/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 15. místo

Nejen ve fotbalové reprezentaci přebírají u našich západních sousedů taktovku naturalizovaní Němci. I v hudebním průmyslu začíná nadvláda Poláků (a Turků). Právě polský původ Caroliny Niemczyk posypal příběh dua Glasperlenspiel pohádkovým třpytem. To když krásnou mladou ztracenou princeznu nalezl krásný mladý princ Daniel Grunenberg. Letos se společně zúčastnili domácího kola Eurovize, ale jako happyend se ukázalo býti až vydání odzbrojující popové nahrávky "Beweg Dich mit Mir", jež odkazuje k nejmladší německé vlně, kterou na patřičné úrovni dosud reprezentovala osamocená Juli.


PeterLicht - Das Ende der Beschwerde

Sejde z očí, sejde z mysli

Peterlicht - Das Ende der Beschwerde
žánr: indie pop | datum vydání: 28. října 2011 | hodnocení: 7/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 33. místo

Deset let na scéně oslavil kolínský indiepoeta pátou studiovou nahrávkou. Hudební kritika ovšem oslavenci na ruku rozhodně nešla - tu se nelíbí absence jediného hitu, jiné hlasy porúrskému revolucionáři vyčítají jeho již poněkud (o)hrané sociálně-kritické postoje. Album "Das Ende der Beschwerde" rozhodně nemá takové ohlasy jako předchozí desky, které PeterLichta proslavily... Na novou nahrávku se čekalo o rok déle, než měl původně v plánu, vzhledem ke svému divadelnímu vytížení ovšem nechtěl nic uspěchat - možná si však pospíšit přece jen mohl. Ve výsledku mu totiž tříletá pauza jen uškodila. Aktuální desku si vydal sám, neb se po ukončení spolupráce s BMG nepohodl ani s labelem Motor Music. Jenže celých šestatřicet měsíců o sobě zapomněl dávat vědět! Sejde z očí, sejde z mysli. Škoda, protože nová deska není vůbec tak zlá, jak se o ní píše.


Prinz Pi - Hallo Musik

Nováček nejlepším německým rapperem roku 2011?!

Prinz Pi - Hallo Musik
žánr: hip hop | datum vydání: 8. prosince 2011 | hodnocení: 8/10

Nová, ryze akustická deska berlínského porno prince, rappera Prinze Pi, navazuje na veleúspěch poslední studiové nahrávky "Rebel bez příčiny" ("Rebel ohne Grund") z ledna letošního roku. Rebelie princovi tehdy vynesla deváté místo celoněmeckého žebříčku a v prvním týdnu se v prodejnosti daří i akustice. Navíc, vydá-li rapper akustické verze svých písní, musí být o použitém materiálu maximálně přesvědčen. Prinz Pi pochyby mít opravdu nemusí. Überrapper Peter Fox o sobě sice dal nedávno vědět hostováním v písni Martena Laciného aka Marteria, štafetový kolík na mikrofonu nejšikovnějšího německého hiphopového lyrika ovšem v roce 2011 pevně svírá v dlaň Prinz Pi.
P. S.: Singl "Königin von Kreuzberg" by mohl posloužit Indymu jako know how, jak propojit kytary s rapem.


Kinderzimmer Productions - Gegen den Strich

Nesmrtelný polibek Louise Vuittona

Kinderzimmer Productions - Gegen den Strich
žánr: hip hop | datum vydání: 21. října 2011 | hodnocení: 10/10

V devadesátých letech býval štikou i štítem německého hip hopu, žel dnes je Textor z Ulmu, který Německu ve své době diktoval z dětského pokoje bytu rodičů, pod návalem komerčních šitů dočista zapomenut. Znechucený poměry a bojem s větrnými mlýny ukončil před třemi lety své působení na hudební scéně, přesto se vloni v létě vrátil, když se naposledy sešel se svým parťákem, DJem Quasi Modem, aby nahráli za doprovodu vídeňského symfonického orchestru první regulérní živák (a zároveň bestofku) kultovního funky/jazz/psychedelic/rap projektu Kinderzimmer Productions. Škoda že se nejedná o comebackové album, protože opravdovější hiphopová deska letos ještě nevyšla. V Německu, Evropě ani jinde ve světě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY